50-60 dkg lazacfilé (megnyúzva)
12 konzerv vagy megpárolt szőlőlevél leöblítve, szára nélkül
1 csésze (2,5 dl) hal- vagy csirkealaplé (leveskockából)
2 tojás szétválasztva
2 evőkanál friss citromlé
Frissen őrölt bors
Friss kapor felaprítva
Citromgerezdek
Melegítsük elő a sütőt 230 ºC-ra (gázsütőt 8. fokozat). Vágjuk a lazacot 12 db 4-5-5 dkg súlyú, kb 6x4 cm-es csíkra, és csomagoljuk 1-1 szőlőlevélbe. Nyitott felével lefelé rakjuk a dolmát serpenyőbe, öntsük rá a csirkelevest, és pároljuk meg, de csak annyira, hogy a hal egyben maradjon (kb. 4,5 perc).
Közben egy tálban verjük habosra a tojássárgáját a citromlével. Külön tálban verjünk habot a tojásfehérjéből, és forgassuk a tojássárgájába.
Szedjük a dolmát előmelegített tányérokra. Öntsük az alaplét egy kislábasba. Ha felmelegedett, adjuk hozzá a tojásos masszát, és habverővel állandóan keverjük, míg besűrűsödik (1-2 perc). Önstük a mártást a dolmára, szórjuk meg borssal és felaprított kaporral. Citromgerezdekkel körítve azonnal tálaljuk.
OLVASS TOVÁBB!
A rebarbara reneszánsza: egy ősi ínyencség a modern gasztróban
A rebarbara két rendhez tartozik: a felhasználása miatt gyümölcsnek tekintik, bár valójában zöldség. Nem a zöld levelei, hanem a piro...
GASZTRODepressziót okozhat a mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
GASZTROMiért szeretjük annyira az uborkát?
Szilárd, ropogós, tömör - egy zöldség csúcsformában! Az uborka 95 százalékban vízből áll, frissítő hatású és alacsony kalória...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
GASZTROEgészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK