Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
FÉSZEK

A tökéletes teríték titka

Szerző:
Szabó Anna
Amikor vendégeket várunk, vagy egyszerűen csak a családnak szeretnénk egy kicsit ünnepibb hangulatot teremteni étkezésnél, akkor a teríték legalább annyira fontos, mint azok az ételek, amiket feltálalunk nekik.

Egy szépen megterített asztal egyrészt esztétikai élményt ad, aminek köszönhetően magasabb szintre emeli az étkezés minőségét, élményét, másrészt pedig azt üzenjük vele, hogy törődünk azokkal, akik az asztalnál ülnek.

Jó hír, hogy a tökéletes teríték nem a drága eszközökön múlik, sokkal többet számít a harmonikus elrendezés, a tudatosság és a részletekre való odafigyelés. Ha még hiányzik valami a repertoárból, vagy beújítanánk egy-két dolgot, például tálakat, kancsót vagy étkészletet, akkor keressük fel a MÖBELIX teríték menüpontját!

Most pedig lássuk, mi kell ahhoz, hogy a teríték valóban tökéletes és kellően hangulatos legyen!

A terítő adja meg az alapot a terítéshez

Sokan azt gondolják, hogy a teríték csak azon múlik, hogy mit és hogyan helyezünk el az asztalon, valójában azonban mindennek az alapja az, hogy milyen asztalterítőt választunk.

Egy szépen vasalt, ízléses mintájú, színvilágú abrosz adja meg az alapot, hisz minden más erre fog rákerülni. Ez lesz a “háttér”, amin majd a tálak, tányérok, evőeszközök, szalvéták elhelyezésre kerülnek. Első körben tehát azt kell eldönteni, hogy milyen terítő illik a leginkább a kompozícióhoz.

Néhány dolog, amire érdemes figyelni

Egy igényes terítékhez nincsenek kőbe vésett szabályok, néhány dolgot azonban nem árt szem előtt tartani.

Az evőeszközök sorrendjét a tányérok mellett mindig úgy alakítsuk ki, ahogy az ételek következnek. Ha például levest is felszolgálunk, akkor a kanál a kés mellé kerüljön jobb oldalra. A poharak helye a jobb felső sarokban van, ha pedig többféle ital is lesz, akkor a vízpohár mellé tegyünk feles-, boros- vagy pezsgőspoharat is.

Egy nagyobb tál a húsoknak, kisebb a köretnek, salátának, vagy egy szép, átlátszó üvegkancsó a limonádénak nemcsak praktikus, hanem dekoratív elem is az asztalon. Ezek az eszközök és elrendezési tippek segítenek abban, hogy az ételek, italok látványosan, mégis könnyen hozzáférhető módon kerüljenek az asztalra.

A részletek ereje: szalvéták, díszek

A részletek teszik igazán emlékezetessé a terítéket. Egy dekoratív szalvéta, ami szépen össze van hajtva a tányérban vagy szalvétagyűrűben van elhelyezve, sokat tud dobni az összhatáson. Ráadásul azt is mutatja, hogy odafigyelünk az apróságokra is, ezzel megtisztelve a jelenlévőket.

Az asztalközép pedig tökéletes lehetőséget kínál a dekorálásra: elhelyezhetünk itt egy gyertyatartót vagy egy kisebb méretű vázát virágokkal, esetleg szezonális díszeket, hogy kellemes, meghitt hangulatot teremtsünk.

Látható tehát, hogy a tökéletes teríték nem a luxusról és a drága dolgokról szól, hanem arról, hogy tudatosan választjuk meg, mi kerül az asztalra, hogy odafigyelünk a részletekre és meghitt, harmonikus összhatásra törekszünk.

terítő
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL