Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

4 mennyei reggeli étel, hogy jól induljon a napod - A mangós palacsintától a perzsa omlettig

Szerző:
Szabó Anna
Sajnos csak ritkán van lehetőségünk kényelmesen megreggelizni – pedig annak is érdemes megadni a módját. Bobby Flay világhírű séf a Food Network új műsorában saját konyhájába invitálja a nézőket, ahol egyszerű, de annál finomabb reggeliket üt össze családja és barátai számára. Íme, a 4 legfinomabb recept.

Csokis-pisztáciás palacsinta sós-karamellás sziruppal

Hozzávalók

A sós-karamellás szirup elkészítéséhez
1 ½ bögre* lóhere-méz
½ bögre zsíros tejszín
2 evőkanál sózatlan vaj, feldarabolva
1 teáskanál tiszta vaníliakivonat
1 evőkanál bourbon whiskey
½ durvára őrölt só (vagy durvaszemű tengeri só)
*1 bögre=2,5 dl


A pisztáciás-csokidarabos palacsintához
1¾ bögre simaliszt
2 ¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál finomra őrölt só
2 db nagy tojás
3 evőkanál olvasztott vaj, lehűtve + még egy kevés a serpenyő kivajazásához
2 evőkanál lóhere méz
2 teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál finomra reszelt narancshéj + még egy kevés a díszítéshez
1 ¾ bögre író
¾ bögre enyhén pirított pisztácia, durvára darabolva
85 g étcsokoládé, finomra darabolva
porcukor, meghinteni a palacsintát
friss menta levelek, a díszítéshez
gránátalma magjai, a díszítéshez

Elkészítés


1. A sós-karamellás mézes szirup elkészítéséhez egy mély lábosban összekeverjük a mézet és a tejszínt. Felforraljuk, majd a lábost időnként megforgatva tovább főzzük, míg a keverék hőmérséklete a cukrászhőmérőn eléri a 115°C fokot. A lábost levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd alaposan összekeverjük. Ezután keverjük bele a whiskeyt és a sót. Felszolgálás előtt hagyjuk lehűlni. (A szirupot 3 nappal korábban is elkészíthetjük. Lefedve hűtőszekrényben tároljuk, és felhasználás előtt újra melegítjük.)

A pisztáciás-csokidarabos palacsinták elkészítése
1. Egy közepes tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Egy nagy tálban simára felverjük a tojásokat, majd belekeverjük az olvasztott vajat, a mézet, a vaníliát, a narancshéjat és 1 ½ bögre írót, míg éppen összeáll. A „nedves” összetevőket ráöntjük a szárazakra. Ha a tészta nagy sűrűnek tűnik, adagoljunk hozzá még írót. Lefedjük, és legalább 15 percig, de maximum egy óráig szobahőmérsékleten pihentetjük, végül belekeverjük a pisztáciát és a csokidarabokat is.

2. Egy tepsire sütőrácsot helyezünk, és betesszük a 95°C fokosra melegített sütőbe.

3. Közepes lángon felmelegítjük a teflon bevonatú palacsinatsütőt vagy serpenyőt, kevés vajjal megkenjük. Merőkanállal egy palacsintára számítva ¼ bögre tésztát öntünk a serpenyőbe. (Egyszerre többet is süthetünk, de ne zsúfoljuk túl a serpenyőt.) A palacsintát 2 percig sütjük, míg az alja aranybarna lesz és a felszínén buborékok képződnek. A palacsintákat óvatosan megfordítjuk, és még 2 percig sütjük, míg az alja ismét aranybarna lesz. A kész palacsintákat a sütőbe rakjuk, és a folyamatot megismétejük a maradékkal.

4. Felszolgálás: mindegyik tányérra 3-3 palacsintát helyezünk, sziruppal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük, friss mentával, reszelt narancshéjjal és gránátalmamaggal díszítjük. Forrón tálaljuk.

Alapinformáció
Nehézségi fok: könnyű
Előkészítés ideje: 15 perc
Teljes idő: 35 perc
Elegendő: 4 főre

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL