KÖZÉRZET

Így kezdhetsz új életet

Biztos, hogy a saját életedet éled? Nem érzed néha úgy, hogy más terhét is te cipeled? Megmagyarázhatatlan depresszió, ok nélkül kialakult betegségek hátterét tárja fel a Hellinger terápia. Ha küzdesz a gondokkal, akkor mindenképpen tarts velünk egy kis olvasás erejéig!

Az ember sorsa összefonódik azokéval, akiktől az életét kapta, azaz a családjáéval. Születésünkkor egy családi klán energiamezőjébe csöppenünk bele, és az ott élők sorsának lenyomata megjelenik a mi lelkünkben is. A gyerek lelke olykor túl nagy terhet vállal a szülei iránt érzett szeretetből. Ebből aztán nehéz kikecmeregni.

Bert Hellinger a nyolcvanas években kezdte kidolgozni módszerét, mellyel rövid időn belül látványos sikereket ért el. 2000-től világszerte futótűzként terjed a szisztemikus-fenomenologikus rendszerterápia, közismertebb nevén a családállítás. A szó maga a közös családi lélek „megkérdezésének” technikáját jelenti.


A családodhoz tartozol

Hellinger egyik nagy felfedezése, hogy a családokon belül létezik egy tudattalan lelki összetartás. Egy láthatatlan energiamező köt minket össze a családunkkal, és tudattalanul felelősséget vállalunk egymásért. Ha például valamelyik családtaggal valami tragédia történik, vagy nehéz sors jutott neki, akkor egy későbbi leszármazottja, akár több generációval később is képes átvenni az illető lelkiállapotát, függetlenül attól, hogy találkoztak–e valaha. 


Minden ok nélkül ugyanúgy érez és viselkedik, mintha az a rossz dolog vele történt volna meg. Azonosul vele, tudatlan szeretetből segíteni akar neki azzal, hogy hasonlóan kezd élni. A segítség természetesen sikertelen, és az egyén sem a saját életét éli. 


Egy példa

Egy családban halva születik egy gyermek. Gyászoljál egy életen át, szinte nem is beszélnek róla, magyarul örök tabutéma marad. A következő gyermek egészségesen jön a világra, de valahol a felszín alatt mindig is érzi, hogy előtte már meg kellett volna születnie valakinek, aki most nem lehet a családdal. Akarva-akaratlanul is magára veszi a halva született gyermek sorsát, és igazságtalannak érzi, hogy helyette most ő éli az életet.


Az új családtag ilyenkor érthetetlen okok nélkül elkezdi rosszul érezni magát, ennek testi-lelki tünetei is lehetnek. Mivel az okok ilyenkor nem a saját élettörténetében vannak, mindaddig eredménytelenek maradnak a testi-lelki kezelések, amíg ez a tudattalan fogadalom fel nem oldódik benne.


Átvállalt sorsok 

Hellinger másik nagy felfedezése, hogy a családi rendszerben mindenkinek megvan a saját helye. Az egyik legfontosabb törvény, hogy a gyermek a szülőtől kapta az életet, tehát ebben a viszonylatban ő mindig a kicsi, míg a szülő a nagy. Gyakran megtörténik például egy válást követően, az egyik gyermek szeretettől vezérelve tudattalanul belép a feleség, vagy férj szerepébe, és megpróbálja elhagyott szülőjének pótolni a társát. Ez azonban lehetetlen vállalkozás, és a segíteni próbáló gyermek minduntalan azt érzi, hogy bármit is tesz, az soha nem lesz elég. 

Ezt az érzés mélyen beleivódik a lelkébe, és később a párkapcsolataiban újra meg újra megéli. Tudat alatt olyan partnereket választ, akiknek nem felel meg. Nem tud eleget nyújtani. Cipeli magával a gyerekkorban megélt tapasztalat lelki lenyomatát. A terápia során gyógyító mondatokkal, vissza lehet adni a szülőnek a saját sorsát, így az illető sikeresen új életet kezdhet.


Hogyan működik?

A családfelállítás módszere csoportos és egyéni helyzetben egyaránt alkalmazható, legelterjedtebb formája a csoportos családállítás. A terápiára előzetes bejelentkezés alapján lehet jelentkezni, ahol a résztvevők nem ismerik egymást, soha nem találkoztak azelőtt. A terapeuta kihívja az első családállítót, és pár mondatban megkéri, hogy vázolja fel a problémáját. 


Ezt követően megkéri, hogy a csoport tagjai közül válassza ki a családtagjainak megszemélyesítőjét, akiket felállít a térben, a benne élő képnek megfelelően. A megszemélyesítők így kapcsolatba kerülnek egymással. Olykor már a puszta elrendezés külső képe is sokat elárul a családon belüli viszonyokról. 


Ezután kezdődik a megmagyarázhatatlan csoda

A szereplők elkezdenek a térben mozogni, és az igazi családtagok érzéseit élik át. A terapeuta ekkor megkérdezi őket, hogy mi játszódik le bennük, mit éreznek egymás iránt. A teljesen idegen emberek megdöbbentően pontosan leképezik a családban működő lelkiállapotokat. Sokszor igen intenzív, ismeretlen, de nagyon erős érzelmek söpörnek végig a megjelenítőkön. Az állító a körön kívül nézi végig ’kívülállóként’ a saját családjának lelki átéléseit. Szinte belelát abba, ki, mit hogyan élt meg. A döbbenetes, az hogy az illető saját lelkében éli meg ugyanezeket az érzéseket, melyek valójában csupán a családtagénak a lenyomatai voltak. A megértés pillanata lelkileg nagyon megérinti az állítót, gyakran felszabadító sírással reagálnak. Ezután kezdődik a feloldás. Az állítás célja a kötések felfedezése majd a rend helyreállítása. 

Ez azáltal történhet meg, hogy mindenki, az őt illető helyet foglalja el, illetve tisztelettel visszaadjuk családtagjainknak a saját nehéz sorsukat, és az áldásukat kérjük ahhoz, hogy mostantól a saját életünket éljük. Az állítás egy pontján az állító elfoglalhatja saját helyét az állításban, majd az oldást és lezárást követően mindenki visszaadja a megjelenített szerepet, és „visszatér saját bőrébe”.


Bővebb információ: Hellinger Intézet


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL