SZÉPSÉG

Gyönyörű hajkoronáról álmodozol? - Útmutató és tippek, hogy ne csak álom legyen

Szerző:
Szabó Anna
Minden nő szeretné, ha tökéletes frizurája lenne, ám mindezért tenni is kell. Sokan göndörítik, vagy éppen vasalják a hajukat, de a szél is jócskán képes roncsolni a hajszálakat, így nem csoda, ha nem olyan a hajkoronád, mint a reklámokban szereplő modelleké. Ám a megoldás nincs is olyan messze, mint hinnéd, sokszor elegendő ismerni azt, hogy milyen típusú a hajad.

Annak ismeretében, hogy milyen típusú hajjal áldott meg az anyatermészet, jó néhány hasznos tippet alkalmazhatsz, és te is csodás illetve egészséges hajjal ébredhetsz minden reggel.


1. Vizsgáld meg, milyen a hajtípusodat


A haj típusának feltérképezése elengedhetetlen folyamat, ez ugyanis a kiindulási pont. Így tudsz megfelelő sampont és balzsamot választani illetve egyéb hajápolási termékeket. Íme, hogyan választhatod ki, melyik típusba is esel.


Zsíros haj


A hajmosás után szinte már egy nappal lelapul a hajad. Valójában a zsíros haj gyökereinél már aznap úgy látszik, hogy zsírossá válik a hajad, ezért sokan naponta mossák meg a hajukat. Ritkán lesz elektromos a hajad és a hajvégek nincsenek eltöredezve vagy éppen csak alig.


Normál haj


A normál típusú hajat elegendő csupán heti 2-3 alkalommal megmosni, mivel csupán ennyi időközönként zsírosodik el. Nem lapul le, tartja a formáját és viszonylag könnyen kezelhető.


Száraz haj


A száraz haj sokszor törékeny és a hajvégek eltöredezetté válnak, sokszor statikus a haj maga. Viszonylag dúsnak hat és nehezen kezelhető. Csupán egy hét alatt zsírosodik el, ezért bőven elég hetente mosni.


Kombinált haj


A kombinált haj több típus egyvelege. A hajtövek két nap után már elzsírosodnak, ám a haj vége száraz és olykor töredezett. Általában 2-4 naponta érdemes megmosni, attól függően, hogy éppen mennyire válik zsírossá.


2. Ügyelj a hajmosásra


Mindenkinek tudnia kell azt, hogyan kell megfelelően tisztítani a hajat. Most persze úgy gondolod, te ezt már tökéletesen tudod, ám van néhány olyan dolog, amit érdemes szem előtt tartani. Először is, ne moss minden nap hajat, mert így még inkább zsírossá válik a haj, mivel a fejbőrben több olaj termelődik. Aztán arra is érdemes ügyelned, hogy ne legyen forró a víz, elegendő langyos vízzel leöblíteni a hajad. Arra is figyelj oda, hogy először a kezedbe öntsd a sampont, ne közvetlenül a hajra. Ha kondicionálót is használsz, akkor nem érdemes a fejtetőre felvinni, elegendő a hajvégekre. Végül pedig hideg vízzel öblítsd le a hajad, mivel ilyenkor a szőrtüszők összezáródnak és nem válik töredezetté a haj.


3. Hajsütés- és göndörítés


Ha imádod a göndör vagy hullámos hajat, de az eredmény mégsem tökéletes, akkor bizony rosszul használod a hajsütővasat. Ha szeretnéd a haj térfogatát növelni, vagy éppen a kisebb hullámokat szereted, érdemes csak a hajvégeket begöndöríteni. Ha pedig lágyabb hullámokat szeretnél, akkor ne legyen túl forró maga a hajsütővas és nagyobb méretű hajsütővasat használj.


4. Vedd figyelembe a hőmérsékletet


A hőmérséklet megfelelő beállítása bizony nagyon fontos tényező a hajsütővas alkalmazásakor vagy éppen a hajvasalás alatt. Van lehetőség természetesen arra, hogy a haj vastagságához mérten állítsd be a hőmérsékletet. A túl vékonyszálú hajat nem szabad göndöríteni vagy vasalni 170 °C foknál magasabb hőmérsékleten, míg dús haj esetében maximum 230 °C lehet.


5. A hajvasalásra is ügyelj


Ha szeretnéd kiegyenesíteni a hajad, akkor érdemes odafigyelve tenned és maximum heti egy alkalommal. Most biztosan kétségbeesve olvasod ezt, de ha minden nap kivasalod a hajad, az bizony nagyon roncsolhatja a frizurád. Érdemes először valamilyen hő elleni védelmet nyújtó kondicionálót felvinni a hajra, majd hagyd megszáradni, végül keféld át és vasald ki a hajad.


6. Dús haj és megfelelő hajszárítás


Ha szeretnél tökéletes frizurát, akkor a haj volumene sem elhanyagolható. Mindenképpen szükséged lesz valamilyen hő elleni védelmet nyújtó és hajformázó termékre, ilyenek például a térfogatnövelő spray-k. Vidd fel a hő elleni védelmet nyújtó kondicionálót a haj egészére, majd vidd fel a térfogatnövelő habot is. Ezután hagyd rajta mindezt a hajadon némi ideig, hogy felszívódhasson. Majd válaszd ketté a hajad, és kezdd el szárítani a hajad nagyméretű fejjel rendelkező hajszárítóval. a fejtetőt hagyd utoljára. Kisebb hajmennyiséget száríts egyszerre, így sokkal hatékonyabb a szárítás. Némi könnyű hajlakkot is használhatsz a végén a tökéletes volumen elérése érdekében, hiszen így hosszabb ideig lesz dús a frizurád.


7. Pakolások és olajok


Ha sűrűn szárítod a hajad és sokszor magas hőfokon, akkor bizony elengedhetetlen, hogy beszerezz több különféle minőségi pakolást és kondicionálót. Ha normál vagy zsíros a hajad, akkor heti egyszer használj pakolást. Száraz vagy kombinált hajtípus esetén heti 2-3 alkalommal is megteheted mindezt, persze ez függ a haj állapotától is. A halolaj például kiváló a kombinált vagy száraz hajtípusra. Vidd fel a hajvégekre, így megszüntetheted a töredezettséget, a hajad pedig elképesztően ragyogó lesz.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL