SZÓRAKOZÁS

A világ leghíresebb női sportolóinak bemutatása

Amikor az ember sportokkal kapcsolatban akar toplistákat összeállítani, akkor sosincs egyszerű dolga. Hiszen egy ilyen lista alapulhat például statisztikákon, de a száraz adatok sokszor nélkülöznek olyan tényezőket, amelyektől igazán híres lesz egy sportoló. Gondoljunk csak bele, hány és hány olyan sportoló volt már a világon, aki nem lett soha a világ legjobbja, de mégis örökké emlékezni fogunk rá valamiért. Ettől függetlenül azért a statisztikák és a sportág történelmére gyakorolt hatások alapján valamennyire objektíven össze lehet rakni minden sportra vonatkozóan toplistákat.

És a toplisták valamint a statisztikák mindig is sokat számítottak, mostanában pedig főleg, hiszen az online sportfogadás hihetetlen térnyerésével egyre több és több ember kerül kapcsolatba a sportfogadással és a sportok rendszeres nyomonkövetésével. És nincs különbség aközött sem, hogy éppenséggel női vagy férfi sportról van szó, hiszen ahogy például itt is írtunk róla, a női sportolók és köztük a magyarok komoly hatással voltak a világra és a különböző sportok fejlődésére. Ennek figyelembevételével a most következő írásban megpróbálunk bemutatni néhány olyan sportolót az elmúlt évtizedekből, akik maradandó örökséget hagytak vagy hagynak maguk után. Jöjjenek tehát a világ leghíresebb női sportolói!


Két igazán hihetetlen sikersztori


Talán meglepő, hogy egy ilyen listát nem a legismertebb és legnépszerűbb sportokkal kezdünk, de ha tényleg a világ leghíresebb női sportolóira akarunk fókuszálni, akkor a UFC küzdősportjában sztárrá vált Ronda Rousey-t mindenképpen meg kell említeni. Ugye az MMA ketrecharca eléggé férfias sportnak tűnik elsőre, de Rousey ennek ellenére jutott el a legjobbak közé. Története alapján egyébként dzsúdós, olimpiai bronzérmet nyert a sportágban még a 2008-as nyári olimpiai játékokon. Innen vándorolt aztán át az MMA és a UFC világába, ahol hosszú időn keresztül igazi csillagként fénylett, míg végül 2016-ban, két vereség után visszavonult és átnyergelt a pankrációra. És hogy miért kerülhet fel egy népszerűségi listára?

● Instagram oldalát 10 milliónál is többen követik,
● ahogy Facebook-oldalát is,
● de Twiteren is milliónyi követője figyeli, hogy mit oszt meg magáról.

 

És ma a népszerűséget már nagyon sokszor a közösségi médiában látható követési számok alapján is szokták mérni.

A tenisz világa alapvetően az egyik olyan sportág, ahol a női sportolók is legalább akkora népszerűségnek örvendenek, mint a férfiak, ha nem nagyobbnak. És itt azért mindent a világranglista irányít, hiszen ez alapján történnek a kiemelések, a legjobb helyen rangsorolt versenyzők kapják a legjobb szerződéseket és így tovább. Viszont van néhány olyan teniszezőnő, aki a világranglistán elfoglalt helyezése ellenére is népszerű tudott maradni. Tipikusan ilyen Serena Williams, akit szintén sok milliónak követnek a közösségi oldalain. Gondoljunk bele, hogy hány rekordot is tart az amerikai sportoló. Ő szerezte a legtöbb Grand Slam győzelmet egyesben, párosban és vegyespárosban is összességében, ráadásul 39 megszerzett Grand Slam sikere az örökranglista harmadik helyére repíti és egyben a valaha volt legjobb női teniszezőnővé teszi. És miután 38 éves korában, már anyaként képes volt megnyerni az ASB Classic tornáját, ő lett az első olyan teniszezőnő, aki képes volt versenyt nyerni négy évtizedben. Hiszen nyert az 1990-es, a 2000-es, a 2010-es és a 2020-as években is.

Érdekes és hihetetlen női sportolók


Említsünk meg olyan nevet is, amely Magyarországon talán kevésbé lehet ismert, mégis világszerte elég népszerűnek számít. Danica Patrickról van szó, aki olyan világban igyekszik bizonyítani, ami hagyományosan a férfiak sportja. Danica ugyanis autóversenyzőként tett szert hírnévre, annyira, hogy több millióan követik már Facebook- vagy éppen Twitter-fiókját is. Az autóversenyzés mellett egyébként szóvivőként és modellként is letette a névjegyét, úgyhogy vétek lenne őt nem megemlíteni a leghíresebb női sportolók listáján. Az általa elért 3. hely a 2009-es Indianapolis 500-as versenyen a valaha volt legjobb eredmény volt, amit nő hozni tudott ezen a viadalon. Egy évvel előtte pedig 2008-ban ő lett az első nő, aki az IndyCar sorozatban versenyt tudott nyerni, miután az Indy Japan 300-on behúzta a dobogó legfelső fokát.

De amikor a világ leghíresebb sportolóinak listáját rakja össze az ember, akkor érdemes megemlíteni olyan neveket is, akik talán nem alkottak igazán maradandót saját sportjukban, de mégis örökre fennmarad a nevük a sportágak könyvében. Ilyen például Sarah Attar, aki a 2012-es nyári olimpiai játékokon indult 800 méteres síkfutásban. Időeredménye 2 perc 44 másodperc lett, ami egy nagyon gyenge eredménynek is nevezhető. Mégis Attar futása igazi történelmi pillanat volt. Ő lett ugyanis az első szaúd-arábiai sportolónő, aki atlétikában indulhatott az ország színeiben.

A másik oldalon pedig ott vannak az olyan hihetetlen eredmények, mint amilyeneket például a mi Hosszú Katinkánk produkált úszásban. Ő egyébként az egyik leghíresebb magyar sportolónő kétségtelenül. De szintén úszásban szerzett hírnevet magának Kathleen Ledecky is, aki ötszörös olimpiai és tizennégyszeres világbajnok, világcsúcstartó. Jelenleg ő tartja a világrekordot a 400, 800 és 1500 méteres gyorsúszás hosszúpályás versenyszámaiban. Természetesen ez csak egy apró szemelvény volt abból a csodálatos világból, amit a női sportnak nevezünk, minden egyes nap csodálatos sportteljesítmények születnek, amelyeket nők hajtanak végre.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL