Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
ÁLLATI CUKISÁGOK

Ismerd meg az alábbi okokat, hogy miért érdemes kutyát tartanod - Légy kiegyensúlyozott, egészséges

Szerző:
Szabó Anna
Számos oka van annak, hogy miért is érdemes kutyát tartani. Ám valószínűleg azzal nem voltál tisztában eddig, hogy a kutya jelenléte az egészségi állapotodra is jó hatással van. Nem hiszed? Olvass tovább!

1. tény


Számos tanulmány kimutatta, hogy a kutya ölelése és simogatása során egy oxitocin nevű kémiai anyag szabadul fel, amely hatással van rád is és az állatra is egyaránt. Ez egy olyan csodálatos vegyi anyag, amely nyugtatóan hat az agyra és a tested minden más részére! Minden ellenérv ellenére, amelyet laikusok mondanak olykor, bizony, érdemes kutyát tartani, hiszen jelenlétük csökkenti a stresszt.

 

2. tény

 


Minden ember tisztában van azzal, és biztosan te is így vagy ezzel, hogy amikor a testmozgásról van szó, képes vagy ezerféle kifogást keresni. Ám a kutyasétáltatást senki sem hagyja ki, hiszen minden gazdinak az a célja, hogy kutyusa boldog és kiegyensúlyozott legyen. A rendszeres testmozgás pedig javítja a kardiovaszkuláris egészségi állapotot!

 

3. tény

 


Amikor a kutyát leviszed sétálni vagy a parkba, akkor akaratlanul is több időt töltesz a közösségben, más emberek társaságában. A kiterjedt szociális kapcsolatok javítják a kedélyállapotot, emellett úgy érezheted, hogy te is tartozol valahova!

 

4. tény

 


Egyesek szerint azért nem érdemes kutyát tartani, mert túlzottan hullik a szőre, ám sok olyan fajta létezik, amely egyáltalán nem vagy alig hullajtja a szőrét! Emellett a házi kedvenced az allergiás reakciók kialakulásának esélyeit is csökkenti, és asztmás is kevésbé leszel!

 

5. tény

 


A kutyatartás és az állat közelsége bizonyítottan csökkenti a stressz hormon, más szóval a kortizol szintjét a szervezetben. Mindez elősegíti azt, hogy a vérnyomás is normalizálódjon, illetve kisebb eséllyel alakul ki például klinikai depresszió.

 

6. tény

 


A kutya közelsége segít abban, hogy a félénkebb gyermekek is leküzdhessék esetleges szociális fóbiájukat, és beilleszkedhessenek a közösségbe. Sok gyermek küzd szorongással, amikor ki kell lépnie saját kis világából, főként kamaszkorban jellemző is – ám a kutyatartás és az ebből fakadó biztonságérzet fejleszti a szociális készséget!

 

7. tény

 


A Pennsylvaniai Egyetem tanulmánya szerint a komoly betegségekből is sokkal könnyebben épül fel az ember, ha van valamilyen házi kedvence. Meglep ez bárkit is? A kutyák mindenkit képesek felvidítani, és amikor örül a szíved és a lelkedben béke van, a test is gyorsabban gyógyul!

 

kutya kisállat kutyatartás
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL