SZEX, SZERELEM

Ez kell neked a boldog és kiegyensúlyozott szerelmi élethez! - Kapcsolati szerződés!

Szerző:
Szabó Anna
Nem vicc. Aki látta az Agymenőket, az tudja, hogy nem viccelek. Sheldon Cooper kapcsolati szerződése legendás, de ami még jobb, hogy működik is! Ha két ember komolyan veszi a párkapcsolatát, akkor azok között egész biztos működni fog, amelynek köszönhetően boldog és kiegyensúlyozott lesz a szerelmi életük. Megmutatjuk, hogyan is néz ki és milyen előnyeitek származhatnak belőle!

Hol követünk el hibákat egy kapcsolatban?

• Ott, amikor már megszereztük a másikat és nem törődünk a megtartásával és túlságosan elengedjük magunkat.

• Amikor önző módon elhanyagoljuk a másik igényeit.

• Nincs lefektetve, hogy ki mit szeretne, vár el a másiktól a jövőben (pl.: házasság, gyermek) ezért a felek örökös vitákba keverednek.

• Nem beszélgetnek rendszeresen a kapcsolatukról, az érzéseikről, a gondjaikról és nem elég őszinték egymással.

• Az elvárások helytelen kezelése, amikor csak egyik fél támaszt indokolatlanul sok elvárást a másiknak. A kapcsolati szerződés bebiztosítja az adok-kapokot, ezáltal megszűnik az elvárás okozta feszültség és szorongás a kapcsolatban.

Sheldon Cooper kapcsolati szerződése bevált. Legalábbis olyan jól alakult az Amy-vel való kapcsolata, hogy az 10. évadban még Leonard és Penny is íratott vele egyet.

Vicces, de érzékletes példák a szerződésre Sheldon és Amy esetén:

Csak akkor engedélyezett a kézfogás, ha valamelyikük leesni készül egy szikláról, szirtről, vagy szakadékból, illetve, ha Nobel-díjat kap.

Ha az egyikőjük beteg, a másiknak kötelessége ápolnia.

Ha Sheldon viccet mond, Amy-nek kötelezőnek nevetnie kell rajta.

„Nincs nosztalgia" záradék.

De van néhány poénos kitétel Leonard és Penny szerződésében is:

Leonard csak akkor videojátékozik alsónadrágban, ha Penny nincs otthon.

Kérdésre Penny nem válaszolhatja, hogy „Minden rendben van." ha nincs rendben, elfogadhatatlan válasz továbbá a „Semmi", „Nyugodj már meg" és a „Mondom, hogy semmi, nyugodj már meg".

Lehet, hogy a fenti példák valóban viccesek, de maga a kapcsolati szerződés működőképes lehet, de csak akkor, ha a felek komolyan is veszik. Ha most eltekintünk attól, hogy ez kitalált sorozat, akkor egyértelműen bevált. Mindkét fél megkapja, amit szeretne. Lehet, hogy nem tűnik valami romantikusnak, de csak akkor van romantika is, ha máködik az a kapcsolat.

Azt gondolod, hogy de ehhez miért kell szerződés? Gondold át akkor alaposan a kapcsolatodat! Te is megkapod azt, amit szeretnél? És ha igen rágni kell hozzá a párod fülét vagy könyörögni? A szerződés fixen adja meg neked, amit szeretnél, hiszen kötelezi rá a másikat, emellett ott van a tény, hogy érdemes adnia mert cserébe ő is tutira megkapja, ami neki „jár". Így jutott Amy is a heti randijához és fix romantikájához.

Mi kell egy ilyen szerződéshez?

• Két magabiztos és mindenre elszánt fél, akik komolyan veszik a szerződést és nincs utána, hogy elmúlt a kezdeti lelkesedés meg hogy olyan „poén", emiatt elhanyagolják a megbeszélt pontok betartását.

• Papír és toll, hogy lejegyezzétek, amiben megállapodtok és alá is írjátok.

• Alapos vizsgálódás és megfontolás a tekintetben, hogy mit is akarsz valójában. Egy pontos párkapcsolati szerződéshez elengedhetetlen, hogy tudd, mit szeretnél.

Mit köthettek ki a szerződésben?

• Igazából akármit, amit képesek vagytok betartani, illetve megadni. Az egész nem más, mint üzlet, alkudozás a másikkal.

• Kiköthetitek, hogy mikor és mennyi időt töltsetek együtt. Azt is, hogy hol, heti hány alkalommal. Kitérhettek a részletekre, hogy pontosan milyen minőségi időtöltésre vágytok. Heti egy romantika nap, heti két randi este, heti egy filmnézős délután, playstation vagy online játék este.

• De nem csak a közös időtöltést szabhatjátok meg, hanem azt is, kinek mi jár egyénileg. Heti egy kocsmában lazulós nap jár a pasinak, cserébe neked egy is barátnős és mindezt úgy, hogy nem fintorogtok egymásra. Vagy vehetsz magadnak hetente egy új ruhát, de akkor ő is megihat otthon három sört.

• Megállapodhattok az anyagiakban. Ki és mennyit fizet. Egyikőtök a lakbért, a másik a rezsit. Ő vacsit, te a mozi hegyet.

• Egész nyugodtan kitérhettek a másik szokásaira. Ne előtted eressze ki a párod a gázait, te viszont ne előtte lakkozd a körmödet vagy nyomkodd a pattanásaidat.
• Ha már a külsőnél tartunk, kitérhettek a külsőségesekre. Például a párod nem szeretné, hogy hasig kivágott felsőkben rohangálj, te viszont heti három alkalommal inget adhatsz rá. Amennyiben nagyon kényesek vagytok egymás alakjára, akár arra is kitérhettek, hogy mi legyen a sörhassal meg a torták okozta úszógumikkal...

• És az egyik legpraktikusabb pont lehet a konfliktuskezelés. Mennyi időn belül és mikor beszéljetek a problémáról. Azonnal megbeszélitek vagy maximum öt órával később? A legcészerűbb úgy megfogalmazni - és ez a bevált recept – hogy ne haraggal feküdjetek le este.

Felmerül a kérdés, ha ez nem hivatalos szerződés, ki fogja betartani?

• Hát ti, akik elszántak vagytok és komolyan veszitek.

• Ha nagyon szeretnétek, megállapodhattok abban milyen szankciók várnak arra, akik nem tartják be a pontokat.

• De általában nincs is szükség a fenti pontra, mert a párok annyira megelégednek az ilyen szerződéssel, hogy végre mindketten megkapják azt, amit szeretnék, hogy nincs okuk elégedetlenkedni. Sokkal boldog és kiegyensúlyozottabb lesz általa a kapcsolatuk.

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb cikkekről, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL