GASZTRO

A Nagy Halas Kaland

Szerző:
Szabó Anna
Legyen zsíros vagy sovány a hal, az a legfontosabb, hogy hetente legalább kétszer-háromszor egyél belőle. A húsnál azonban kevésbé zsírosak miközben ugyanolyan gazdagok fehérjében.


A hal könnyebben emészthető, mint a hús, így minden életkorban korlátozás nélkül fogyasztható. Ugyanakkor az egészség szempontjából a zsíros és a félzsíros halak sokkal fontosabbak. Ezeket általában a hideg vizű tengerekben halásszák (tonhal, lazac, makréla, hering, szardínia), és sokkal gazdagabbak omega-3 telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírsavak csökkentik a vérben a „rossz” koleszterin szintjét, és hatékonyan védik a szív- és érrendszert. Ami a fehér húsú halakat illeti (tengeri süllő, menyhal, tőkehal stb.), rendkívül kevés zsírt tartalmaznak, így nagyon jól beilleszthetők a fogyókúrás étrendbe.

Két fontos jó tanács: ne vidd túlzásba a füstölt halak fogyasztását, melyek aromás aminosavai irritálhatják a gyomrot, és figyelj arra, hogy a hal mindig friss legen. A halak és a tenger gyümölcsei iránti érzékenység gyakran a hisztamin képződésnek tulajdonítható, amit a rossz tárolás okozhat.

A friss hal arról ismerhető fel, hogy pikkelyei csillogóak, és szorosan egymásra simulnak, színe élénk, nyálkája átlátszó, uszonyai vörösek, szeme fényes fekete, húsa ruganyos, szálkái jól tapadnak, és tengerillatot áraszt. Soha ne egyél olyan halat, amely ammóniák- vagy rohadó szagot áraszt.

 

Rakott tőkehal »

 

Köménymagos pisztráng »

 

Fűszernövényekkel töltött hering »

 

Gőzölt lazaccsomagok »

 

Lazacdolma citromos tojásmártással »

 

Tengeri halfilé lecsóval »

 

Tonhalas csemegekukoricás hamburger »

 

Linguine tészta tonhallal, citrommal és rucolával »

 

Paradicsomos kenyérsaláta tőkehallal »

 

Halas taco »

 

Citromos, lazacos, mascarponés tészta »

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL