Kezdjük rögtön a legfontosabbal: "A részeg állapot, amelyet a tea okoz, nem összehasonlítható a túl sok alkohol- vagy kannabiszfogyasztás előidézte állapottal", magyarázza a teaszakértő és okleveles teasommelier Tamara Grob. Mi több, ennek nem sok köze van a mi nyugati teázási szokásainkhoz. A teázók inkább olyan állapotként írják le, amikor belső békét és tiszta boldogságot élnek át.
"Az érzés a teremtővel való kapcsolathoz hasonlítható, és annak a mély megértését jelenti, hogy minden minden mindennel összefonódik", mondja. Hogy jobban megértsük ezt az állapotot, érdemes egy pillantást vetni a múltra és az évezredes kínai teakultúrára.
"A buddhista szerzetesek már a nyolcadik században teát ittak meditációs céllal, hogy ezáltal a tudatosság és a koncentráció állapotát érjék el" - magyarázza a teaszakértő. Kínában alakult ki az a teaszertartás, azaz Gong Fu Cha, aminek révén meditatív állapot, úgynevezett Cha Zui érhető el. Mondani sem kell, a teát meghatározott lépések szerint főzik és isszák.
Mi történik a szervezetben?
A magas koffeintartalmú, aminosavban és a katechinekben gazdag teák különösen alkalmasak a Cha-Zui állapot eléréséhez. Ezek az összetevők megtalálhatók a fehér és a zöld teában, valamint a könnyű oolongokban és a fiatal, nyers Pu Erh-ben (Sheng Pu Erh) is erősen jelen vannak.
"Míg a koffein stimulánsként szolgál, az L-theanin képes javítani a közérzetünket és ellazítani a szervezetünket" - mondja Grob. Ám a kulcs, amitől a tea nem stimuláló, hanem nyugtató hatású, mindenekelőtt a teaszertartásban rejlik.
Magam is megtapasztalhatom a teamámort?
"Ez nem ilyen egyszerű! A teamámort csak akkor lehet gyakorolni, ha megtanulod az oda vezető utat. Ez a meditáció és az odafigyelés egy formája. Aki elmélyülne a Gong Fu Cha-ban, elsőre ne egy általános teaszertartáson, hanem inkább egy teakurzuson vegyen részt!" - javasolja Grab.
OLVASS TOVÁBB!
Ez a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
GASZTROVisszatérnek a papírszívószálról a műanyaghoz
Van olyan vállalat, ahol egyáltalán nem vált be a környezetbarátabb megoldás....
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK