GASZTRO

Csirketortilla tomatillosalsával

Szerző:
Szabó Anna

 

Hozzávalók:

4 csirkemellfilé, egyenként kb. 200g

A páchoz:
4 ek frissen facsart narancslé
3 ek frissen facsart lime-lé
3 ek olívaolaj
2 ek apróra vágott korianderzöld
1 ek apróra vágott friss jalapeno paprika
1 ek apróra vágott fokhagyma
¾ tk őrölt római kömény
½ tk durva szemű tengeri só

A salátához:
1 közepes fej vöröshagyma, megtisztítva, 1 cm széles csíkokra vágva
Olívaolaj
10 közepes méretű tomatillo (kb. 250g), megtisztítva, megmosva
1 kis jalapeno paprika, a szára nélkül
1 marék friss korianderzöld a zsenge szárral együtt
1 közepes fokhagymagerezd, megtisztítva
½ tk bionádcukor
½ tk durva szemű tengeri só
12db búzalisztből készült tortilla
200g tejföl

Elkészítése:

1. Egy tálban habverővel összekeverjük a páclé hozzávalóit. A csirkemellfiléket nagy, zárható műanyag zacskóba tesszük, és ráöntjük a páclevet. A levegőt kisimogatjuk a zacskóból, és szorosan lezárjuk. Többször megfordítjuk, hogy a húsdarabokat mindenhol érje a páclé, és hideg helyre tesszük 2 órára.

2. Magas hőfokú, kétzónás grillezéshez készítjük elő a faszenes sütőt.

3. A salsához a hagymacsíkok mindkét oldalát vékonyan bekenjük olajjal. A grillrácsot alaposan megtisztítjuk. A hagymát, a tomatillót és a csilit direkt magas hő felett grillezzük, lefedve, 5-8 percig, amíg szépen megpirulnak. Sütés közben egyszer-kétszer megfordítjuk a zöldségeket, illetve szükség szerint átrendezzük őket a rácson, hogy egyenletesen süljenek. A tomatillónak végül teljesen puhának kell lenni. Levesszük a grillről, és a többi hozzávalóval összeturmixoljuk, hogy minél simább salsát kapjunk. Ízlés szerint fűszerezzük, és tálalótálba töltjük.

4. Ha kell, faszenet teszünk még a grillbe, hogy közepes hőfokot kapjunk. A csirkehúst kivesszük a pácból (utóbbira már nem lesz szükség). Hatosával alufóliába csomagoljuk a tortillákat. Amikor a parázs elérte a kívánt hőfokot, alaposan tisztítsuk meg a grillrácsot. A csirkehúst direkt közepes hő felett grillezzük, lefedve, 10-12 percig, amíg a hús tömör tapintású lesz és teljesen átsül. Sütés közben egyszer-kétszer megfordítjuk a húst, illetve szükség szerint átrendezzük a rácson, hogy egyenletesen süljenek. Közben a tortillacsomagokat indirekt közepes hő felett átmelegítjük. A melegítéstől a tortillák megpuhulnak. A húst és a tortillákat levesszük a grillről, és a húst minél vékonyabban felszeleteljük.

5. A tortillákat kivesszük az alufóliából, megtöltjük a csirkehússal, és még melegen, a salsával és tejföllel tálaljuk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL