REJTÉLY-MISZTIKA

Mi is ünneplünk ma és mely babonákra figyeljünk? - 5 dolog, amit nem tudtál a Virágvasárnapról

Idén pont a mai napra esik a virágvasárnap, a keresztény húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hetének, a nagyhétnek a kezdete. Történetesen ma ünnepeljük azt, hogy Jézus beugrott Jeruzsálembe, hogy ott költse el az utolsó pászkavacsiját szeretett apostolaival. Az Olajfák hegyénél előreküldte két tanítványát egy szamárért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. A sztorinak még nincs vége, a cikkben ugrik a majom a vízbe!

További virágvasárnapi babonák

Ezen a napon több palóc községben is szokás a tél temetése. A lányok női ruhába – egyes verziók szerint menyecskének, ugyanis ez a „kiszehajtás” -  öltöztetnek egy szalmabábut, aztán körbeviszik megmutatni neki a falut és turisztikai látványosságait, hogy utána inkább mégiscsak levetkőztessék, hogy pucéran felgyújtsák aztán a vízbe dobják. Mindezt azért, hogy elűzzék a telet és a betegségeket.

Az úgynevezett villőzésre is ezen a napon kerül sor. A feldíszített barkákkal járnak házról házra a lányok, ahol a gazdasszonyok azzal veregetik meg őket, hogy mind férjhez menjenek.

Különben a gallyak, elvileg a a háznál kikelt kislibák egészségének is jót tett, ha áthajtották őket alattuk.

Nem mellesleg Virágvasárnap tilos a munka, a buli meg pláne. A Mátraalján úgy tartják, hogy aki táncol, az "letáncolja" a fákról a virágot. 

Kép forrása: noKoncept.com

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL