Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!

Szerző:
Szabó Anna
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbáljuk a frászt hozni rájuk, vagy épp tökfaragó-versenyre hívjuk ki őket. És ha már buli, érdemes az ételek terén is illeszkedni a témához.

.

ÉTCSOKIS-TEJFÖLÖS MOGYORÓ TORTA

Hozzávalók


A tortához
150 g süteményliszt
30 g kakaó por
1 ¼ teáskanál sütőpor
¼ teáskanál szódabikarbóna
170 g cukor
100 g vaj
2 db tojás
150 g tejföl
60 g mogyorókrém
¼ bögre* étolaj
55 g étcsokoládé, megolvasztva
1 teáskanál vanília kivonat
*1 bögre =2,5 dl

A csokoládés-mogyorós vajkrémhez
255 g cukor
4 db tojásfehérje
450 g vaj, apró darabokra vágva
125 g étcsokoládé, megolvasztva
75 g mogyorókrém

A sós karamellához
190 g cukor
145 g glükózszirup
349 g teljes tejszín
1 teáskanál só
2 rúd vanília, hosszában kettévágva, a magok kikaparva

Elkészítés


A torta elkészítéséhez a sütőt 175 °C fokra felmelegítjük, és egy 20 centiméteres tortaformát kivajazunk és kilisztezünk.

Egy tálba összeszitáljuk a süteménylisztet, a kakaóport, a sütőport, és a szódabikarbónát. Egy keverő lapáttal szerelt konyhai robotgéppel krémesítjük a vajat és a cukrot. A tojásokat egyenként ütjük rá és nagy sebességgel mixeljük, hogy jól összeálljon. Hozzáadjuk a tejfölt, a mogyorókrémet és az olajt, majd alaposan összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a csokoládét és a vanília kivonatot, ezúttal alacsony sebességen mixeljük, hogy nagyon alaposan elkeveredjen. Végül a száraz hozzávalókat szórjuk a keverékbe és összemixeljük.

A tésztát elterítjük az előkészített sütőformában. 25-30 percig sütjük, míg a torta teteje érintésre rugalmasan visszaugrik vagy a hústűt tisztán ki lehet húzni a közepéből. Egy rácson 10 percig hagyjuk a sütőformában hűlni, majd kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokoládés-mogyorós vajkrém elkészítéséhez forró vízfürdő fölé helyezzük a konyhai robotgép keverőedényét. Kézi habverővel összekeverjük benne a tojásfehérjét és a cukrot, és addig kevergetjük, míg a keverék hőmérséklete eléri a 60°C -t. Ekkor átrakjuk a keverőedényt a konyhai robotgépbe és a habverővel nagy sebességen 8-10 percig mixeljük, amíg kemény csúcsok képződnek benne. A vajat néhány darabonként adagoljuk hozzá, és folyamatosan krémesítjük. Végül a csokoládét és a mogyorókrémet adjuk a keverékhez, és addig mixeljük, míg jól összeáll.

A sós karamella elkészítéséhez a cukrot és a glükóz szirupot egy lábasban közepes lángon addig melegítjük, míg a cukor megolvad és karamellizálódik. Ekkor levesszük a tűzről, és ráöntjük a teljes tejszínt, hozzáadjuk a sót és a vanília magokat (ha használunk), majd jól összekeverjük. Az edényt visszahelyezzük a tűzhelyre és addig melegítjük, míg a karamell forrni kezd. Ekkor levesszük a tűzhelyről és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

A torta összeállítása: a tortát vízszintesen 3 darab, kb. 8-9 mm vastag körszeletre vágjuk. Az egyik szeletet tortaállványra vagy tálaló tálra helyezzük, és a tetejére csepegtetjük a sós karamellát, majd egy spatulával vajkrémet kenünk a tortaszeletre. Ezt megismételjük a többi réteggel, majd a torta oldalaira visszük fel a vajkrémet és a spatulával elegyengetjük. Körülbelül 30 percig hűtőben tároljuk, míg a vajkrém kissé megkeményedik.

Ez így bármilyen alkalomra megfelelő, de Halloweenkor önthetünk rá málna- vagy meggyszirupot, ami „véres” hatást kelt.

gasztro gasztronómia konyhafortélyok halloween recept
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL