KÖZÉRZET

6 tipp, hogyan lehet hatékonyabb az éjszakai alvás - Még akkor is, ha kevés az időd rá!

Az éjszakai alvás akkor is lehet pihentető és elegendő, ha csak néhány óránk van rá. Van, amikor sok a teendőnk, későn fekszünk le és korán kelünk, de ilyenkor is kipihenhetjük magunkat. Mindössze egy kicsit oda kell figyelnünk.

Az alvás négy szakaszból áll: könnyű alvás, „fél alvás”, mély alvás és gyors alvás. A részletekbe nem mennénk bele, de minden szakasznak meg van a maga fontos szerepe, folyamata. Ám jó, ha tudod, hogy a harmadik szakasz a felelős azért, hogy reggel, hogyan ébredünk, mennyire érezzük magunkat kipihentnek. Ebben a szakaszban történik meg ugyanis a test karbantartása. A toxinok kiürülnek, az erőforrások helyreállnak, és a szervek funkciói is ellenőrzés alá kerülnek. Minél hosszabb ez a szakasz, annál kipihentebbek leszünk.

A jó alváshoz két dolog szükséges

1. Alacsony hőmérséklet

Minél magasabb a hőmérséklet, annál aktívabbak vagyunk. Ezért magasabb a hőmérsékletünk a nap folyamán. Éjszaka azonban alacsonyabbnak kell lennie, így az agy hosszabb ideig tud a mély alvás szakaszában tartózkodni.

2. Melatonin, vagyis alvási hormon

Ez a hormon akkor termelődik, amikor a szem sötétet érzékel. Ha világosság van, a melatonin lebomlik. Ismert tény, hogy éjszaka 11 és hajnal 4 óra között termelődik a legnagyobb mértékben. Tehát nagyon fontos, hogy ezen időszak nagy részét alvással töltsük. E szerint lehet kialakítani a megfelelő alvási menetrendet, még akkor is, ha kevés időt is szánhatunk rá.


 

 

 

2. Ébredés a gyors alvási fázisban

Könnyebben és jobban fel lehet ébredni ebben a szakaszban, nagyon fontos, hogy elkapd ezt a pillanatot. Számos módszer létezik rá:

1.Használj intelligens ébresztőt. Számos ilyen alkalmazás van. Például a Pillow vagy SmartAlarm. Ezek az alkalmazások nagyon pontosak, de nem mindig kényelmesek, hisz a telefonodnak az ágyban kell lenni ahhoz, hogy nyomon követhesse mozgásodat és alvási adataidat.

2. Ébredj fel ugyanabban az időpontban. Ha 6:20-kor könnyebb felébredned, mint 6-kor, akkor azt jelenti, hogy 6:20-kor vagy a gyors fázisban. Egyszerűen próbálgasd ki, hogy melyik időpont jobb. De egy idő után a belőtt időponthoz is hozzászokik az agy, és a gyors fázisban fogsz ébredni.

3. Intelligens ébresztő karkötő. A fitnesz órák olcsók, pontosak, s könnyed rezgéssel ébresztenek fel.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL