Először is, a csokoládét nagyon könnyen emészti szervezetünk. Kutatások igazolták, hogy egy 20 dkg-s csokoládé átlagosan egy órát tölt a gyomrunkban, míg a legtöbb ételféleség ettől jóval hosszabb ideig kering.
Tévhit, hogy az étcsokoládé kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sokkal ízletesebb tejcsokoládé. Kb. 560 kcal/100 g. Inkább az összetételükben különböznek – míg az étcsokoládé több zsírt, addig a tejcsokoládé több cukrot és több kalciumot tartalmaz (tejcsokoládé: 200-220 mg/100g kalcium, étcsokoládé: 60 mg/100 g).
Semmiképpen se csapd be magad: a csokoládé rengeteg zsírt, cukrot és ezzel együtt kalóriát is tartalmaz. A tanulmányok azonban mégis azt mutatják, hogy a súlyproblémákkal küzdő emberek nem a csokoládétól híztak meg, sőt tovább megyünk: a többség nem is fogyaszt csokoládét. Más szóval: ha nem eszel össze-vissza mindenféle zsíros, és cukros ételt, a csoki egymagában nem fogja a skálát a rossz irányba mozdítani, ami a súlyodat illeti.
A csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, amely a szellemi szintedet növeli. A benne lévő szénhidrátok segítik a triptofán felszívódását, amely szerepet játszik a boldogsághormonok termelésében, és ez bizony pozitív hatással van a hangulatodra és csökkenti a feszültséget. A csokoládéban lévő magnézium nyugtató hatása szintén segít a stresszoldásban. Kutatások szerint a csokoládé kitűnő antidepresszáns, a rendszeres – de nem túlzásba vitt – fogyasztása tehát valóban csökkenti a stresszt, és a feszültséget.
Ha csokoládét fogyasztasz, gyakran érezheted úgy, hogy testileg és szellemileg egyaránt kiegyensúlyozott vagy. Több összetevője van ugyanis, ami jó hatással van az agyműködésre, és a „jólét" érzésére.
És most nézzük, mi mindent lehet készíteni ebből az igazi mennyei alapanyagból!
{KEPGALERIA}
Fehércsokoládé-darabos csokis sütemény
Hozzávalók
- 1 csésze lágy vaj,
- 1 csésze kristálycukor,
- ¾ csésze barna cukor,
- 2 teáskanál vaníliaaroma,
- ½ teáskanál só,
- 2 tojás,
- 2 csésze liszt,
- ½ csésze kakaópor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 csésze fehércsokoládé-darabka.
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Közben egy nagy tálban keverjük krémesre a vajat, a kristálycukrot, a barna cukrot, a vaníliát és a sót. A végén adjuk hozzá a tojásokat, és az egészet alaposan dolgozzuk össze.
Keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát, majd fokozatosan adjuk a vajas keverékhez, és alaposan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a fehércsokoládé-darabkákat. Kanalanként adagolva tegyük tepsire – a tepsit nem kell kikenni semmivel.
Kb. 8-10 percig süssük, amíg teljesen össze nem áll. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd tegyük a süteményeket egy tálra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, azonnal tálalható.
OLVASS TOVÁBB!
Új korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK