UTAZÁS

Látogatás a titokzatos Stonehenge-ben

Stonehenge egyetlen kőépítmény maradványa. Igen egyszerű a szerkezete, elrendezése és a területe sem mondható nagynak. Mégis, ezt a néhány követ, amely nagyfokú pontosságról és leleményességről árulkodik, a mai napig rejtély és titok lengi körül.

Míg mi, emberek legfeljebb egy évszázad alatt megfáradtan életünk végére érünk, az olyan helyek, mint a jó öreg Stonehenge, örökéletűnek mutatkoznak. Fantáziadús összevisszaságban burjánzanak az újabb és újabb elképzelések arról, mit jelképez és milyen céllal épült ez az érdekes kőépítmény. Bármilyen célt is szolgált az építői számára, a mi kultúránkban több mint 900 éve inspiráló és fejtörést okozó hely szerepét tölti be. Nem alakult ki róla egységesen elfogadott magyarázat, a mai, népszerű verzió pedig, miszerint valamiféle történelem előtti csillagászati eszköz lett volna, inkább a saját kultúránkból, korunkról szól, mintsem az ősi valóságból.

Minden év júniusában, a nyári napforduló éjjelén, legalább 25.000 ember látogat el megnézni, hogyan kel fel a nap a pontos csillagászati tengely szerint.


Hol található?


Stonehenge Wiltshire megyében, Dél-Anglia középső részén, a La Manche csatorna partjától kb. 50 kilométerre északra, Londontól kb. 130 kilométerre nyugatra található. Az építmény a nagy kiterjedésű, mészköves dombságon, a Salisbury-síkságon áll. Közelében több jelentős, ősi földépítmény is fekszik, de a hozzá legközelebb eső település az apró Amesbury városka az Avon folyó völgyében.

A csatornákkal átszelt város legérdekesebb épülete a székesegyház, Nagy-Britannia egyik legszebb gót stílusú épülete, 130 méter magas toronnyal. A székesegyház és a hozzá tartozó épületeket környékező falak romjai még mindig láthatók.


Van azonban más látnivaló is a Salisbury-síkságon. Ott van például a Szent-Tamás templom a XVII. századból való csodálatos fafaragvánnyal. Vagy az 1483-ban, III. Richárd parancsára felállított kereszt, a természetrajzi múzeum, a Fawcett szobor és a püspöki palota.


Mit tudunk róla?


Stonehenge neve óangol eredetű, a stone (kő) és a henge (akaszt, függeszt) szavakból tevődik össze. Ez tehát a „függő kövek” helye. A vízszintes elemek, valamint az egyenesre vágott szélű kövek adják Stonehenge egyedülálló képét, és különböztetik meg a Nyugat-Angliában fellelhető, hozzá egyébként hasonló kőgyűrűktől.

Stonehenge elhelyezkedésében látszólag nincs semmi különleges. Egy lankás kiemelkedés tetejéhez közel áll, nem különösebben feltűnő, de másfél-két kilométer távolságból minden irányból észrevehető. Ahogy közeledünk hozzá, szorosan egymás melletti, szürke kövek összevisszaságának látszik.Valójában meglehetősen élénk, többnyire narancsos-barnás és kékes színűek a kövei, de ezt eltakarja a zuzmóval benőtt, szürkészöld felület.

Az eredeti kőépítmény mintegy fele hiányzik, a megmaradt kövek egy része pedig eldőlt, eltört vagy a gyep alatt található. De így is éppen elég fennmaradt belőle ahhoz, hogy eredeti formáját megcsodálhassuk.Barangolás a kövek között


Sajnos Stonehenge-ben különböző korlátozások vannak érvényben. A látogatók kijelölt körsétányon haladhatnak, nem barangolhatnak kedvükre, és nem mehetnek be a központi építmény kövei közé. A kőegyüttes nyugati oldalán gyalogút vezet a sáncon és árkon belülre, a központi építmény legnyugatabbra lévő köveitől néhány méterre. Ezután ismét a sáncon kívülre kanyarodik az út, a műemlék központi részét távolabbról, keleti irányból lehet megtekinteni, majd a földes Sugárúton, az északkeleti oldalon, a Sarokkő közelében ér véget a túra.

Érdemes idegenvezető segítségét igénybe venni, mert könnyen megeshet, hogy nem is tudjuk, mit keressünk és hol. Igen nehéz ugyanis észrevenni az őskorban bevésett rajzokat, és azt sem könnyű kitalálni, hogy a központi építmény melyik eleméhez tartoznak. Segítség hiányában a látogatók ingyenes „varázspálcát” kapnak, amelyen magnóra vett idegenvezető-szöveget hallgathatnak a séta közben.


Mivel Stonehenge az Amesbury-Shrewton közötti A344-es út mellett található, az út széléről a Sarokkő közelről, az egész kőegyüttes pedig távolabbról látszik. Megér egy pillantást, ha valaki nyitvatartási időn kívül autózik arrafelé.

Néhány fontos tudnivaló!

Stonehenge nyitvatartási ideje

Október közepétől március közepéig naponta 9.30-16 óráig tart nyitva. Március közepétől május 31-ig és szeptember 1-től október közepéig 9.30-18 óráig látogatható. A pénztár 30 perccel a zárás előtt már nem üzemel. A nyári napforduló előtt rendszerint egész éjjel nyitva tartanak, ilyenkor hatalmas tömeg gyűlik össze a köveknél.


Belépődíjak

Felnőtt jegy: 6,40 font
Gyerek jegy: 3,20 font
Kedvezményes jegy: 5,10 font
Családi jegy: 16 font.


Parkolás

A parkoló használata díjmentes, és annak is rendelkezésére áll, aki nem vált belépőjegyet. A mozgássérültek részére lehetőség van a bejárathoz közeli parkolásra, a jegypénztár előtt rövid, lejtős aszfalt segíti a tolókocsisok jegyváltását.

A területen vannak mellékhelyiségek, állóbüfé és teaház, de bőséges választékot kínáló ajándékbolt is.


Csoportok


Október és november kivételével a legtöbb nyitvatartási napon lehetséges a kövek kis csoportban történő megtekintése. Általában egy órája van ilyenkor a látogatónak, hogy mindössze néhány ember társaságában szabadon kószáljon a központi építmény kövei között. Előre be kell jelentkezni, és valamivel magasabb a belépődíj, de megéri.


A környék


Az ingyenes autóparkoló jó kiindulópontja a Stonehenge környéki tájon tett sétáknak. A National Trust kitűnő, jelzésekkel ellátott turistaút-hálózatának ösvényeiről remek távoli kilátás nyílik Stonehenge-re, és eljuthatunk a közelben található számos földépítményhez is.

A környékbeli múzeumok közül Stonehenge szempontjából kettő igencsak érdekes lehet.

A Salisburyi székesegyházhoz tartozó részen lévő Salisbury & South Wiltshire Múzeumban Stonehenge-gyűjtemény és szuper Stonehenge-kiállítás található.

 

A Wiltshire-i Régészeti és Természetrajzi Társaság bájos múzeumában Cunnington Stonhenge környékén végzett, úttörő jellegű ásatásaiból származó szép leletek láthatók.

Érdemes elkölteni egy finom ebédet a Túzok fogadóban (Bustard Inn), amelynek neve és hangulata a Stonehenge körüli táj régebbi állapotát idézi.

 
Délután elmehetünk északabbra, a Devizes Múzeumba, majd megnézhetjük Avebury óriási kőköreit és sugárútjait.

A kellemes napot a Silbury Hillnél meg a West kennet-i megalitikus kamrás sírhalomnál zárhatjuk.


Akinek pedig elég volt az őstörténetből egy délelőtt, és a délutánt már nem szeretné itt tölteni, az a 400 éve hagyományos útvonalon délnek indulhat, és Old Sarum vagy Wilton House érintésével juthat be Salisburybe.


Fotó: English-Heritage


Szeretnél még többet tudni Stoneheng-ről?
Olvasd el Christopher Chippindale, Stonhenge - Az ötezer éves rejtély című könyvét!

Stonhenge - ezt a Dél-Anglia szívében található néhány követ, melyeknek elrendezése nagyfokú taudatosságról é smeglepő technikai ismeretekről árulkodik, mind a mai napig titokzatosság lengi körül.a szinte teljesen kő nélküli dombvidék közelében lévő szabályos formájú élére állított sziklakőegyüttes szó szerint kiemelkedik a környezetéből. Olyan különlegesség, amely minden ember illetve természet alkotta látványossággal felveszi a versenyt.

Chippendale pontos és mértéktartó, ugyanakkor izgalmas könyvét páratlan feket-fehér és színes fotóanyag, valamint ábrák egészítik ki, így segítve az emberiség közös szellemiés vallási öröksége iránt érdeklődők tájékoztatását.

General Press Kiadó >>>

 


 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL