KÖZÉRZET

Kis súly: hosszú élet?

Elég jó üzletnek tűnik: egyél kevesebbet, mint egy szupermodell, és máris hozzácsaptál néhány évtizedet az életed hosszához. Kutatások szerint az ultra alacsony kalóriabevitellel járó diéták meghosszabbítják egyes állatok életét, lehet, hogy az emberekét is?
Manapság amúgy is divat keveset enni, állandóan fogyókúrázni. És mégis: nem jó ötlet egyik napról a másikra 30-40 %-kal csökkentened a kalóriabeviteledet. Az éhezés semmiképpen nem jó megoldás sem a fogyáshoz, sem az egészségmegőrzéshez. Az igazán élethosszabbító diéták persze nem feltétlenül vezetnek éhezéshez. Ezek alapelve, hogy minden szükséges tápanyagot a szervezetbe juttassanak, de minél kevesebb kalóriabevitel árán.


De hogy lehet ezt megvalósítani?

Felejtsd el a finomított cukrot és szénhidrátokat, egyél sok zöldséget, különösen zöld leveles zöldségeket, és olyan forrásból fogyaszd a fehérjéket, ami minél kevesebb zsírt, és főleg minél kevesebb telített állati zsírt tartalmaz. Aki ilyen diétán van, valószínűleg tekintélyes számú kilót lead. De hol a megállás? Minél tovább vagy ezen az egészséges diétán annál vékonyabb leszel, és annál tovább élsz?

Valószínűleg nem. Legújabb kutatások szerint azok az emberek, akiknek kis túlsúlya van, tovább élnek, mint azok, akik ideális súlyuk alatt vannak, sőt a normál súlyú embereknél is. Aztán persze, mint sok más kutatást, ezt is gyorsan megcáfolták.

Egy bizonyos: rágcsálókk kalóriabevitelét harmadával csökkentve, azok hosszabb ideig élnek. Ez azonban máris nem igaz, ha az ételadagjukat a felére redukálták. Hogy ez embereknél is működik-e? Még nem tudjuk. Egy azonban bizonyos. Az energia bevitel csökkentése nem csak a vékonyabb alakkal van összefüggésben, de pl. a szexuális késztetés is csökken. Ráadásul, aki ilyen kevés energiát visz be, előbb-utóbb izomtömegéből is veszít, és valószínűleg nem kerülheti el az alultápláltság tüneteit és következményeit.

Hogy mi a teendő? Valószínűleg akkor jársz legjobban, ha megpróbálsz minél egészségesebben élni. Hiszen még mindig nem sikerült megcáfolni azt a tényt, hogy a normálhoz közeli testsúly és a rendszeres mozgás hosszabbítja meg legjobban az életet.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL