Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GYERMEK

Nézd meg, mit csinál a babád, miközben a pocakodban fejlődik - Kövesd hétről hétre

Szerző:
Szabó Anna
9 hónap alatt a pici embrióból egy cuki kis baba fejlődik ki. Az anyaméhben azonban már rendelkezik olyan jellemzőkkel, amelyek meg is maradnak élete során, például meg lehet mondani, hogy jobb vagy balkezes lesz-e; milyen ételeket fog kedvelni. Ez alatt az időszak alatt sok érdekes dolog történik a babával. Most végig kisérjük a fogamzástól, a születésig.

Első trimeszter

 

1-2. hét

Szóval elkezdődött a hosszú út. Az első 4 napban az embrió kisebb, mint egy só szem. Azonban az 5. naptól elkezd növekedni, és a 6. napra csaknem a kétszerese lesz. A 4. napon vándorol az embrió a méhbe, ahol a következő 9 hónapot fogja eltölteni, majd a 8. napon ágyazódik be.


3-4. hét


A 20. napon nagyon fontos esemény következik be: megjelenik a neutrális cső, amiből a gyermek agya és a felső gerincrész kialakul. A 21. napon a szív elkezd verni, és minden fontos szerv kialakult, mint például a vese, máj. A szemek még nem alakultak ki, a buborékok, melyekből kialakul, a fej oldalán találhatók. Az első hónap végére már megjelenik a keringési rendszer, a gerinc és az izmok is elkezdenek fejlődni.


5-6. hét


Az embrión megjelenik a csukló és a kéz. Még nehéz megkülönböztetni az ujjakat, de már a kezek és a lábak ízületei hajlíthatók. Elkezdenek kialakulni a külső nemi szervek, de a nem még nem állapítható meg. Az embrió ekkor már csaknem a 10 ezerszeresére nőtt. Kialakul az arc, a szemek sötétednek, emberibb kinézete lesz.


7-8. hét


A 7. hétben a magzat megmozdul, bár ez még észrevehetetlen az anya számára. A végtagok csaknem teljesen kifejlődnek. A tejfogak kezdeményei megjelennek, tovább fejlődik a reproduktív rendszer, és a vesék elkezdenek vizeletet termelni. A magzat még csak 1 hüvelyk, de ekkora már kialakulnak vonásai, megjelennek a szemhéjak, az orr.


9-10. hét


A magzat 42 gramm körüli és 3 cm magas. Az apró méret ellenére, az agyféltekék már megjelennek, a tejfogak és ízlelőbimbók is kezdenek kialakulni. A magzat elveszti a farkát, az ujjak közti hártyát és egyre aktívabb lesz. Ilyenkor megjelennek az egyéni arcvonások, és a fej elkezd növekedni.


11-12. hét


Már megállapítható a magzat neme, bár a tévedés valószínűsége még magas. A gyermek kissé furán néz ki: nagy fej és kis test. A fül majdnem a megfelelő helyzetbe került, megjelennek a szempillák és szemöldökök. Elkezd kialakulni a csontváz, új erek jelennek meg és beindul a hormontermelés. A magzat kb. 200 g és 6 centi.


13-14. hét


A magzat feje csaknem olyan hosszú, mint a teste fele, arca fejlett. Képes arra, hogy az ujját a szájába helyezze. A véredények aktív kialakulása miatt, a baba bőre vörös és nagyon vékony, lanugo (elsődleges szőrzet) fedi. Segít megvédeni a babát a hipotermiától.


Második trimeszter


15-16. hét


A 15. héten a magzat 10 cm-es hosszúságú és 70 gramm. A szem még mindig alacsonyan van, az arc már felismerhetővé válik. Már tudják az ujjukat szopni és a verejtékmirigyek is elkezdik a munkájukat.


17-18. hét


Kialakulnak a halló csatornák, képesek felismerni és megkülönböztetni a hangokat. A tejfogak mellett a maradó fogak kezdeményei is megjelennek. Kialakultak a csontok, és kezdenek megszilárdulni. Viszont a koponya csontjai még nem, ezzel megkönnyítve a szülést. Az anya már érzi a magzat mozgását (14 cm és 190 gramm).


19-20. hét


A baba szemei még zárva vannak, de jól tájékozódik a környező térben. Ezen kívül, az is kideríthető, hogy jobb vagy balkezes, gyakrabban használják azt. Megjelennek az ujjlenyomatok is. Képes megkülönböztetni a nappalt az éjszakától, egyre aktívabb.


21-22. hét


A gyermek jelentős növekedésen megy át, a szubkután zsír elkezd felhalmozódni. Megjelennek a ráncok a végtagokon. 22. héten kialakulnak az idegsejtek az agyban. Hamarosan a szemek is kinyílnak.


23-24. hét


A 23. héten a magzatnak már vannak álmai, arca már annyira fejlett, hogy meglehet állapítani melyik szülőre hasonlít jobban. A bőr áttetszővé válik, kinyílnak a szemek és képes reagálni a fényre. A felvillanó fények megijeszthetik ilyenkor. A 24. hétre súlya 450 gramm és 30 centis.


25-26. hét


Kialakulnak teljesen az ízlelőbimbók, érzik a magzatvíz ízét. Már a hasban kialakul, hogy melyek a kedvenc ételeik, az anya táplálékának függvényében. A gyermek megtanul pislogni, és már lát egy kicsit.


Harmadik trimeszter


27-28. hét


Az ultrahang képen látszik, ahogy a baba mosolyog és szívja az ujját. Ebben az időszakban első ,,játékuk" a köldökzsinór, aktívan tanulmányozzák testüket. A 7. hónap végére kifejlődik a saját anyagcsere. Súlya 1150 gramm körüli és 35 centiméter.


29-30. hét


A bőr alatti zsírréteg egyre vastagabb, a baba egyre nagyobb lesz. Már tudja, hogyan kell sírni, köhögni és csuklani. A 30. héten az agy már olyan fejlett, hogy képes emlékezni, sőt információt elemezni.


31-32. hét


Már mind az 5 érzékszerv kifejlődött, kezd kialakulni egy napirend, mely a születés után is jellemző lesz. Hallja az anya szerveinek működését, jól ismeri a hangját is, így születés után azonnal felismeri. A baba teste antitesteket termel, melyek megvédik a fertőzésektől, a születést követő időszakban.


33-34. hét


Kialakul a végleges zsírréteg, eltűnik a lanugo. Ettől kezdve a gyermek rohamosan nő. Az idegrendszer teljesen kialakult, de a tüdő még fejletlen.


35-36. hét


Már majdnem úgy néz ki, ahogyan meg fog születni. A test még egy kicsit vékonyka. A haj és a körmök teljesen kialakulnak. A baba olyan naggyá válik, hogy szinte alig van helye mozogni, így kevesebbet is fog.


37-38. hét


A fejlődés szakasza lezárul, a baba teljesen készen áll a megszületésre. A lanugo teljesen eltűnik, néha maradhat egy kevés a karon és a lábakon. A méhbe alig van hely, így az anya minden mozdulatát érzi, ezzel azt gondolva. hogy egyre aktívabb. De valójában csak az ereje nőt meg, az izomrendszer teljesen kialakult.

39-40. hét


A tüdő a születésig fejlődik, kialakul a megfelelő mennyiségű felületaktív anyag, mely nélkülözhetetlen az alveolusok összehúzódásához, így a lélegzetvételhez. A baba megszületik és megkezdi még hosszabb utazását.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL