UTAZÁS

Varázslatos képeken a világ 7 leggyönyörűbb sósivatagja

A sósivatagok nem egyebek, mint kiszáradt tavak lenyomatai, melyek a Földön egyedülálló természeti jellemzőkkel rendelkeznek, a lenyűgöző fehér lapok, a csillogó homok egyfajta ékkőként teszik festőivé a tájat. Tekintsd meg a világ 7 leggyönyörűbb sósivatagját.

De mégis hogyan alakulnak ki a sósivatagok? Ezek a sóval töltött medencék ott alakulnak, ahol a környező területekről érkező víz megállapodik, az esővíz nem tud elfolyni. Egy csapadékos klímájú helyen itt egy tó alakulna ki, viszont a sivatagban a víz felmelegszik és elpárolog, mielőtt újabb eső pótolhatná. A vízben feloldott só és egyéb ásványi anyagok lerakódnak, és egyfajta szilárd rétegként maradnak hátra. A finom kristályok könnyen összetörnek, és a felszínen lévő vékony réteg só még az alatta lévő sárrétegen is képes áttörni, így hagyva különféle nyomokat maga után.

Salinas Grandes, Argentína

A közel 3350 méter magasan elhelyezkedő Salinas Grandes nem csak Argentína óriási sósivatagja, hanem a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű fennsíkja is. A Salinas Grandes majdnem 60 km hosszával egyre fontosabb bevételi forrásává válik a régiónak, hiszen nagy mennyiségű só és kálium kitermelés folyik itt.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL