UTAZÁS

7 hely, ahova nem teheted be a lábad - Titkos objektumok, titkos társaságok a nagyvilágban

Hitted volna, hogy vannak olyan helyek a világban, ahol nemcsak, hogy nem várnak tárt karokkal, jó eséllyel még a környékére sem jutsz el egyszerű civilként? Nem kell tehát azon törnöd a fejed, hogyan csípj le a konyhapénzből, hogy eljuss ezekre a titokzatos helyekre. Zárt intézmények, titkos társaságok világába kalauzolunk most el.

3. Titkos levéltár a Vatikánban

A világ talán legvágyottabb pontja sokak számára, de aki a Vatikáni Titkos Archívumba szeretne bebocsátást nyerni, nem elég, ha turistaként eltölt itt néhány napot. Ezen a helyen nem szednek belépőt, sőt! Természetesen ez a hatalmas, ódon könyvtár nem teljes egészében zárt a látogatók előtt. Ha 75 évnél régebbi dokumentumra lenne valakinek szüksége, akkor egy kérelem beadása után hozzájuthat az őt érdeklő adatokhoz, ennél fiatalabb dokumentumok esetén bizony falakba ütközhetünk, hiszen sok irat diplomáciai védelem alatt áll. A Vatikáni könyvtárat mindig egy bíboros irányítja, de egyes részeit ő is csak a pápa engedélyével nyithatja meg. A nagy közönség számára így is 35.000 kötet áll rendelkezésre, egyes és óvatos becslések szerint a könyvtár polcrendszere akár 84 km hosszú is lehet.

Néhányan ebből arra következtetnek, hogy a könyvtár köteteinek száma akár a duplája is lehet, vagyis körülbelül ugyanannyi kötet van a nagyközönség elől elzártan, mint amennyihez hozzáférhetnek. Nem véletlenül lengi körül ennyi legenda és misztérium ezt a helyet, minden irat fejtörésre, vitára adhat okot, hiszen ezek a rejtett iratok, kétes kinyilatkoztatások, a múlt botránykrónikái nagy port kavarhatnának, ha napvilágra kerülnének. Hiába minden igyekezet, a csend birodalma nem fedi fel a titkait.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL