GASZTRO

Lazacdolma citromos tojásmártással

Szerző:
Szabó Anna
A hagyományos dolma úgy készül, hogy a húsos rizstölteléket szőlőlevélbe burkolják, és erre citromlevet facsarnak.


Hozzávalók:

50-60 dkg lazacfilé (megnyúzva)
12 konzerv vagy megpárolt szőlőlevél leöblítve, szára nélkül
1 csésze (2,5 dl) hal- vagy csirkealaplé (leveskockából)
2 tojás szétválasztva
2 evőkanál friss citromlé
Frissen őrölt bors
Friss kapor felaprítva
Citromgerezdek

 

Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 230 ºC-ra (gázsütőt 8. fokozat). Vágjuk a lazacot 12 db 4-5-5 dkg súlyú, kb 6x4 cm-es csíkra, és csomagoljuk 1-1 szőlőlevélbe. Nyitott felével lefelé rakjuk a dolmát serpenyőbe, öntsük rá a csirkelevest, és pároljuk meg, de csak annyira, hogy a hal egyben maradjon (kb. 4,5 perc).
Közben egy tálban verjük habosra a tojássárgáját a citromlével. Külön tálban verjünk habot a tojásfehérjéből, és forgassuk a tojássárgájába.

Szedjük a dolmát előmelegített tányérokra. Öntsük az alaplét egy kislábasba. Ha felmelegedett, adjuk hozzá a tojásos masszát, és habverővel állandóan keverjük, míg besűrűsödik (1-2 perc). Önstük a mártást a dolmára, szórjuk meg borssal és felaprított kaporral. Citromgerezdekkel körítve azonnal tálaljuk.

Vissza a többi recepthez >>


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL