KÖZÉRZET

Belső hozzáállásod

Szerző:
Szabó Anna
Nincs olyan nap, amikor ne kellene stresszhelyzetet átélnünk. Néha már a reggeli ébredésnél tudjuk, hogy nehéz napnak nézünk elébe. De sajnos érhet bennünket a stressz teljesen váratlanul is.

A stressz bármely formája esetén hatásosak központosításunkhoz és megnyugvásunkhoz az ún. ,,pozitív pontok”. Kiválóan használhatók vizsga időszakban a vizsgán, dolgozatok, nehéz értekezletek, tárgyalások és más stresszhelyzetek esetében.


1) Ez a gyakorlat feloldja érzelmi feszültségeinket, segít megőrizni higgadtságunkat.

A pozitív pontok a homlokcsonton a szemöldökök és a hajvonal közötti részen, középen helyezkednek el.

- Jobb kezünk mutató és középső ujját homlokunk jobb oldalára, bal kezünk mutató és középső ujját a bal oldalára helyezzük. Mindkét pontot 1-3 percig tartsuk, vagy addig, míg energialüktetést nem érzünk.
A pozitív pontokat mindig tarthatjuk, ha nehéz helyzetbe kerülünk, vagy stresszes állapotba kerülünk. Ezáltal testünkben és agyunkban föloldjuk a
feszültséget.

Nyugodttá válunk, és tiszta fejjel tudjuk megítélni a helyzetet. Nem reagálunk többé meggondolatlanul.

2) A pozitív pontok olyan feszültségek esetén is segítenek, amelyeket később végzendő tevékenység okoz. Pl. sportverseny, vizsga stb.
Ilyen esetben jobb azonban, ha homlokunkat keresztezve érintjük meg.

- Jobb kezünk ujjai homlokunk bal oldalát érintsék, bal kezünk ujjai homlokunk jobb oldalát.
A keresztezés által mindkét kezünk agyunknak azt az oldalát érintik, amelyik a hozzá tartozó testfelet irányítja.
A pontok érintése közben képszerűen vetítsük magunk elé a konfliktushelyzetet az elejétől a végéig. Közben kicsivel erősebben nyomjuk homlokunkat. Újra megismételjük az egész folyamatot úgy, ahogy a dolog lefolyását szeretnénk. Képzeljük el, amint pl. az emberek barátságosan, megértően, rugalmasan reagálnak, a vizsgánk jól sikerült, vagy ahogy a bátorság és önbizalom eláraszt, hogy legyőzzük az újtól való félelmünket.
A végén még egy kicsit erősebben nyomjuk a pontokat, majd egészen lassan, fokozatosan engedjük el őket, hogy még azután is érezzük a helyüket.
Amikor azután az elképzelt szituációba kerülünk, érezhetjük, hogy egy erő (a homlokunkon) megtart bennünket.A stresszhelyzet így már nem fog
bennünket nyomasztani.

Mit jelent a stressz?
Ha testünkben a mozgásfolyamatok nem koordináltak, stressz keletkezik. Testünkben az egyensúlyhiány minden formája stresszt okoz.
A stressz pozitív illetve negatív értelemben való osztályozása, alaposabb vizsgálódás eredményeképpen megállapítható, hogy a pozitív stressz a rosszabb. Amit pozitívként értékelünk, azt szűrés nélkül engedjük hatni testünkre. Gondoljunk csak azokra, akik örömükben meghalnak. Figyeljük meg pl. az ünneplő futballrajongók arcmimikáját, amikor csapatuk gólt szerez. Arcukról nem igazi öröm sugárzik, hanem inkább fájdalom. Ha valami negatívat értékelünk, már előzetesen automatikusan megszűrjük. Ily módon a negatív stresszre jobban fel vagyunk készülve lelkileg , jobban tudunk védekezni ellene.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL