FOGYÓKÚRA

Víz nélkül nincs fogyás!

Nem csak a diéta, de egészségünk, jó közérzetünk záloga is az a kincs, amit sajnos nem becsülünk eléggé. Szervezetünk képes tolerálni a kalóriacsökkentést, a táplálék megvonást, de a víztől nem foszthatjuk meg! Bármilyen diétát választunk tehát, mielőtt a menüt megtervezzük, gondoljunk arra is, mit fogunk inni: előtte, utána, hozzá…

 

A kúra során szeretnénk megszabadulni a felesleges zsírszövetektől. Ahhoz azonban, hogy a zsírt „el tudjuk használni”, a zsírraktárakat meg kell mozgatni. A zsírnak a sejtekből fel kell szabadulni, eljutni a májba, ahol szénhidráttá alakul, majd onnan eljutva az izmokig, a mozgásunkhoz energiát szolgáltatva elég. Az égés során keletkező anyagcsere melléktermékeknek újfent utazniuk kell, hogy kiválasztódjanak, és távozzanak a testünkből. E gigantikus szállító szalagnak a motorja a vérkeringés, ami víz nélkül nem képes ellátni a feladatát. Érthető tehát, hogy minél több vizet fogyasztunk, ennek a hatékonysága annál jobb!

A csökkenetett energiatartalmú táplálékbevitel során sokszor csökken a bevitt ásványi anyag tartalom is, pedig a mennyiség csökkentése nem jó, ha a minőség rovására megy! Jó minőségű ásványvíz fogyasztásával azonban pótolhatjuk a hiányzó ásványi sókat, melyek hiánya gyorsan jelentkezik, és igen kellemetlen tünetekkel jár: koncentráció romlása, izomműködés zavarai, ízületi panaszok, stb. A diéta során végzett fokozott izommunka során is tapasztaljuk a víz áldásos hatásait, hiszen a test hőháztartása is az elegendő folyadék bevitellel szabályozható, ahogyan, a szervezet pH-ja, vagyis savasodása is ezzel előzhető meg igazán.

 
A folyadékfogyasztás szabályai


Azt már tudjuk, miért kell a diéta során fokozottan ügyelni a vízfogyasztásra, most nézzük, mik ennek a szabályai! Soha ne várd meg, míg szomjas leszel! Kortyolgatni sokkal könnyebb, mint tele inni magunkat. Sőt, hasznosabb is! A napi 2-3 liter folyadék nagyobb része legyen jó minőségű víz, de legyünk őszinték, itt sem cél, hogy mazochista módon magunkra erőltessük. Legyen egy része tea, kávé, zsírszegény leves, vagy akár cukrozatlan gyümölcslevek - még jobbak a frissen préselt zöldség levek. A cél, hogy az anyagcsere, a vérkeringés, a méregtelenítés tökéletesen működjön, és a kedvünk se menjen el a kúra során! A szervezet nem tud vizet raktározni, folyamatos pótlásra szorul.


Nézzük, hogyan válasszunk vizet


Ritka szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen kifogyhatatlannak tűnő vízkészlettel rendelkezünk, Európában egyedülállóan jó minőségű vezetékes ivóvíz hálózattal. Aki szereti és otthonában jó minőségű ivóvíz jön a csapból, ne legyen rest, örüljön neki és fogyassza egészséggel. Készítsen belőle teákat, melyekkel nem csak a fentebb leírt jó hatásokkal, de étvágycsökkentő, emésztést javító vagy épp anyagcsere fokozó hatásokkal is támogathatja a kúra sikerét!

Az ásványvizek talán a legkedveltebb szomjoltók az egészségükért és alakjukért aggódók között. Különböző ásványi elemeket (például kálium, króm, stb.) tartalmaznak, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez alapvetően szükségesek. Fogyókúra alatt is érdemes minél több ásványvizet innunk, hiszen így tudjuk megfelelően pótolni az étrendből hiányzó makro- és mikroelemeket. Választásnál alaposan mérlegeljünk, ha vannak különleges igényeink, ne adj’ Isten egészségügyi panaszaink. Leginkább azok a vizek felelnek meg az elvárásoknak, melyekben az összes oldott ásványi anyag tartalom 500 mg/liter körüli értéket mutat. Túlzottan magas ásványi anyag tartalommal rendelkező ásványvizek fogyasztásánál ugyanis előfordul, hogy a szervezet nem tud mit kezdeni vele, és pl. vese- vagy epekő, esetleg keringési zavarok, magas vérnyomás, érelmeszesedés képződik. Aki főként ásványvizet fogyaszt, jó, ha váltogatja a márkákat, így jó eséllyel elkerüli az egyoldalú ásványi anyag bevitelt.

A Pi vizet valami mitikus csodatévő vízként ismerhettük meg. Életvíznek is nevezik. Sokak szerint ennek a víznek aurája van, a csapvíznek elenyészően kicsi, a Pi víznek viszont színes, fényes és tündöklő. A Pi-víz energiában gazdag, energizált, tisztított víz. Érdemes kipróbálni, de csodákat csak annyit várjunk tőle, mint bármely más pohárba való társától. Fogyaszthatunk kúraszerűen gyógyvizeket is, melyek hazánkban szép számmal kerülnek a felszínre. Élettani hatásuk miatt érdemes előzetesen háziorvosunkkal, vagy patikusunkkal egyeztetni. Sós, keserű ízük miatt kevésbé kedveltek, pedig különféle bajainkra - székrekedés, puffadás vagy gyomorsav okozta gyomortáji égő érzésre - kiváló gyógyír.

Nem csak az étrendünkkel, lúgos vízzel is küzdhetünk a szervezet elsavasodása ellen. Ha diétába kezdesz, de nem feltétlenül akarsz átállni a nyerskoszt fogyasztására, akkor kezdetnek próbáld meg a lúgosított vizekkel helyreállítani szervezeted Ph egyensúlyát. Ebben az esetben is figyelj annak tisztaságára, és oldott ásványi anyag tartalmára!

Itt a nyári rekkenő hőség, a rengeteg friss zöldség és gyümölcs ideje. Ilyenkor a legkönnyebb átnevelni magunkat az egészségesebb életmód irányába.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL