GASZTRO

Zsírszegény vacsorák pörgős csajoknak

Szerző:
Szabó Anna
Nincs is annál egyszerűbb, mint salátát készíteni. De, ha ezt még fokozni szeretnéd: spórolj időt és karcsúsodj is egyszerre! Következő receptjeinket elkészítheted akár előre, hogy jobban összeérjenek az ízek, sőt, többségük melegen is mennyei!


Ki ne tudná manapság, milyen sokféle saláta-étel készíthető. Lehetnek könnyűek és levelesek, elsősorban olyan zöldsalátákból, amelyek a nagyobb élelmiszerüzletekben is kaphatók, vagy bőségesek és teljes értékűek, ezek alapja a főtt rizs, tészta vagy hüvelyesek. A saláta lehet egytálétel – marha- vagy baromfihúsos, halas, kagylós, rákos, tojásos, tofus vagy készülhet más fehérjével – de lehet étvágygerjesztő előétel, kedvcsináló a következő fogáshoz.

A következő recepteket akár 1-2 napig is eltárolhatod hűtőben, sőt, a cikk végén található önteteknek ez akár kifejezetten az előnyükre is válik. Íme először néhány ötlet a tároláshoz és salátakészítéshez! 

 


Salátacentrifuga reszelőrátéttel
 
Salátacentrifuga az alapos, kíméletes szárításért
3 különböző reszelőbetét: gyalu, durva- és finomreszelő – állítható magasságú ujjvédővel
A reszelőrátét reszelőfelülettel
Még több információt itt találsz »

 

 

 

Zöldséggyalu, 5 reszelőbetét
 
Gyalu, Julienne-betét, finom reszelő, durva reszelő és ráspoly
Zöldségtartó ujjvédővel
Még több információt itt találsz »

 

 

 


 

3 tárolódoboz szettben
 
Légmentesen záródó fedelek
Még több információt itt találsz »

 

 

 


8 klíma tárolódoboz szettben, 4x1L, 4x2L
 
Ideális szellőzés minden gyümölcs és zöldség számára
A bemélyedéssel ellátott alj révén jobban kering a levegő és összegyűlik a lecsapódó pára
Még több információt itt találsz »

 

 

 

Kedvcsináló receptjeink 

Meleg lencsesaláta »



Meleg kecskesajtos parajsaláta »



Burgonyás-kolbászos rukkolasaláta »



Meleg édesburgonya-saláta »

 

Padlizsánsaláta gránátalmamaggal, zöldfűszerekkel és fetával »




Tipp: Kedvelt öntetek

Finomabbnál finomabb öntetek százait ismerjük, nem könnyű közülük választani, hiszen nagyban befolyásolják a saláta karakterét. Lehetnek könnyűek és étvágygerjesztőek, dúsak és édesek, frissek és gyümölcsösek, vagy éppen fanyarak és csípősek. Az alábbiakban ismertetett klasszikus öntetek nagyszerűek az egyszerű leveles salátákra éppúgy, mint az összetettebb tésztából, hüvelyesekből, gabonafélékből és zöldségekből készültekre.

Ázsiai öntet
Összekeverünk 1,5dl rizsborecetet, 2 evőkanál cukorral, fél kimagozott és aprított piros csilipaprikával és 1 evőkanál apróra vágott friss korianderrel. Ízlés szerint thai halmártással fűszerezzük. A készítés másik módja, ha a hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe töltjük, és összerázzuk.

Balzsamecetes öntet
Összekeverünk 2 evőkanál balzsamecetet 4 evőkanál olívaolajjal, sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Készíthetjük úgy is, hogy az alapanyagokat egy csavaros tetejű üvegbe öntjük, és összerázzuk.

Kéksajtos öntet
Turmixgépben vagy merülőmixerrel krémesre keverünk 1dl majonézt, 1dl tejfölt, 8 dkg összemorzsolt kéksajtot és 1,5 kiskanál fehérborecetet, közben őrölt fekete borssal ízesítjük.

Cézára-saláta-öntet
Összekeverünk 1dl majonézt 1 evőkanál dijoni mustárral, 1 szelet összemorzsolt ajókával, fél gerezd zúzott fokhagymával, 1,5 evőkanál olívaolajjal és fél evőkanál fehérborecettel.

Mézes-mustáros öntet
Összekeverünk 1 evőkanál dijoni mustárt 1 evőkanál mézzel, fél gerezd zúzott fokhagymával, 2 evőkanál almaborecettel, 5 evőkanál repceolajjal és őrölt fekete borssal (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).

Egyszerű francia öntet
Összekeverünk 2 evőkanál fehérborecetet 1-1 csipetnyi cukorral és sóval, őrölt fekete borssal, és 5 evőkanál olívaolajjal (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).

Szárított paradicsom-öntet
Két, olívaolajban eltett, apróra vágott szárított paradicsomot 2 evőkanál vörösborecettel, 1-1 csipetnyi cukorral és sóval, őrölt fekete borssal, valamint a szárított paradicsom olajából 5 evőkanálnyival összekeverünk (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).

Ezersziget öntet
Összekeverünk 1dl majonézt 1 evőkanál ketchuppal, egy löttyintésnyi Worcestershire-mártással, 1 evőkanál finomra aprított petrezselyemmel, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagymával és őrölt fekete borssal ízesítjük.

Forrás: Susannah Blake: 500 saláta, GABO Kiadó.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL