Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
ÁLLATI CUKISÁGOK

9 dolog, amit soha ne tegyél a kutyáddal!

Szerző:
Szabó Anna
Minden negyedik családnak van kutyája, összesen pedig 500 millióra becsülik az ebek számát a világon. Bár minden kultúrában máshogy állnak hozzájuk, a felelős gazdiknak az alábbiakat sosem szabad velük megtenni, mert akár maradandó fizikai és mentális sérülést okozhatnak négylábú barátaiknak.

1. Ne verd meg

A hibák kijavításának leggyakoribb módja sajnos még mindig a tettlegesség, ám ez nem azt jelenti, hogy ezzel teszed a legjobbat, sőt! Azt éred csak el vele, hogy a kutyád elveszíti a feléd táplált bizalmát. Gondolj arra, hogy a kutya nem mindig tudja mihez társítani az ütést, mert számára a “bűntett” nem ugyanaz, mint ami neked. Az agresszivitás benne is hasonló reakciót válthat ki, amit viszont elkerülhetsz, ha az ő fejével gondolkodsz, és valami más büntetést találsz ki.

2. Ne az emberektől elzártan éljen


A kutyák szociális lények, és az ember szelídítette meg őket, pontosan azért, hogy őseikkel ellentétben képesek legyenek velünk egy fedél alatt élni. Számukra akkor élet igazán az élet, ha megfelelő mennyiségű és minőségű időt töltünk el velük, hogy érezzék, egy falkába tartozunk. Fontos, hogy tudják a helyüket a család ranglétrájában, mert így elkerülhető, hogy esetleg “uralkodni” próbáljanak rajtad, vagy valamelyik családtagodon.

3. Ne csak akkor vidd állatorvoshoz, ha beteg


Sokan azért kerülik messziről az állatorvosi rendelőt, mert amikor házikedvencük beteg, horribilis összegeket hagynak ott gyógyszerért és injekciókért. A betegségek azonban elkerülhetőek, ha gyakrabban elvisszük őket kontrollvizsgálatra. Bár négy lábuk van, a kutyák egészsége is van olyan törékeny, mint az embereké, ezért megfelelő gondot kell rá viselni.

4. Vigyázz a fogaira


Nem is gondolnánk, mennyi kutya szenved fogászati problémáktól. Az ő fogaikat is rendszeresen meg kellene mosni, a legtöbb gazdi azonban nem, vagy csak alig szentel erre figyelmet. Léteznek kifejezetten ebek számára kifejlesztett rágókák, amik játék közben tisztítják a fogakat, így azok nem lesznek szuvasak, és nem hullanak ki idő előtt.

5. Soha ne hagyd, hogy ő döntsön


A kutyáknak természetüknél fogva szükségük van egy alfára, akit követhetnek, és aki irányítja őket. Napjainkban ezt a szerepet a gazdinak kell vállalnia, fordított esetben csúnya következményekkel kell szembenéznie. Ha kutyasétáltatáskor kedvenced azt hiszi, hogy arra rángathat téged, amerre akar, fegyelmezd meg a póráz rövidebbre vételével, és mindig te döntsd el, hogy épp merre mentek. Legjobb, ha a szabályos sétához szoktatást már kiskorában elkezded.

6. Ne hagyd egyedül az autóban


A kutyák nem tudják izzadással szabályozni a testhőmérsékletüket, mint az emberek, ők csak lihegés által tudják lehűteni magukat. Ha az autóban túl meleg van, a légzésük felgyorsul, több szén-dioxidot fújnak ki, amitől lassan megfulladnak, közben pedig hőgutát kapnak. Még egy számodra rövidnek tűnő idő is, például amíg beszaladsz a benzinkútra, az életükbe kerülhet.

7. Nekik is vannak érzéseik


Az emberek hajlamosak úgy kezelni az állatokat, mintha játékszerek, vagy érzelem nélküli lények lennének. Megverik, megbüntetik és bezárják őket, tárgyakként gondolnak rájuk. Sose feledd, hogy négylábú barátod éppúgy képes bánatot, örömet, unalmat vagy izgalmat érezni, mint te magad. A negatív dolgokra, különböző traumákra is az emberekéhez hasonló módon reagálnak. A mi szemünkben egész életükre gyerekek maradnak.

8. Csínján a kutyahordozóval és a kennellel


A hordozó néha elengedhetetlen, például ha hosszabb útra viszed magaddal a kutyust, és csak ebben engedik fel a tömegközlekedési eszközre. Az a célja, hogy az állat az út alatt is nyugalomban maradjon, ezért fontos, hogy ne büntetéssel asszociálja, ha előveszed. Teljesen más időérzékük van, mint nekünk, és ha büntetésből zárod be, hamar elfelejti, mi rosszat követett el, és csak bánatot és magányt fog érezni.

9. Kerüld a tiltólistás ételeket


Némely élelmiszer ártalmas a kutyák egészségére nézve, sőt, akár a halálukat is okozhatja.
Csokoládét például soha ne adj nekik, akármennyire is könyörögnek érte a tekintetükkel. A fokhagyma, tejtermékek és a vöröshagyma ugyanígy kerülendők, akárcsak a csöves csontok, például a csirkecsont, mert a szilánkok felsérthetik a nyelőcsövét. Ne feledd, egyedül rajtad múlik, mit eszik meg a házikedvenced, és hogy mennyire fog hosszú és boldog életet élni.
 

kutya kutyatartás állat állattartás kutyaiskola házikedvenc háziállat felelős állattartás négylábú
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL