SZEX, SZERELEM

Biztonságos a szex, amikor influenzás vagy?

Attól még, hogy betegek vagyunk, nem feltétlenül megy el a kedvünk a szextől. A kérdés viszont az, szabad szeretkezni a párunkkal olyankor, amikor betegek vagyunk? Vagy ha éppen ő az?

Mindannyian mások vagyunk. Egyeseknek eszébe sem jutna szeretkezni az influenza panaszaitól szenvednek: magas láz, fáradtság és gyengeség. Mások viszont olyankor is kívánják az együttlétet.

Szóval, mi a helyzet akkor, ha te vagy a partnered influenzás, de különben kedvet érez a szexhez? Biztos, hogy a fertőzött partner megbetegíti az egészségeset?
 

Kockázatos a szex

Először is meg kell fontolni a vírus terjedését. "Az influenza légúti cseppek útján terjed" - magyarázza Jamin Brahmbhatt, MD, urológus és szexuális egészségügyi szakértő a health.com-nak. "A cseppek tüsszögéssel, köhögéssel, légzéssel, kézfogással és csókokkal is terjedhetnek." Ezek a vírust hordozó cseppek akár 24 órát is élhetnek a tárgyak felületén, 1-2 órát a lepedőkön és 15-30 percet a kezeken. - mondja Dr. Brahmbhatt.

Van kockázata a szexnek, miközben az egyik partner influenzás. "Az általános szabály az, hogy 2 méter távolságra kell maradni attól, aki influenzás lehet." - mondja Kate White, MD, a Bostoni Egyetem adjunktusa. Szerinte abszolút nem ajánlott szerelmeskedni, miközben egyikőtök influenzás. Olyankor is célszerű távolságot tartani, ha az egészséges partner megkapta a védőoltást, mivel a vakcinák sem biztosítanak 100 százalékos védelmet az influenza minden vírusával szemben.

"Nagyon valószínűtlen, hogy átéled a szexet anélkül, hogy a beteg partner tüsszentene, köhögne vagy akár csak rád fújná a levegőt." - teszi hozzá Dr. White.
 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL