SZÓRAKOZÁS

Zamat: beszélgetés Thich Nhat Hanh-nal

A Dalai Láma ritkán méltatja nyilvánosan tanítványait, de a világszerte elismert zen-mesterről, Thich Nhat Hanh-ról még ő is elismeréssel szólt. Exkluzív interjú!


Névjegy

Thich Nhat Hanh vietnami buddhista mester, költő, tudós és békeaktivista. A vietnami béke megteremtése érdekében tett bátor erőfeszítései arra indították dr. Martin Luther Kinget, hogy 1967-ben őt javasolja a Béke Nobel-díjra. Thich Nhat Hanh számtalan könyv szerzője, művei között olyan fontos könyveket találunk, mint a Minden lépés béke (Peace is Every Step) , A hatalom művészete (The Art of Power) és a legfrissebb kötete, a Zamat (Savour). A mester a franciországi Plum Village meditációs központban él, és rendszeresen utazik a világban.

A Zamat című, most megjelenő könyvében szerzőtársával - Dr. Lilian Cheung- a tudatos táplálkozás és a tudatos élet összefüggéseiről beszél. Bár mindannyian tudjuk, hogy a fogyáshoz kevesebbet kell ennünk és többet kell mozognunk, valamiért mégis mindig megakadunk. Jó szándékkal kezdünk bele a különböző fogyókúrás programokba, de nem tudjuk őket betartani, és csak őrlődünk a szégyen és bűntudat körforgásában. Megakadunk a múltban, és képtelenek vagyunk a jelenben élni – abban a pillanatban, amikor meglenne rá a hatalmunk, hogy változtassunk az életünkön.

A világhírű buddhista mester, Thich Nhat Hanh csatlakozott dr. Lilian Cheung táplálkozástudományi szakértőhöz, hogy Zamat: Tudatos táplálkozás, tudatos élet című könyvükkel megváltoztassák étkezési szokásainkat. Nézzük, a mester szerint mi áll súlyproblémáink hátterében, ő maga mit eszik nap mint nap, és véleménye szerint hogyan változtathatjuk meg örökre táplálkozási szokásainkat.

Miért éppen most döntött úgy, hogy könyvet ír a táplálkozásról és a tudatosságról?
Soha nem látott időket élünk most. Világszerte több a túlsúlyos ember, mint az éhező és alultáplált. A tudósok már felhívták a figyelmünket arra, hogy amennyiben a túlsúlyosság és elhízás trendje nem fordul meg, akkor a mostani fiatalok generációja rövidebb élettartamra számíthat majd, mint a szüleik. Ezen kívül az elhízás több súlyos betegség kialakulásának a kockázatát is növeli. Mindezek a problémák sok szenvedést okoznak nemcsak maguknak az érintetteknek, hanem a családtagjaiknak is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ezek a problémák befolyásolják a társadalom és az egész világ közérzetét és egészségi állapotát. Problémáink oka abban rejlik, amit fogyasztunk, és ez nemcsak az ételre vonatkozik, hanem mindazokra az elemekre, amelyek hozzájárulnak ahhoz, kik és mik vagyunk. Buddhának a tudatosságra vonatkozó tanításai számtalan tanulsággal szolgálnak, ha meg szeretnénk érteni a korunkra jellemző elhízásjárványt. A tudatosság erősíti a kapcsolatot a testünk, a szellemünk és a minket körülvevő világ között. A tudatos élet adja meg a kulcsot ahhoz, hogy megérthessük, miért küszködünk annyi súlyproblémával, és egyben arra is megtanít, hogyan lehetünk újra a saját testsúlyunk urai. Most érkezett el a lehetősége annak, hogy a tudatos életről szóló tanítás eljusson minél több emberhez, akik így örömtelibb és békésebb életet élhetnek.

Milyen szerepet játszik a tudatos táplálkozás az Ön mindennapi életében?
Ha képesek vagyunk lelassulni és valóban élvezni az ételeinket, az életünket és az egészségünket, akkor minőségilebb magasabb szintre érkezünk el. Nagyon szeretek nyugodtan üldögélni és élvezni minden falatot, miközben tudatában vagyok az engem körülvevő közösségnek és annak a kemény és szeretetteljes munkának, amelynek az ételeimet köszönhetem. Ha ilyen módon eszem, akkor az nemcsak a testemet, hanem a szellememet is táplálja. Ahogyan eszem, az hatással van az egész további napomra. Ha mély kapcsolatba kerülök az étellel és az evést meditációként fogom fel – ugyanolyan fontosként, mint az ülő vagy sétáló meditációm idejét –, akkor olyan univerzális ajándékokban részesülök, amelyekhez más módon nem juthatnék hozzá. Ha viszont evés közben felfalnak a gondjaim és a feladataim, akkor rengeteg stresszt eszem meg, ez pedig egyaránt károsítja a testet és a szellemet. Van egy versünk, egy gatha, amit evés közben szoktunk mondogatni:
A tér és idő dimenziójában
Ugyanolyan ritmusosan rágunk, mint ahogyan lélegzünk.
Őrizzük valamennyi elődünk életét,
Megnyitjuk az utódaink felé vezető utat.
Ha tehát tudatosan eszünk, akkor közvetlen kapcsolatba kerülhetünk
Az őseinkkel ugyanúgy, mint az utódainkkal, és az evés idejét
Arra használjuk, hogy lássuk, hogyan táplálhatjuk a legjobb dolgokat,
Amelyeket az őseink hagytak ránk, és hogyan adhatjuk tovább azt,
Ami a legdrágább, a következő generációknak.

Hogyan néz ki Plum Village-ben a napi menü?
Ízletes vegetáriánus étrendet követünk, és a gabonáink gyakran bio minőségűek. Reggelire zabpelyhet, otthon sült kenyeret, szintén otthon készült diós vagy babos szendvicskrémeket, gyümölcsöt, dióféléket eszünk, mellé pedig olykor vietnami tésztalevest vagy ragacsos rizst. Az ebéd rizs, zöldség, tofu vagy bab, leves, párolt zöldség vagy saláta és néha desszert. A vietnami desszert általában édes ízű leves babbal vagy gabonával, a nyugati édességek pedig vegán piték vagy sütik. Vacsorára csak valami könnyűt és egyszerűt eszünk, rizs- vagy tésztalevest és zöldséget.

Az érzelmeink hogyan befolyásolják az étkezési szokásainkat?
Az érzelmek természetét hosszasan tárgyaljuk a Zamatban. Alapvetően elmondható, hogy amikor egy bizonyos ingerre válaszolunk, akkor érzelmek keletkeznek az elménkben. Mint emberi lények sokféle érzelmet átélünk, ezek lehetnek pozitívak vagy negatívak. Pozitív érzelem például a szeretet, az öröm és a remény, a negatívak közé tartozik a félelem, a harag, a szorongás és a bánat. Sok ember szemében az érzelmek szoros kapcsolatban állnak az ennivalóval, bár ennek a viszonynak a természete egyénenként változik. Néhányan hajlamosak többet enni örömükben, mások inkább kevesebbet. Ha nem próbáljuk meg mélyebben megérteni a sóvárgásunk természetét, akkor ez az érzés nőni fog és egészségtelen szokásokká fejlődik. Ha meg akarjuk őrizni az egészségünket, akkor a tudatosságot kell arra használnunk, hogy teljesen tudatában legyünk annak, a különféle érzelmek hogyan befolyásolják az étkezési szokásainkat, és hogyan alakíthatunk ki egészséges és pozitív kapcsolatot az étellel.

Mit gondol, az amerikaiak miért vívnak különösen nagy harcot a súlyukkal?
A világ más országaihoz képes az Egyesült Államok a bőség földje. Nagyon könnyű hozzájutni olyan enni- és innivalókhoz, amelyek nem tesznek jót nekünk, méghozzá nagy adagokban. Az egészségtelen választást propagáló, meggyőző hirdetések bombázzák az érzékszerveinket, és az emberek hozzászoknak ahhoz, hogy az olyan egészségtelen ételekre és italokra vágyjanak, mint a cukros üdítők és a telített zsírsavakkal meg cukorral teli édességek. A modern technológia és az autóközpontú kultúra (szemben az Európában mindenki számára jobban elérhető tömegközelkedéssel) eredményeként az amerikaiak kevesebbet mozognak és kevesebb kalóriát égetnek el. Ez a felelős az amerikaiaknak a testsúlyukkal vívott harcáért. Arról nem is beszélve, hogy mára normává vált az élet gyors ritmusa. A mobiltelefonokkal, számítógépekkel és tévékkel körülvett fiatalok akár hétféle dolgot is megpróbálnak egyszerre elintézni. Ez az életmód éppen az ellenkezője a tudatos életnek. Nem csoda, hogy az emberek nem igazán a jelen pillanatban élnek, és nincsenek is igazán tudatában annak, mit esznek és mit csinálnak, holott ez kulcsfontosságú az egészséges testsúly megőrzéséhez.

Kíváncsi lettél a Zamat című könyvre?
Töltsd ki kérdőívünket, hátha Te leszel a három szerencsés egyike, aki megnyeri!
Tovább a kérdőívhez >>

Megosztaná velünk, milyen szerepet játszik a hétköznapi életben a tudatosság?
A tudatosság széppé és értelmessé teszi az életet. Ha tudatában vagyok annak, hogyan áramlik a levegő ki és be a légzésemmel, és ellazítom az egész testemet, akkor átérzem, milyen jó is élni. Érzem, hogy egészséges vagyok, és hálát adok mindenért, ami jól működik a testemben. Azután a tudatosság jóvoltából felfedezem, milyen szép kék az ég, milyen gyönyörűen mosolyognak a virágok és csicseregnek a madarak. Mélyen átélem a saját szenvedésemet, szeretettel és gyöngédséggel kezelem, ahelyett, hogy elnyomnám és elfutnék előle. Mivel igazán jelen vagyok a saját életemben, igazán jelen lehetek azok életében is, akikkel együtt élek, valóban odafigyelhetek rájuk, és olyasmit mondhatok nekik, ami reményt és önbizalmat önt beléjük. Ilyen módon örömet szerzhetek valakinek minden reggel, és enyhíthetem valaki fájdalmát minden délután.

Ha naponta csak egyetlen tudatos tevékenységet választhan, mi volna az?
A tudatos légzés. A légzésem velem van mindaddig, amíg csak élek. Bárhol, bármikor és bármilyen testhelyzetben tudok tudatosan lélegezni. Még ha beteg vagyok is, fekhetek az ágyamban és tudatos légzéssel táplálhatom a testemet és az elmémet, hozzásegíthetem a testemet a gyógyuláshoz. Valóban nagyon tápláló!

Véleménye szerint hogyan kombinálható a tudomány és a tudatosság azzal a céllal, hogy hatást gyakoroljon az étkezésre?
A tudomány és a tudatosság egymást kiegészítve segíti hozzá az embereket ahhoz, hogy helyesen táplálkozzanak és megőrizzék az egészségüket. Először is tudatosan kell viszonyulnunk ahhoz, amit megeszünk. Tanácsos tudományos megalapozottságú egészséges táplálkozási elveket követnünk, és nem azt ennünk, amit a legújabb celeb-diéta ajánl. Ha egyszer már tudjuk, mit eszünk, akkor együnk tudatosan, hogy ily módon ne csak megtartsuk az egészséges táplálkozási szokásokat, hanem megértsük az egész világunkat átható összefonódásokat. A tudatos étkezés olyan gyakorlat, amelynek segítségével megérthetjük, kik vagyunk. Ha a mindennapi életünkből hiányzik a tudatosság, akkor előfordulhat, hogy nem leszünk képesek felfedezni az egyébként bennünk rejtőző békét és boldogságot.

El tudná magyarázni, milyen előnyei származnak a tudatosságból az egyénnek és az egész világnak?
Minden mindennel összefügg. Ha megérintünk valamit, mindent megérintünk. Bármit is teszünk, ezzel hatást gyakorolunk másokra. Éppen ezért meg kell tanulnunk tudatosan élni és átérezni a bennünk élő békét. A világbéke a bennünk élő belső békével kezdődik. Ha mindenki tudatosan él, mindenki egészségesebb lesz, elégedettebb az életével, és akkor a béke szintje is nő. Ez a kollektív tudatosság pozitív változásokat hozhat a családunk, a közösségek, a nemzetek és a jövő generációi számára.


A Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány keretein belül működik az agár-fajtamentés. Egy testvérpár és önkéntesek viselik szívükön az árva agarak sorsát. Különös figyelmet fordítanak a fajta hazánkban fellelhető egyedeire. Szeretnék elérni, hogy a pályák elesett bajnokai jó kezekben legyenek.

Szeretnének létrehozni egy külön részleget az Állatotthonon belül az agarak részére, egyedi igényeik figyelembe vételével.
A megvalósításhoz minden segítséget örömmel fogadnak, adójának 1%-val támogathatja ennek a különleges fajtának a fennmaradását!

Erste Bank 11991102-02149699

A megjegyzés rovatba írja be: "agár"

 

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL