SZÓRAKOZÁS

Hiányzik a közösségi élet? Így szervezz élvezetes online találkozót

A pandémia miatt világszerte lecsökkentek a társasági élet lehetőségei. Bezártak a szórakozóhelyek, éttermek, színházak, mozik. Számos helyen a munkahelyről is home office-ba kényszerültek a dolgozók, illetve az oktatás is az online térbe került át.

A legtöbb embernek a munkahely és az oktatási intézmények látogatása biztosítja az elsődleges társasági közeget. A koronavírus miatt viszont sokan elestek ettől az érintkezési formától, amely hosszú távon pszichés megterheléshez vezet. Az éttermek, bárok és szórakozóhelyek bezárásával a baráti és rokoni összejövetelek lehetősége is redukálódott. Így nem csoda, hogy felértékelődött minden társasági érintkezés, legyen az személyes vagy online forma.

 

.

Az ember igazi társas lény

Az ember a legnagyobb vívmányait, eredményeit nem önállóan, hanem a társadalmon belül tudta/tudja megvalósítani. Még egy, a világtól elvonult tudós vagy művész is csak a társadalmon részeként képes maradandót alkotni, hiszen a többi ember termeli meg és biztosítja számára a fennmaradáshoz szükséges javakat, erőforrásokat.

A legelemibb társadalmi létforma a család, amelyre szintén rányomta bélyegét a pandémia. Ebben az esetben az összezártság generálhat feszültségeket. Persze akadnak olyanok is, akik előnyt kovácsoltak abból, hogy több időt tölthetnek szeretteikkel.

A feszültségek és problémák feloldásának egyik leghatásosabb eszköze a beszéd. A munkahelyi- vagy családi problémákat megbeszélhetjük barátainkkal, kollégáinkkal egy étteremben vagy egy pubban. Már az pozitív hatással van a pszichére, ha a lelki problémákat meg tudjuk osztani a másik emberrel. A közös sporttevékenységek, a játékok, mint a bowling, a teke vagy a társasjátékok szintén jelentős stressz levezető hatással bírnak.

Sajnos az említett szociális érintkezési formák szinte a nullára csökkentek a lezárások miatt. Meg kell tehát találni azokat az alternatívákat, amelyek pótolni igyekeznek a társasági életet.

 

Az elszigetelődés negatív hatásai

A munkahelyi kollégáktól, barátoktól vagy rokonoktól való elszigetelődés rendkívül nagy megterhelést jelent azok számára, akik eddig élénk társasági életet folytattak. Hosszú távon lehangoltsághoz, depresszióhoz vezethet az, ha magadban kell megoldanod a problémákat.

A munkahelyi teljesítményt is negatívan befolyásolhatja a hosszas bezártság. Nincs lehetőség a személyes interakciókra, megbeszélni egy-egy nehezebb feladatot. A motiválatlanság is felütheti a fejét a home office-ban, hiszen nem látod kollégáidat, amely ösztönzőleg hathat munkádra. A főnök-beosztott viszony inspiráló ereje is csorbulhat ezen időszak alatt.

Az online rendezvények, meetingek, továbbképzések viszont segíthetnek áthidalni a társas érintkezések hiányából fakadó problémákat.

Társas kapcsolatok az online térben

Szerencsére a digitális eszközöknek köszönhetően nem kell teljesen lemondanod a társasági életről. Az online térben Zoom vagy Skype programok segítésével nem csak barátokkal, rokonokkal tarthatod a kapcsolatot, hanem kisebb-nagyobb céges rendezvények is lebonyolíthatsz.

Nem minden esemény helyezhető át online formátumba. Egy nagyszabású koncert, esküvő vagy egy vacsoraest kivitelezhetetlen online. Viszont céges csapatépítők, továbbképzések, termékbemutatók vagy konferenciák jól működnek digitális környezetben is. Ezeket az eseményeket megspékelheted előre rögzített felvételekkel, szórakoztató vagy zenés produkciókkal is.
 
Léteznek kifejezetten online rendezvények lebonyolítására készített applikációk, amelyek megkönnyítik a rendezvény tagjai közötti kommunikációt, illetve az egyes programok beillesztését.

Online baráti találkozók, kreatív programok

Az olyan video-chat programok, mint amilyen a Skype vagy a Zoom kiválóan alkalmasak arra, hogy akár többen, konferenciabeszélgetést is lefolytassatok. A karantén és a home office idején tehát kiváló kapcsolatteremtő digitális eszközök állnak rendelkezésedre. Egy gyors munkahelyi értekezlet vagy egy online baráti összejövetel egyszerűen megszervezhető online is.

Egy kis kreativitással elkerülhetitek, hogy csak „beszélő fejek” szinten maradjon a társalgás. Számos online társasjátékot játszhattok akár egyszerre többen is. A közös főzés is szórakoztató lehet, online megvalósítva. Karaokézni online keretek között is lehet olyan szórakoztató, mint egy szórakozóhelyen. De készíthettek előre felvett videókból bemutatót egymás szórakoztatására. Pontozással győztest hirdethettek a produkciók közül, legyen az amatőr bűvész produkció, zenei előadás, stand-up comedy vagy bármilyen kreatív tevékenység. A közösségi élmény tehát részben átültethető digitális környezetbe, amely igazi feltöltődést jelent még a pandémiás időszakban.

Az elszigetelődés negatív hatással van az emberek pszichés állapotára, munkahelyi és iskolai teljesítőképességére is. Az online rendezvények viszont segíthetnek pótolni a társas kapcsolatok hiányát. Kellő kreativitással te is hozzá láthatsz egy kisebb online összejövetel megszervezéséhez. Nagyobb események lebonyolításához viszont igénybe veheted kifejezetten online rendezvények szervezésére szakosodott vállalkozások segítségét is.
 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL