Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

Alfa generáció: elkényeztetett vagy magabiztos?

Szerző:
Szabó Anna
A TikTokon az Alfa generációt, a mai 14 éven aluliakat elkényeztetettnek és illetlennek mutatják be. De mi a valós helyzet a legfiatalabb generációval kapcsolatban? A szakértő szerint az adottságaik jók - de meg kell tanulniuk a saját határaikat.

A legfiatalabb generációt aligha lehet megszelídíteni, legalábbis ezt mondják róluk a közösségi médiában. De kik is ők pontosan? Azok a gyerekek, akik 2010 és 2025 között születtek
vagy még nem jöttek világra.

"Ezek a gyermekek példátlanul nagy mennyiségű digitális tartalomhoz férnek hozzá. Az okostelefonok, táblagépek, játékkonzolok és a közösségi média mindannyiuk számára ismerősek.
De a digitalizációnak hátrányai is vannak: növelheti az internetes veszélyeket, mint például a cyberbullying vagy a pornográf tartalmakhoz való hozzáférés" - mondja egy német szakértő.

Ezek a gyerekek már főként a digitális térben élnek, ami azt jelenti, hogy csak kevés személyes kapcsolatuk van, és nem tudják, hogyan kell kapcsolatokat építeniük egymással a valós életben. Túlságosan védettek és elkényeztetettek, mert ahelyett, hogy felkészítenék gyermekeiket a kihívásokra, a szülők minden akadályt elhárítanak az utukból.

"Ők már megszokták, hogy mindent megkapnak amit akarnak. Ez főként a neveltetésüknek köszönhető. Nagy befolyással bírnak a családon belül, viszont nem reagálnak jól az autoritásra, ezért gyorsan bunkóvá válhatnak. A legnagyobb probléma azonban az egyre növekvő eltérés az iskolai tanterv és a valóság között. Miért is tanulnának matematikát vagy helyesírást, ha ezeket a feladatokat az AI megoldja helyettük?" - veti fel a kérdést a szakértő, hozzátéve, az alfa generáció mégsem annyira vészes, mint azt sokan lefestik a TikTokon.

"Ha nem találják ésszerűnek a szabályokat, akkor tiszteletlenül vagy dacosan reagálnak. Rosszul nevelik őket? Nem rosszul, csak másképp. Rugalmas határok között nőnek fel, úgy, hogy
hogy legyen saját véleményük. Működhet ez egy határokkal teli rendszerben? Segítenünk kell a gyerekeknek, hogy megértsék, hogy bizonyos szabályok miért fontosak. Hogyan kell ezt megtanulniuk? Az egyik konkrét ötlet a kötelező szakmai gyakorlat lenne. Vagy interjúkat készíthetnének a fogvatartottakkal, hogy megértsék, milyen következményekkel járhat a határok megsértése."

alfa generáció gyerekek
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL