Szabó Anna
Több százezer évvel ezelőtt egyik ősapánk valószínűleg a húsdarabját sütögette a tűz felett, és végül földet szórt a parázsra, hogy eloltsa. Könnyen elképzelhető, hogy néhány nappal később visszajött, és megállapította, hogy a parázsból fekete gyöngyök lettek. Amikor aztán rájött, hogy ezeket a göröngyöket újra meg tudja gyújtani, örökre megváltoztatta a szabadban sütés módját.
Ma ezeket a fekete rögöket faszénnek nevezzük. A grillezésnél a faszénnek jelentős előnyei vannak a fahasábokkal szemben. Nemcsak forróbban ég és kevesebb a füstje, mint a fának, hanem egyenletesebben is ég, ami mind az ősapák, mind a modern kerti grillezők előtt soha nem sejtett lehetőségeket tár fel.
![]() |
Csirkenyárs mogyorómártással » |
![]() |
Csirketortilla tomatillosalsával » |
![]() |
Tequilában pácolt csirkecomb » |
![]() |
Grillezett sertésoldalas » |
![]() |
Roston sült ponty fűszervajjal » |
1. Az ősi elégedettség, amellyel életünket készítjük pattogó lángok és izzó szén felett, úgy tűnik, bele van kódolva az emberi DNS-be. A nyílt tűz nyilvánvalóan összeköt bennünket az ősök nemzedékeivel egészen a civilizáció kezdetéig.
2. Minden tűz olyan, mint egy hópehely egyszeri, és vonzereje nem utolsósorban abban a kihívásban rejlik, hogyan reagáljunk különleges égésmódjára. Megelégedettségünk egy része ott keresendő, ahogy a tűzhöz igazítjuk saját grillezési technikánkat.
3. Az izzó faszénparázson készülő ételek aromája semmivel sem hasonlítható össze. Az ehhez használt faszén fajtája legalább annyira befolyásolja az étel ízét, mint a fűszerek vagy a mártások.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK