Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

6 lépésben az aggódásmentes mosásért

Szerző:
Szabó Anna
Azt hiszed, a mosásban a legegyszerűbb a szétválogatás? Nohát, tévedsz!

A válogatás nagyon bonyolult, és ráadásul időigényes feladat. Ha nem jól csinálod, tönkremennek a ruhák, sőt akár még a mosógép is. Ha meg rendesen csinálod, időt, pénzt, energiát takaríthatsz meg.

1. Nézd meg a címkét
Olvasd el, hogy tudd, hogyan is kell a ruhadarabjaidat mosni, milyen hőfokon vasalni. A legtöbb ruhán nincsen különleges jel. De azért érhet meglepetés, mikor kiderül, hogy vannak olyanok is, amiket kézzel kellene mosni, vagy nem szabad szárítózni. Az ilyeneket rakd félre, egy „különleges bánásmód” kupacba.
2. Fordítsd ki
Bizonyosodj meg róla, hogy egy nadrágszár vagy pulóverujj sincs fölgyűrődve. Ha munkaruhát, ilyesmit mosol, akaszd össze a kapcsokat, a pánttartókat a helyére, így nem törnek el, nem nyúlnak ki. Ha az utasításban az volt, kifordítva kell mosni, ne blicceld el.
3. Nézz át minden zsebet
Az a legjobb, ha van is mindjárt melletted egy szemetes (meg egy kiskosár) amibe a zsebekben talált dolgokat teheted. Ha nem nyúlsz bele minden zsebbe, kellemetlen meglepetés érhet. És nem csak a kimosott papír zsebkendőkre gondolok. Nálunk már volt kimosott rúzs, öngyújtó, mobil. És az aprópénz jól jöhet még… Az a tanácsom, tartsd meg, amit így találsz. Legfeljebb a család többi tagjai rászoknak, hogy kiürítsék mosás előtt a zsebeiket végre.
4. Nem kell-e javítani
Nézd át a ruhákat, nem lóg-e belőlük cérna, nem kell-e egy gombot megerősíteni… Ha igen, azt még mosás előtt intézd el.
5. Pecsétek
A pecsétekkel „bánni” kell, még mosás előtt. Bekenni, beáztatni. Ha szárítót is használsz, a pecsét 100%, hogy örökre ott marad.
6. Válogatás
Sokféle módszere van. Szín szerint, anyagminőség szerint, és persze vannak olyan kalandvágyó emberek, akik sosem válogatják szét a mosnivalót. Hogy te hogyan csinálod, az a család (és a mosatlan kupac) nagyságától, és attól függ, milyen ruhákat hordtok.
Az alábbi fajtákra azért jó, ha külön figyelsz.
A fehérek –ezek külön mennek, mert azt akarod, továbbra is fehérek maradjanak. Elég egy piros zokni, és minden rózsaszín lesz. Meg a fehér holmik nagy része különben is melegebb vizet, hosszabb mosást kíván.

Pirosak meg élénk színek – a színtartó rózsaszínek, pirosak, narancsok mehetnek egybe.
Figyelem! Nem véletlenül emlegetem annyit a pirosat! Valamiért hajlamosabb arra, hogy engedje a színét. Az élénk színekkel másért jó vigyázni, esetleg külön mosószert használni: fakulnak.
Törülközők – a nagy szöszgyártók. És ez a szösz minden más vele együtt mosott holmira rátapad. De mehet egy mosásba a takarókkal, köntösökkel.

A „különleges bánásmód” kupac. Hajjaj. Különlegesen kell velük bánni, külön mosni, kézzel mosni, nem szárítózni. Érdemes megfogadni, ami a címkén van.
Ha színtartók a ruhák, lehet a tulajdonosuk alapján is csoportosítani őket. Így könnyebb lesz majd elpakolni. Ha beválik, ha a gépből kiszedett ruhák sértetlenek és tiszták. Ha mégsem, jobb átgondolni még egyszer…
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL