UTAZÁS

10 hihetetlen műemlék, ami az emberi ostobaság miatt nem maradhatott fent!

Biztosan te is hallottál már olyasmiről, hogy az ember sok fontos műemléket tönkretett az évszázadok során. Ám itt többről van szó, mint néhány elkallódott könyv. Vannak ugyanis olyan műemlékek, amelyeket háború, vandalizmus vagy csak az emberi ostobaság pusztított el, ami újra és újra bebizonyítja azt, hogy az ember az utolsó faj a világegyetemben, akire valami értékeset lehet bízni.

4.   Atacama sivatag – régészeti lelőhely

Ez a terület a legszárazabb hely a Földön, ami a csapadék hiányának köszönhető. Ezen a helyen Kolumbusz előtti rajzok és leletek maradtak fent tökéletes állapotban évezredeken át, néhány homokdűnébe rajzolva, és ezek rögzültek, amiben a szél és segített, több mint 18 ezer évvel ezelőtt. Az utolsó dolog, ami erre a területre, a homokdűnékre hiányzott, az az autó, mégis pontosan ezt a helyet választották kihívásra a Dakar Rally esetében, 2009-ben.

Bár korábban Afrikában rendezték meg a rallyt, ezután áthelyezték Dél-Amerikába 2008-ban, különböző terroristafenyegetések miatt. Sajnos a szervezők hanyag munkát végezve nem ellenőrizték megfelelően az útvonalat, és emiatt pótolhatatlan kárt okozva, különleges régészeti lelőhelyek mentek tönkre az Atacama sivatagban. Ezeket az ősi, különleges mintázatokon, amiket a levegőből lehet vizsgálni, most keréknyomok futnak keresztül. A Kolumbusz előtti időszak vadászó-gyűjtögető táborának emlékeit porrá zúzták, és helyrehozhatatlan károkat okoztak.

A későbbi versenyek még nagyobb problémákat okoztak, a Santiago Times 2011-es kiadása szerint, a verseny miatt visszafordíthatatlanul károsodott a hely kb. 44 %-a, ahol ezek a minták voltak, így az Atacama kulturális örökség ma romokban hever.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL