UTAZÁS

Hazánk legszebb román kori temploma

Egy Vas megyei kis település, Ják rejti hazánk legszebb és legjobb állapotban megmaradt román kori templomát. Hatalmas falai, és tornyai, díszes kapuja méltóságteljes látványt nyújt.

 

A falu területén már a római korban, a Rómát a Balti-tengerrel összekötő Borostyánkő út vezetett, amely szervesen illeszkedett az akkori kereskedelmi utakhoz. Az út kereskedelmi jelentsége a középkor évszázadaiban is megmaradt, bár a Magyar Királyság akkori legjelentősebb városait nem érintette.


A falu neve, akárcsak az apátságot alapító Ják nemzetségé, a Jakab névből ered. A Szent György lovag és vértanú tiszteletére építtetett és felszentelt apátságot a nemzetség Márton nevű tagja alapította. A famennyezettel befedett templomot 1256. április 24-én a névadó zent György ünnepén szentelték fel. A templomtól délre álló kolostorépületekben a szerzetesi élet csupán a török uralomig virágzott. Az oszmán török hadak annyira feldúlták az egész apátságterületét, hogy a szerzetesek többé már nem tértek vissza.


Nemcsak a török pusztítás, hanem a természeti csapások sem kímélték a templomot. A XVII. Század közepe táján villámcsapás érte. Mai képét a XIX.század végi restaurálás során nyerte el. A templom a falu történelmének és művészetének kilenc évszázados múltját őrzi. Ez az Európa hírű, az egyetemes művészet történetében is jelentős helyet elfoglaló építészeti emlék több épületből áll. A vele egyidős kápolna sokáig a falu plébániatemploma volt. A templomkert falát egy szép, utólag készített, késő reneszánsz kori kapu, a Folnay-kapu díszíti. A kert nyugati oldalán az Apáti-ház, keletre pedig a késő barokkban hozzáemelt plébánia található.


A templomba a különösen gazdagon díszített kapuzatnál léphetünk be, amelynek oromzatát a fülkékben álló apostolok közel életnagyságú szobra ékesíti. A fülkesor csúcsán Krisztus alakja áll bal kezében könyvet tartva. A kapuépítmény nemcsak pazar díszítettségének és az apostolgalériának köszönheti nagyszerűségét, hanem az alapító karzati magánkápolnájához vezető csigalépcsőnek és a karzati ülőfülkéknek is. A nyugati homlokzat és az északi torony hatalmas rózsaablakai vonják magukra a figyelmet.


A templomhoz dél felől csatlakozik egy apátkápolna, melynek kapuja fölött Isten Báránya látható. Belépve a déli mellékhajóba a falakon és a boltozaton figurális jeleneteket láthatunk. A nyugati falfelületet borító freskó egy temetkezési jelenetet ábrázol. A főoltárkép pedig a sárkány képében megjelenő, gonosz lélekkel küzdő Szent György lovagot ábrázolja. A templom az elmúlt évszázadok során a jákiak védelmezőjévé vált. Vastag falai mindenki számára biztonságot nyújtanak, és a középkor emlékét idézik.


Fotók: mek.niif.hu, makfavendeghaz.hu, vendegvaro.hu, blog.xfree.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL