Mert finomabb, tartósítószer mentes, és ha már volt részed valaha abban, ahogyan az egész lakást belengi a friss kenyér illata, soha többet nem fogsz a boltban kenyeret venni. Variálhatóak a hozzávalók, tehetsz bele magvakat, sütheted különböző lisztekből, adhatsz hozzá krumplit vagy hagymát. A változatok végtelenek, csak a fantáziád szab majd nekik határt. Mivel valamivel sűrűbb lesz, mint a nagyüzemi kenyerek, ezért kevesebb szelet elég lesz majd ahhoz, hogy jóllakottnak érezd magad. Nem utolsó sorban olcsóbb, még akkor is, ha első látásra úgy tűnik, hogy megdobja a villanyszámládat- ez nem így van. Amennyivel több lesz a fogyasztás, azt szinte észre sem veszed majd.
Nagyanyáink még nem élesztővel, hanem kovásszal sütötték a kenyeret. Nagyon egyszerű az elkészítése, csak liszt, langyos víz és néhány nap kell hozzá. A legjobb, ha rozslisztből készíted, mert ez ad egy nagyon kellemes ízt az elkészülő kenyérnek. Első nap keverj össze 5 evőkanál lisztet, fél deci meleg vízzel, majd ezt ismételd meg a második és harmadik napon is. Amíg készül a kovász, addig meleg helyen kell tartanod. Akkor van készen, ha már savanykás illata van, és feljön mint a kelt tészta. Ebből a keverékből adj majd a tésztához, és mindig annyival pótold vissza, amennyit felhasználtál. Ha már nem használod, rakd a hűtőbe, majd a következő használat előtt fél nappal vedd ki onnan.
A drágább, jobb minőségű, vagy biolisztekkel könnyebb dolgozni, érdemes hát rászánnod egy kicsit több pénzt, az alapanyagok beszerzésére. Ahhoz, hogy a mindennapi majd levegős és könnyű legyen, át kell szitálni a lisztet, nem csak úgy beleönteni a gépbe, vagy a tálkába, amiben majd készül. Szintén könnyebbé, levegősebbé teszi a kenyeret a tésztához adott aszkorbinsav vagy almaecet.
Ahhoz, hogy a kenyér valóban ízletes legyen, az általad kiválasztott recepteket grammra pontosan be kell tartani. Ha sütőben sütöd, a dagasztás és a kelesztés elkerülhetetlen, a kenyérsütő géppel kiválthatod ezeket.
-50 dkg finom liszt
-3 dl langyos víz
-0,5 dl almaecet, vagy 1 kk aszkorbinsav
-2 tk cukor
-2 tk só
-1 ek olaj
Bár minden ízlés kérdése, de ha teljes kiőrlésű lisztekből készíted a kenyeredet, akkor mindig keverd fehér liszttel, legalább 1:3 arányban, mert egyébként nagyon sűrű lesz. Aztán majd ha megkóstolod, a következőket már variálhatod ízlésednek megfelelően. Az otthoni kenyérsütés másik szépsége, a kísérletezés izgalma is, hiszen mindenki sütött már olyan kenyeret, ami nem ízlett igazán. Ez a pakliban benne van. A teljes kiőrlésű, vagy magvas kenyerek soha nem lesznek olyan magasak, mint az egyszerű fehér kenyerek, hanem laposabbak, sűrűbbek.
OLVASS TOVÁBB!
Ezeket az italokat kóstold meg a legnagyobb forróságban!
Itt a nyár, és a meleg esték arra csábítanak, hogy élvezz egy italt a teraszon. Inspirációt nyújtunk - akár alkohollal, akár anélkül...
GASZTRONemcsak a fagyi hűthet le a nyáron! Fagyos édességek a világ körül
Kínában már i.e. 2000-ben is élvezték a félig fagyos gyümölcslével kevert jeget. Bemutatjuk a frissítő kreációkat a világ minden t...
GASZTROMiért imádjuk a savanyúkáposztát?
Hosszú ideig eláll, gazdag a jó baktériumokban és változatosságot csempész a tányérodra: minden, amit tudnod kell a a szuperélelmisze...
Mennyei spagetti és spenót timbale - Gyors és egészséges!
A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, amely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Másrészről egy francia étel, am...
GASZTROFűszerek a világ színpadán: Ízkultúrák és kulináris innovációk a globális konyhában
A gasztronómia világa mindig is egy változásokkal és újításokkal teli terület volt, ahol a hagyományos ízek és modern kreativitás ta...
GASZTROLaktató és finom szendvicsek a nap bármely szakában
Talán kevesen gondolnák, de egy jó szendvics nagyon komoly személyes élmény lehet. A 70-es, 80-as években járunk, amikor az iskolai jelme...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK