Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Tényleg be lehet rúgni a teától?

Szerző:
Szabó Anna
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó.

Kezdjük rögtön a legfontosabbal: "A részeg állapot, amelyet a tea okoz, nem összehasonlítható a túl sok alkohol- vagy kannabiszfogyasztás előidézte állapottal", magyarázza a teaszakértő és okleveles teasommelier Tamara Grob. Mi több, ennek nem sok köze van a mi nyugati teázási szokásainkhoz. A teázók inkább olyan állapotként írják le, amikor belső békét és tiszta boldogságot élnek át.

"Az érzés a teremtővel való kapcsolathoz hasonlítható, és annak a mély megértését jelenti, hogy minden minden mindennel összefonódik", mondja. Hogy jobban megértsük ezt az állapotot, érdemes egy pillantást vetni a múltra és az évezredes kínai teakultúrára.

"A buddhista szerzetesek már a nyolcadik században teát ittak meditációs céllal, hogy ezáltal a tudatosság és a koncentráció állapotát érjék el" - magyarázza a teaszakértő. Kínában alakult ki az a teaszertartás, azaz Gong Fu Cha, aminek révén meditatív állapot, úgynevezett Cha Zui érhető el. Mondani sem kell, a teát meghatározott lépések szerint főzik és isszák.

Mi történik a szervezetben?

A magas koffeintartalmú, aminosavban és a katechinekben gazdag teák különösen alkalmasak a Cha-Zui állapot eléréséhez. Ezek az összetevők megtalálhatók a fehér és a zöld teában, valamint a könnyű oolongokban és a fiatal, nyers Pu Erh-ben (Sheng Pu Erh) is erősen jelen vannak.

"Míg a koffein stimulánsként szolgál, az L-theanin képes javítani a közérzetünket és ellazítani a szervezetünket" - mondja Grob. Ám a kulcs, amitől a tea nem stimuláló, hanem nyugtató hatású, mindenekelőtt a teaszertartásban rejlik.

Magam is megtapasztalhatom a teamámort?

"Ez nem ilyen egyszerű! A teamámort csak akkor lehet gyakorolni, ha megtanulod az oda vezető utat. Ez a meditáció és az odafigyelés egy formája. Aki elmélyülne a Gong Fu Cha-ban, elsőre ne egy általános teaszertartáson, hanem inkább egy teakurzuson vegyen részt!" - javasolja Grab.

 

tea berúgás részegség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL