Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
LELKIPATIKA

8 jel, hogy mérgező Édesanya nevelt fel – Hány jelet fedezel fel a saját életedben?

Szerző:
Szabó Anna
Az édesanya nemcsak az, aki 9 hónapig hordozza a gyermekét a szíve alatt és megszüli. Az anyát a szeretet, a ragaszkodás, az erő, a türelem és minden jó és szép megtestesítőjeként tartják számon. Hogyan lehetséges akkor, hogy egy anya mérgező legyen a saját gyermekével?

Egy anya nemcsak anya! Ő lány, nővér, feleség/élettárs és még sok más. Mindezek felett egy saját ambícióval, álmokkal, célokkal, karrierrel, érdeklődési körrel és aggályokkal rendelkező szermély.

A gondolkodásmódjában éppúgy lehetnek hibák és anomáliák, mint bárki másnak. Van, hogy annyiféle szerep hárul rá, hogy képtelen kézben tartani, ezáltal széteshet és mérgezővé válhat. Vagyis megsérül a lelki egészsége, és ennek gyakran a gyermeke viseli a következményeit.

Honnan tudhatod, hogy mérgező az édesanyád?

Felnőttként gyakran érzed úgy, hogy nem szeretnek eléggé, nem figyelnek rád, vagy éppen kiközösítenek? Édesanyád kontrollmániás volt? Gyakran átlépte a személyes határaidat? Sokszor kiabált veled?

Íme, 8 jele annak, hogy mérgező édesanya nevelhetett fel:

1. Mindent túlreagál

Ha nem értesz egyet vele, azonnal felcsattan. Képtelen a haragját kordában tartani, vagy a nézeteltéréseket egészséges módon kezelni. Gyakori az ordítozás, a kiabálás, vagy akár az erőszakos és sértő magatartás.

2. Komoly elvárásokat támaszt

Amikor kér tőled valamit, azt várja, hogy dobj el mindent, és azonnal rohanj, hogy kielégítsd az igényeit. Nem hajlandó elfogadni, hogy saját életed van. Ha esetleg visszautasítod, haragot, bűntudatot, kritikát váltasz ki.

3. Manipulál

A manipuláció a mérgező emberek egyik leggyakoribb fegyvere. Próbálja megváltoztatni az érzelmeit és a viselkedését, hogy elérje vele a céljait. Ezt gyakran álnok és tisztességtelen módon teszi, ezáltal kényelmetlenül érezheted magad. Ha visszautasítod, máris emlékeztet rá, hogy mennyi mindent tett érted, és mennyi mindennel tartozol neki.

4. Nem fogadja el a határaidat

Ha szeretnéd meghúzni a saját határaidat, teljes mértékben elutasítja, vagy figyelmen kívül hagyja őket.

5. Kineveti az elért eredményeidet

Ahelyett, hogy büszke lenne rád, kigúnyolja, lekicsinyli és kritizálja az eredményeidet. Ennek oka az lehet, hogy neheztel a saját kudarcai és sikertelenségei miatt.

6. Maró megjegyzésekkel sérteget

Vagy nem érzi át, mennyire bántóak a szavai és a tettei számodra, vagy nem érdekli. Egy mérgező anya, aki fizikailag bántalmazta a kisgyermekét, a kor előre haladtával könnyen fordulhat verbális bántalmazóvá.

 7. Soha nem kér bocsánatot

Még ha be is bizonyítod, hogy tévedett, soha nem fogja elismerni a hibáját. És soha nem fog bocsánatot kérni. Nem hajlandó vállalni a felelősséget a szavaiért és a tetteiért.

8. Képtelen az együttérzésre

Az empátia az a képesség, hogy érezzük vagy megértjük a másik személy érzelmeit. Ám a vele való kapcsolatodból teljességgel hiányzik a szeretet, a megértés és a közelség.

9. Kontrollmániás

Soha nem fogja elfogadni a döntéseidet, és nem hagyja meg neked a szabad döntés jogát. Attól kezdve, hogy mit kellene enned, egészen a mindennapi viseletig, bele akar szólni az életed minden területébe.

 

Élete legapróbb részletébe is belekeveredne, és döntései meghozatalára kényszerítené. Nem fogja elfogadni a döntéseidet, és nem engedi meg neked a döntéshozatal szabadságát. Attól kezdve, hogy mit kellene enned, egészen a mindennapi viseletig, azt szeretné, ha beleszólna az életed minden területébe.

Szigeti Zsuzsi

 

lélek lelkipatika mérgezőanya
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL