Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

6 tipp, hogyan lehet hatékonyabb az éjszakai alvás - Még akkor is, ha kevés az időd rá!

Szerző:
Szabó Anna
Az éjszakai alvás akkor is lehet pihentető és elegendő, ha csak néhány óránk van rá. Van, amikor sok a teendőnk, későn fekszünk le és korán kelünk, de ilyenkor is kipihenhetjük magunkat. Mindössze egy kicsit oda kell figyelnünk.

Az alvás négy szakaszból áll: könnyű alvás, „fél alvás”, mély alvás és gyors alvás. A részletekbe nem mennénk bele, de minden szakasznak meg van a maga fontos szerepe, folyamata. Ám jó, ha tudod, hogy a harmadik szakasz a felelős azért, hogy reggel, hogyan ébredünk, mennyire érezzük magunkat kipihentnek. Ebben a szakaszban történik meg ugyanis a test karbantartása. A toxinok kiürülnek, az erőforrások helyreállnak, és a szervek funkciói is ellenőrzés alá kerülnek. Minél hosszabb ez a szakasz, annál kipihentebbek leszünk.

A jó alváshoz két dolog szükséges

1. Alacsony hőmérséklet

Minél magasabb a hőmérséklet, annál aktívabbak vagyunk. Ezért magasabb a hőmérsékletünk a nap folyamán. Éjszaka azonban alacsonyabbnak kell lennie, így az agy hosszabb ideig tud a mély alvás szakaszában tartózkodni.

2. Melatonin, vagyis alvási hormon

Ez a hormon akkor termelődik, amikor a szem sötétet érzékel. Ha világosság van, a melatonin lebomlik. Ismert tény, hogy éjszaka 11 és hajnal 4 óra között termelődik a legnagyobb mértékben. Tehát nagyon fontos, hogy ezen időszak nagy részét alvással töltsük. E szerint lehet kialakítani a megfelelő alvási menetrendet, még akkor is, ha kevés időt is szánhatunk rá.


 

 

 

3. Páratartalom, hőmérséklet és fény

Ha nem elég magasabb a páratartalom, a test helyreállító folyamatai közül sok lelassul, és az alvás minősége romlik. Az optimális páratartalom 45% és 70% közé esik.

Az alvás optimális hőmérséklete 15,5-18 Celsius fok. Ha elég hűvös van kint, nyisd ki az ablakot, de egy légkondicionálót is beszerezhetsz.

Minél kevesebb a fény, a melatonin termelés annál hatékonyabb. Ez azt jelenti, hogy gyorsabban el alhatsz, és gyorsabban eljuthatsz a mély alvás állapotába. Még az utcai fény is megzavarhatja az alvás minőségét, ezért fontos a megfelelő sötétítés. Nagyon hatékonyak a vastag anyagú sötétítő függönyök. Nem engedik át a fényt, s a szoba olyan sötét lesz akár egy barlang.

közérzet egészség éjszaka alvás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL