KÖZÉRZET

Vajon meddig bírnád egy másik bolygón? - A világűr titka

Szerző:
Szabó Anna
Még mindig nem bizonyított tény, hogy csak a Föld nevű bolygón van élet. Ugyanakkor vannak olyan égitestek, melyek esetében csak az odaútra válthatnál jegyet, vissza nem jöhetnél. Ha kíváncsi vagy, meddig bírnád egy másik bolygón, és mi történne veled, ha egyszer eljutnál oda, akkor olvass tovább!

Merkúr

Időtartam: kevesebb, mint egy perc. 
A 400 oC-os hőhullám miatt, az emberi test kevesebb, mint egy perc alatt teljesen felhólyagosodna, és megégne.

Vénusz

Időtartam: 1 másodperc.
Szó szerint szétolvadnál a 450 oC-os lávában és szén-dioxidmérgezést is kapnál.

Mars

Időtartam: kevesebb, mint 1 perc.
Az alacsony légköri nyomásnak köszönhetően a testfolyadékok, mint például a könnyek és a nyál, felforrnának. A légkör poros, és 96%-a szén-dioxid. Valószínűleg a fulladás hamarabb végezne veled.

Jupiter

Időtartam: kevesebb, mint 1 másodperc.
Először is, a légköri nyomás 10-szerese a Földhöz képest, így földimogyoró méretűre zúzná össze a testet. Másodszor, a turbulens viszonyok is lehetetlenné tennék az életet.

Ló (hold)

Időtartam: kevesebb, mint 10 másodperc.
A Jupiter negyedik legnagyobb holdja. A Naprendszerben ezen a testen a legnagyobb a geológiai aktívitás. 400 aktív vulkán található itt, a levegő 90%-ban kén-dioxidot tartalmaz. Súlyos szemirritációt okoz, ami halálhoz vezet.

Szaturnusz

Időtartam: kevesebb, mint 1másodperc.
Nincs szilárd felület, ahova lépni lehetne, az atmoszféra 96%-ka hidrogén. A bőröd azonnal kékre váltana, és a turbulens áramok darabokra tépnének.

Titán

Időtartam: kb. 5-7 perc.
Itt minden rendben van. Vastag atmoszféra, optimális légnyomás, szilárd talaj, de a problémát a levegő 96%-os nitrogén tartalma okozná. A halál itt viszonylag békés lenne. Nem tudod mikor hallsz meg, nem a nitrogén fullaszt meg, hanem az oxigén hiánya.

Enceladus

Időtartam: Kb. 15 másodperc.
A látszat megtévesztő lehet, a legjobb példa erre a Szaturnusz ezen holdja. Szilárd a felülete, és úgy tűnik, hogy lakható. De nagyon hideg, -198 oC. Valószínűleg meghalsz a hidegrázás, az oxigén és a felületi nyomás hiánya miatt.

Uránusz

Időtartam: kevesebb, mint 1 másodperc.
-200 oC-ok uralkodik a bolygón és a légköri nyomás elviselhetetlenül nagy. Ha nincs szilárd felület, a hatalmas légköri nyomás azonnal szétlapít.

Neptun

Időtartam: kevesebb, mint 1 másodperc.
Mint más gázból álló bolygókon, az erős áramlatok, a szél itt is azonnal elfújna. A szél sebessége eléri a 2.200 km/ órát is. Emellett a hőmérséklet -210 oC-ok. A halál azonnal bekövetkezne.

 

Napjainkban lehetetlennek látszik, hogy valaha is megéljünk ezeken a helyeken. Meg kell mentenünk a saját bolygónkat, az otthonunkat… a Föld mindannyiunké.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL