Kezdjük rögtön a legfontosabbal: "A részeg állapot, amelyet a tea okoz, nem összehasonlítható a túl sok alkohol- vagy kannabiszfogyasztás előidézte állapottal", magyarázza a teaszakértő és okleveles teasommelier Tamara Grob. Mi több, ennek nem sok köze van a mi nyugati teázási szokásainkhoz. A teázók inkább olyan állapotként írják le, amikor belső békét és tiszta boldogságot élnek át.
"Az érzés a teremtővel való kapcsolathoz hasonlítható, és annak a mély megértését jelenti, hogy minden minden mindennel összefonódik", mondja. Hogy jobban megértsük ezt az állapotot, érdemes egy pillantást vetni a múltra és az évezredes kínai teakultúrára.
"A buddhista szerzetesek már a nyolcadik században teát ittak meditációs céllal, hogy ezáltal a tudatosság és a koncentráció állapotát érjék el" - magyarázza a teaszakértő. Kínában alakult ki az a teaszertartás, azaz Gong Fu Cha, aminek révén meditatív állapot, úgynevezett Cha Zui érhető el. Mondani sem kell, a teát meghatározott lépések szerint főzik és isszák.
Mi történik a szervezetben?
A magas koffeintartalmú, aminosavban és a katechinekben gazdag teák különösen alkalmasak a Cha-Zui állapot eléréséhez. Ezek az összetevők megtalálhatók a fehér és a zöld teában, valamint a könnyű oolongokban és a fiatal, nyers Pu Erh-ben (Sheng Pu Erh) is erősen jelen vannak.
"Míg a koffein stimulánsként szolgál, az L-theanin képes javítani a közérzetünket és ellazítani a szervezetünket" - mondja Grob. Ám a kulcs, amitől a tea nem stimuláló, hanem nyugtató hatású, mindenekelőtt a teaszertartásban rejlik.
Magam is megtapasztalhatom a teamámort?
"Ez nem ilyen egyszerű! A teamámort csak akkor lehet gyakorolni, ha megtanulod az oda vezető utat. Ez a meditáció és az odafigyelés egy formája. Aki elmélyülne a Gong Fu Cha-ban, elsőre ne egy általános teaszertartáson, hanem inkább egy teakurzuson vegyen részt!" - javasolja Grab.
OLVASS TOVÁBB!
Depressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
GASZTROVeszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
Mit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK