REJTÉLY-MISZTIKA

Csak 9 parancsolat létezik? - A világ legrégebbi Bibliához köthető kőtábláján ennyi olvasható

Szerző:
Szabó Anna
Már régóta foglalkoztatja a tudósokat a kérdés: vajon miért hiányzik a tízedik parancsolat a világ legrégebbi kőtáblájáról? Az Izrael nemzeti kincseként számon tartott a titokzatos kőtáblán a Bibliában is megírt kilenc parancsolatot szerepel, a tízedik csupán egy homályos utalás. Ezek szerint Isten visszavonta a tízediket vagy talán nem is volt soha?

 

A kőtáblát már 1913-ben találták meg, a Javnéban lévő vasútállomás felújítása közben. Az alapozás során került elő a tábla a föld alól. A régészek nyomban át is vizsgálták, és arra jutottak, hogy bizony ez lehet a világ legrégebbi ismert Bibliával kapcsolatos kőtábla. Még 1943-ban egy Y. Kaplan nevű férfi megvásárolta és tanulmányozta a követ, majd az 1990-es években pedig Robert Deutsch régiségkereskedő szerezte meg. David Michaels, a Heritage Auctions aukciósház antikvitásokért felelős igazgatója szerint a tábla valószínűleg egy zsinagóga bejáratát díszítette, amit vagy időszámításunk szerint 400 és 600 között, vagy egy 11. századi keresztes hadjáratban leromboltak. Most pedig november 16-án elárverezik Los Angelesben, a kikiáltási ár 250 ezer dollár (hetvenmillió forint). Mivel a kőtáblát Izrael nemzeti kincsének tekintik, ezért a leendő tulajdonosának nyilvános helyen ki kell majd állítania, de 2005-ben az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) már engedélyezte kivitelét az Egyesült Államokba, amikor Saul Deutsch rabbi megvásárolta a New York-i Élő Tóra Múzeum számára, ami a zsidó életet és történelmet mutatja be.

A tábla egy 50 kg-os márványlap, 62 centiméter szélességű. Az húsz szoros írás rajta szamaritánus nyelven íródott, és valamikor a III. vagy IV. század körül keletkezhetett. Arra is fény derült, hogy az eredeti helyén padlózatként szolgált, háttal a felszín felé fordítva, és emiatt nem jött rá arra senki, hogy a kőlapon valójában a tíz parancsolat van.

Vagyis egész pontosan kilenc, rögtön a rövidke bevezető ajánlás után. Igaz, az évszázadok jócskán elkoptatták a szöveget, de kikezdett hála a speciális, röntgenes vizsgálatoknak, megtudták fejteni a táblán lévő szöveget. Ám nem arról van szó, hogy a tízedik lekopott volna. Van ott szöveg, csak nem éppen a tízedik parancsolat, hanem utalás egy Garizim-hegyen építendő templomra. A Garizim-hegy a mai Nyugat-Jordánia területén található, és már a perzsák idején is a szamaritánusok fontos vallási központja volt.

Az utóbbi években egy igen komoly elmélet született arról is, miért nem is szerepelt ténylegesen a tízedik parancsolat a táblán. Ugyebár a tízedik parancsolat a „Mások tulajdonát ne kívánd!" A teória szerint azért nem került rá a kőtáblára, mert valamilyen okból kifolyólag visszavonta Isten, és így csak kilenc parancsolat maradt.

A Biblia keletkezésének pontos korát még ma sem ismeri a tudomány, de az elképzeléseik szerint, Krisztus utáni második vagy harmadik században íródhatott. Illetve egyes részeket akár már korábban is megírhattak, de ekkor tájt került abba a formába, ahogyan aztán később továbbterjedt. Amennyiben ez így van, akkor a Biblia már meg volt írva, ergo létezett, amikor Isten meggondolta magát. Dehogy miért, az fogós kérdés, hiszen eddig kevesen találgatták. Ám sokan nem tartják olyan lehetetlen dolognak, hiszen napjainkban is egyes törvényeket visszavonnak vagy átírnak.

A teória szerint nem Isten változtatta meg a tíz parancsolatot, hanem az emberek. Ez a teória azon alapszik, hogy valójában kilenc parancsolat volt, a tízediket pedig azért tették hozzá, hogy kerek legyen a szám, mivel biztos furcsán hangzott volna, hogy „kilenc parancsolat". Akik ezt az elméletet támogatják, azok szerint a Biblia amúgy is szerette korábban is kiszínezni az egyes történeteket. Példának a híres özönvizet hozzák fel, hogy az is egy egyszerű, természetes özönvíz jelenség volt, amit később a Biblia megalkotásakor alaposan kiszíneztek, és egy tanító célzatú mesét formáltak belőle.

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb írásainkról, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL