Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Így töltsd fel szervezeted dopamin szintjét - Soha nem érezd magad depressziósnak, idegesnek

Szerző:
Szabó Anna
A dopamin az agy „öröm” vegyülete. Neurotranszmitter, mely számos mentális és fizikális folyamatban fontos szerepet tölt be. Természetes módon stimulálva a dopamintermelődést, legyőzheted a depressziót, a szorongást, az apátiát és a félelmet, miközben növelheted az öröm érzetét.

Bizonyos cselekmények dopaminemelkedést váltanak ki, ezért újra és újra megismételjük azokat, hiszen örömet okoz. A drogok részben ezért annyira addiktívak. A kokain, a heroin és más opiátok a dopamin szint emelkedését eredményezik, tehát „szuper jutalmat” kap a szervezet. Ám a szervezet annyira hozzászokik, hogyha egy idő után nem kap elegendő mennyiséget, akkor összeomlik. És mivel kötődnek az agyi opiát receptorokhoz, ezzel növelve a dopamin felszabadulást, idővel ehhez egyre nagyobb mennyiségekre van szükség.

Ugyanakkor a drog mellett más tevékenységek is dopamin felszabadulást eredményeznek, csak kisebb mértékben – pénzkeresés öröme, szex, videojáték. Vannak, olyan tevékenységek is, amelyek felerősítik a rendszert anélkül, hogy függőséget okoznának.

A dopamin-idegsejtek, jóval kisebbek más idegsejt típusoknál és számuknak mindössze csak 0,0006 %-át teszik ki. Nem csak a boldogság érzését növelik, felelősek az izommozgások szabályozásáért, a kognitív funkciók javításáért, a koncentrációért, a döntéshozatalért, a problémák felméréséért, a megoldásokért, valamint a prolaktin szekréciójának szabályozásáért. Kétségtelenül nagyon fontos a jólétünk és boldogságunk szempontjából. Az alacsony dopaminszint ugyanis hajlamosít a depresszióra, a szomorúságra, a zavartságra, a félelemre, a negatív gondolkodásra és más érzelmi akadályokra.

Nézzük, milyen természetes módszerekkel növelhetjük dopaminszintünket!

{KEPGALERIA}

Testmozgás

A testmozgás növeli a dopamin D2 receptorok szintjét az agyban. Emellett növelheti a szerotonin, és más endorfinok szintjét is a szervezetben. A rendszeres testmozgás elősegítheti a depresszió megelőzését, az elme erősítését, csakúgy, mint a test erősítését. 

közérzet egészség depresszió
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL