REJTÉLY-MISZTIKA

8 dolog, amit érdemes tudni a modern "boszorkány" vallásról, a Wiccáról - Napjainkban is sokan a hívei

A wicca egy újpogány vallás, és a világ számos országában él és aktív. Bár sokan helytelenül modern boszorkányok nevezik, de ez téves, mert ők a wiccák és kész. De tény és való lehetnek köztük olyanok is, akik boszorkánysággal is foglalkoznak, de a kettő nem vehető egy kalap alá. Érdemes képbe kerülnöd a hazánkban is igen népszerű vallással, ezért eláruljuk a 8 legfontosabb tudnivalót róla!

 

A Wiccát elsőként a brit Gerald Gardner kezdte népszerűsíteni 1954-ben.  Napjainkban már több ágazattal bír attól függően ki és milyen stílusban vitte anno tovább (Gardneriánus, Alexandriánus, Kelta, Angol hagyományos, hogy a legismertebbeket említsem).

Maga a Wicca szó, valószínűleg az óangol wicca szóból ered, ami boszorkánymestert vagy varázslót jelentett (ebből származik a modern angol witch, vagyis boszorkány szó is). Gardner elmondása szerint először 1939-ben hallotta a szót a csoporttól, mely beavatta a vallás tanaiba. Hitük elsősorban a természetben és a termékenységben leledzik, illetve az istenekben, mint ahogy ez a következő 8 érdemleges tudnivalóból ki is derül a számodra:

{KEPGALERIA}

6. Egy vagy két isten szeretete

Rengeteg wicca egyistenhívő. Ők egyedül az Úrnőben/Istennőben hisznek, aki mindenütt jelen van és mindent áthat. De akadnak köztük duoteisták vagyis akik, az Úrnőt és az Urat imádják, akik a Holdat és a Napot testesítik meg. Ők elismerik minden kultúra összes istenségének létezését, illetve az Úrnő és Úr egy-egy aspektusának tekintenek mindet. Sok wicca hite szerint az istenek megtudnak jelenni emberi formában, akár a főpapnőn és a főpapon keresztül a szertartások alatt- Ehhez használják a Hold lehívása szertartást vagyis az Isten megidézését.

Itt gyors kitérő: a beavatottak hagyományos szervezetei a covenek, olyan, kizárólag avatottakból álló csoportok, akiket Főpapnő és Főpap vezet. Egy olyan házaspár, akik már túlvannak a beavatás legalább két fokozatán, bár ez irányzatonként változik.

Visszatérve az Istennőre, gyakran három aspektusa van, a fiatal lány, az anya és a bölcs idős asszony. Őket a növekvő hold, a telihold és a fogyó hold jelképezi.
A wicca egyik irányzata, a feminista dianikus wicca szerint az Úrnő egymagában teljes, és ennek az irányzatnak a követői az Úrnak csak másodlagos szerepet tulajdonítanak.

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL