REJTÉLY-MISZTIKA

Feltalálták az időgépet?

Biztosan mindenkiben megfogalmazódott már az a vágy, hogy bár visszamehetne a múltba, megváltoztatni egy-egy rossz döntését. Az időutazás kérdése a köztudatban egyelőre misztikus fogalomnak számít, holott talán már réges-rég „bevetették” ezt az eszközt a történelem során. Ha ez a feltevés igaz, akkor mióta van ilyen gép, és hányszor tekerték már vissza vele az időt?

Egyes teóriák szerint az ufók a jövőből visszalátogató emberek, akiknek a testük azért különbözik a miénktől (szürkés bőr, nagy szemek), mert alkalmazkodtak a saját korukban lévő időjárási viszonyokhoz. Ezt a feltételezést talán az 1980-as Rendlesham Forest-i eset támasztja alá a legjobban, amikor is James Penniston őrmester egy olyan bináris kódot kapott egy idegen űrhajóval felvett kapcsolat során, amit csak évekkel később tudtak megfejteni a kutatók. Az üzenet tartalma ez volt: „AZ EMBERISÉG KUTATÁSA, A FÖLDI FEJLŐDÉS ÉRDEKÉBEN". A dátum pedig 8100 volt.

Ki találta fel az időgépet?

Az 1912-ben született Sid Hurwich szülei még csak nem is sejthették, hogy fiúk valami különlegeset ad majd a világ számára – noha azt később majd nagy titok veszi körül. Sid semmiképp sem volt átlagos gyereknek mondható: tíz éves korára négy biciklironcsból szakembereket megszégyenítő módon rakott össze egy tökéletes kerékpárt. Habár az iskola nem igazán tartozott a kedvenc intézményei közé, a fizikát és a matematikát imádta. Állandóan azokat a könyveket bújta, amelyek az elektromágnesességről, valamint a rádióhullámokról és frekvenciákról szóltak, példaképe pedig Nikola Tesla feltaláló volt.

Hurwich, tanulmányait követően létrehozott egy, a háztartási gépek karbantartására és javítására szakosodott céget, ami akkora sikert hozott a számára, hogy 1940-re a helyi elektromos művek az ő tanácsaira hagyatkozva elkészítették a műszaki fejlesztési tervüket, illetve létrehozták a térség első áramszolgáltatói ügyfélszolgálatát. Mikor a háború idején be akarták sorozni katonának, maga a város polgármestere lépett fel a hadsereggel szemben ennek a megakadályozásáért. 1948-ban Sid megalapítja Shock Electric nevű cégét, valamint a SidCo Electric Company társaságot, amelyek az elektromos hibák elhárításával, illetve kivitelezéssel és termeléssel foglalkoztak. Ezek később Toronto legelismertebb cégei közé tartoztak.

A '60-as évek elején második szívrohama után visszavonult. Cégeit 4 millió dollárért adta el, ezután pedig minden idejét háza alagsorában töltötte, ahol egy kisebb labort rendezett be magának. Megrögzötten tanulmányozta Nikola Tesla munkásságát, minden róla megjelent írást összegyűjtött, majd megpróbált egyszerűbb kísérleteket reprodukálni.

Mi adta az ötletet az időgép megvalósításához?

Az 1969-es torontói bankrablás sorozatok. Ugyanis az ügyekben nyomozó barátja, William Bolton felügyelő viccesen felvetette Sidnek, hogy igazán készíthetne egy olyan gépet, ami megfagyasztja az időt. Így a rendőrök könnyedén nyakon csíphetnék a tolvajokat a bűntény helyszínén. Ez persze azonnal szöget ütött Hurwich fejében.

Két hét elteltével Sid meghívta barátját, annak két helyettesét, illetve három bankbiztonsági szakértőt a házába. Hurwich megkérte Boltont, hogy tegye le a fegyverét a pincéjében lévő asztalra, majd hogy mindenki nézzen rá az órájára, hogy menyi az idő. A belépésük pillanatában 11:23 volt. Ezután Sid bekapcsolta porszívó nagyságú időgépét, és felszólította a felügyelőt, hogy vegye fel a pisztolyát. De azt el sem lehetett mozdítani a helyéről. Ezután a többiek is megpróbálták elvenni a revolvert az asztalról, de mindhiába. Bolton elsütni is akarta a mozdíthatatlan fegyvert, de az nem működött, olyan volt mintha beragadt volna. Hurwich megkérdezte ekkor a többiektől, hogy mit gondolnak mennyi idő telt el azóta, mióta lementek az alagsorba? A jelenlévők kb. 4 percre saccoltak, majd hogy megbizonyosodjanak erről, megnézték az órájukat is. Mindegyiküké 11:23-at mutatott, vagyis a megérkezésük idejét. A megdöbbentő tény pedig az volt, hogy a másodpercmutatók rendre mozogtak a készülékekben. Sid ezután megosztotta a többiekkel, hogy nagyjából 29 perce lehetnek odalent, és felszólt a feleségének, aki eddig fent volt a házban, hogy mondja meg, hány óra van jelenleg. Az asszony néhány pillanat múlva megjelent és közölte férjének, hogy nyolc perc múlva lesz dél.

Az eset után Sid, Izraelben szolgáló öccsének üzent találmánya miatt, aki azonnal meg is látogatta őt két izraeli férfi kíséretében, akik alaposan kikérdezték a férfit, és összegyűjtöttek minden fontos dokumentációt a szerkezetről, majd magát a gépet is magukkal vitték. Jó pár év elteltével, 1976 júniusában a Kanadai Cionista Szövetség egy izraeli delegációt hívott Torontóba, akik azonnal meg is hívták Hurwichot az ünnepségükre. Wolfgang Plaut, tekintélyes rabbi személyesen is felhívta Sidet, invitálva őt az eseményre. A férfi természetesen elmegy a Beth Tzedec gyülekezet zsinagógájában tartott rendezvényre, ahol is kiderült, hogy ő a díszvendég, és átadták neki az Izrael védelméért nevű legmagasabb izraeli kitüntetést.

Természetesen Sid Hurwichről és rejtélyes találmányáról több cikk is megjelent, a '80-as években pedig az Oppenheimer Holdings befektetési bank és tanácsadó cég felajánlott neki egy olyan szerződést, ahol is mindenben a feltaláló rendelkezésére állnának (többek között több tízmilliós részesedéssel), amennyiben beleegyezne gépe sorozatgyártásába. Ám Sid visszautasította a kedvező ajánlatot. Hurwich a '90-es években halt meg, találmányáról pedig soha senkinek nem adott ki egyetlen információt sem.

Képek, amelyek bizonyíthatják az időutazás létezését

A felvétel 1938-ban készült, egy massachusettsi gyár dolgozóiról. A képen láthatóan az egyik hölgy mobilon beszélget valakivel. Az esetet évekkel később azzal próbálták magyarázni, hogy egy kísérleti fázisban lévő vezeték nélküli telefont teszteltek csak ki akkoriban...

Napjainkban vette észre egy rendező Charlie Chaplin 1928-as A cirkusz című filmjében a mobiltelefont használó alakot.

A Virtual Museum of Canada weboldalán található ez az 1940-es években készült fotó. A jobboldalon álló férfi nem éppen a korszaknak megfelelő ruhában van jelen a hídavatáson...

Andrew Carlssint 2003-ban tartóztatták le csalásért. Túl gyanús volt, hogy hamar tett szert hatalmas vagyonra a Wall Streeten. Ő mindezt azzal magyarázta, hogy 2256-ból jött vissza a múltba, így igazából nagyon egyszerű dolga volt a tőzsdén.

Andrew D. Basiago amerikai ügyvéd állítása szerint gyerekként részt vett egy időutazási kísérletben. Bizonyítékként ezt a képet mutatta fel, ahol középen ő az egyik kisfiú. Még 1863-ban.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL