Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Mi az a szendvicspozíció?

Szerző:
Szabó Anna
Aki középvezetői pozícióban van, annak egyszerre több érdekeltséget is figyelembe kell vennie.

Az osztályvezetői vagy csoportvezetői szerep a munkavállalók körében gyakori karriercél. Presztízst, felelősséget és legjobb esetben jobb fizetést ígér. De bármennyire is jól hangzanak a címek, a középvezetői pozíció számos olyan kihívással jár, amelyeket nem szabad alábecsülni. Hiszen aki úgynevezett szendvicspozícióban van, annak több szinten kell küzdenie, és egyúttal az egységet is biztosítania kell. 

Egy szendvicspozícióban az ember különböző igények közé szorul. Egyrészt ott van az operatív üzlet, másrészt a menedzsment stratégiai elvárásai. A csoportvezetőknek ilyenkor támogatniuk kell a vállalat céljait és stratégiáit, ugyanakkor át kell adniuk azokat a munkatársaiknak is - még akkor is, ha nem feltétlenül vettek részt a stratégia kidolgozásában.

Hogyan sikerülhet tehát a hierarchikus szintek közti egyensúlyozás?

A döntő tényező: risztában kell lennem azzal, hogy hová tartozunk. Az üzleti pszichológus azt tanácsolja, hogy azonosítsuk magunkat a szervezet vezetőségének részeként, ezután a döntéseinket következetesen a szervezet céljaival és elvárásaival összhangban hozhatjuk meg. 

Egy alternatív lehetőség: a menedzser az operatív területen pozícionálja magát, mint egyfajta első osztályú szóvivő. Ekkor azonban a vezetőség részéről egyértelmű elvárások vannak, de ugyanakkor egyenrangú akar lenni az alkalmazottakkal. A következmény, amivel szendvicshelyzetben lévő vezetőként tisztában kell lenni: egyesek mindig utálni fognak, különösen akkor, amikor nem mennek jól a dolgok.

A vezetés nem kívánságműsor: bizonyos időszakokban, különösen válsághelyzetekben egyértelmű bejelentésekre van szükség. A legnagyobb hiba, amit egy csapatvezető elkövethet, ha megpróbál mindenkinek megfelelni, vagy ha egyformán kezel minden alkalmazottat, és nem az egyénre koncentrál.

szendvics munkahely pozíció
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL