A gyümölcsök családja igen népes és sokszínű. A friss gyümölcsökben sok a víz és a szénhidrát, viszont kevés kalóriát tartalmaznak. A szárított gyümölcsök (mazsola, aszalt szilva, füge vagy sárgabarack) cukortartalma magas.
A friss gyümölcsök kulcsfontosságú szerepet töltenek be az egészség megőrzésében. Kevés kalóriát, ugyanakkor rengeteg vizet, a szervezet számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Rostban gazdagok, így befolyásolják a bélműködést, a szénhidrátok és a zsírok felvételét. Ásványianyag-tartalmuknak, főként a káliumnak köszönhetően ellensúlyozzák a túlzottan savas táplálkozást, amely a görcsökért, a fáradtságért, a csontritkulásért, illetve a krónikus betegségekért felelős. Étkezés elején fogyasztva a gyümölcsök étvágygerjesztő hatásúak. Savasságuk, tannintartalmuk és aromaanyagaik növelik idősebb emberek vagy anorexiában szenvedők étvágyát.
Minden élénk színű gyümölcs antioxidáns hatású, mert gazdag A-provitaminban (vagy béta-karotinban), amely semlegesíti a szabad gyökök káros hatását a sejtfalakra. A gyümölcsök részt vesznek az öregedés késleltetésében, egy betegségek megelőzésében, javítják az éjszakai látást és szebbé teszik a bőrt. Ugyanakkor a gyümölcsök a legértékesebb C-vitamin-forrásaink. Ám mindig észben kell tartanunk, hogy a gyümölcsök szénhidrátot is tartalmaznak. Egy almában annyi a szénhidrát, mint 4-5 kockacukorban. A banán, a friss füge vagy szőlő a leggazdagabb cukorban. A cukorbetegeknek, a túlsúlyosaknak, illetve a triglicerid-túltengésben szenvedőknek csökkenteniük kell a gyümölcsfogyasztást, és csak a legalacsonyabb cukortartalmúak közül választhatnak: sárga- és görögdinnye, fekete áfonya, eper, málna vagy kivi. Ami a többit illeti, napi legfeljebb 2-3 szem elfogyasztása ajánlott.
Kevés kalóriát tartalmaz, de ugyanakkor a C-vitamin-tartalma, mint a narancsé (60 mg 100 g-ban), így segíti a szervezet védekezését a fertőzésekkel szemben. Magas rosttartalma elősegíti az emésztést. Az eperben nagyon sok a víz (kb. 89%), így különösen frissítő hatású, ráadásul savassága még jobban kiemeli ezt a tulajdonságát.
| |
|
Ezek a gyümölcsök víz- és hashajtó hatásúak, ami nagy kálium-, rost- és szorbittartalmuknak köszönhető. A cseresznyében A- és B3-vitamin is van, amelyek védik a kisebb vérereket. Nagyon jó ízületi gyulladások és reuma enyhítésére. Cukortartalma magas, így cukorbetegek nem fogyaszthatják.
| |
|
Az áfonyában kevés a kalória és kevés a cukor. Fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek nagyon ajánlott a fogyasztása. Nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint és antociánt, amely nagyon jó hatással van az érrendszerre. Mindkét összetevő erősíti a szív- és érrendszert, és megelőzi a visszértágulatokat.
|
A grépfrút rengeteg vizet tartalmaz, így igen kalóriaszegény gyümölcs. Gazdag C-vitaminban, mely véd a fertőzésekkel szemben, de kálium-tartalma miatt vízhajtó hatása is van. Étkezés elején fogyasztva étvágygerjesztő, és elősegíti az emésztést. Ugyanakkor nem fogyasztható egyes gyógyszerek szedése esetén, melyeket szív- és érrendszeri betegségek vagy depresszió ellen írnak fel.
Bergamottos déligyümölcszselé »
|
Kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor erőteljesen stimuláló hatású, mert gazdag A-provitaminban és C-vitaminban, és sok benne a kálium és a magnézium is. Rostjai segítik megőrizni a bélfalak egészségét. A benne levő enzim elősegíti a fehérjék beépülését, és aktív szerepet tölt be az ödémák megelőzésében.
| |
Pirított ananász
|
A banán nagyon tápláló, mert gazdag szénhidrátban. Ha nem túl érett, a lassan felszívódó cukrok révén hosszan tartó energiát biztosít a szervezetnek. Éretten az érzékeny gyomrúak is könnyebben megemésztik, de a lassan felszívódó cukrok glukozzá, gyorsan felszívódó cukrokká alakulnak át. A banánt nagyra értékelik a sportolók, mert gazdag káliumban és magnéziumban, amelyek segítenek megakadályozni az izomgörcsök képződését.
| |
|
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK