REJTÉLY-MISZTIKA

Megoldva: Gyatlov-rejtély – 60 év után fény derült a világ egyik legnagyobb titkára!

A Szovjetunióban 1959. február 1-jéről 2-ra virradó éjszaka történt a híres Gyatlov-rejtély. Tragikus körülmények között meghalt az Urál északi részén, a Holatcsahl hegy közelében egy egyetemistákból álló kilencfős turistacsoport, amelyet Igor Gyatlov vezetett. 60 évig senki sem tudta pontosan, mi is történt velük és elképesztő elméletek láttak napvilágot. De most végre fény derült az igazságra!

Teóriákból nincs hiány

Egyesek szerint a helyi lakosok végeztek velük, míg mások szerint bűnözők támadták meg őket, esetleg a KGB keze van a dologban. De az is szóba jött, hogy egymás ellen fordultak, vagy hogy az idegenek támadták meg őket. Alapvetően a lavina lehetőségével mindig is számoltak, de idővel az emberi és állati támadást is kizárták. Főleg a különös sérülések, a hiányzó testrészek és a megmagyarázhatatlan elszíneződések a bőrön, további a radioaktív sugárzás jelei indította meg az emberek fantáziáját.

Lavina végzett a turistákkal

Az Uráli Szövetségi Járás főügyész-helyettese, Andrej Kurjakov közölte július 11-én, hogy a csoport lavina következtében veszítette életétét 1959-ben a Szverdlovszki területen.
Az elhunyt turisták „minden sérülése a lavinába került hegymászók sérüléseivel azonos jegyeket visel” – mondta Kurjakov.

A tények

Különös körülmények között halt meg az egyetemistákból álló kilencfős csoport az Urál északi részén. A csoportból öt fő az Uráli Műszaki Főiskola 4-5. évfolyamos diákja volt. Három ember frissen végzett mérnök, a csoport vezetője pedig, a 23 éves Igor Gyatlov volt, a főiskola 5. évfolyamára járt. Továbbá Kourovszkaja turistabázis hegyi túravezetője is csatlakozott később a túrázókhoz. Sítalpon kívánták megtenni az utat két és fél hét alatt. A cél két uráli hegycsúcs volt. Mindezt a kommunista párt XXI kongresszusának tiszteletére tették, ám sosem útjukról sosem tértek vissza.

Újra megnyitották Gyatlov-ügyet!

2019 februárjában, 60 évvel a turisták halála után a főügyészség bejelentette, miszerint felülvizsgálják az ügyet.

Összehasonlító elemzésnek vetették alá a turisták sérüléseit. A turisták halálát – három ember kivételével – kihűlés okozta.

Most a szakértők szerint a csoport elhagyta a sátrát a lezúduló lavina miatt. A sátortól ötven méterre távolodtak el, egy kősánchoz sietve, azt remélve, hogy védelmet nyújt nekik. Később vissza akartak térni, de a rossz látási viszonyok miatt nem láthatták a sátrukat, emiatt eltévedtek. Harminc méter után egy cédrushoz értek, és tüzet raktak. Másfél órával később a tűz kialudt, és ketten szinte rögtön megfagytak a mínusz 40-45 Celsius-fokos fagyban.

Néhányan megpróbáltak a nyomokat követve, kúszva visszatérni a sátorba, ám sajnos ők is megfagytak, mihelyt elhagyták volna az erdőt, amely valamelyest védte őket a fagyos széltől. További négy tag később ugyanabban az irányban keltek útra, úgy, hogy közben havat tömörítettek, és bele mélyedve igyekeztek haladni. Így viszont elmozdult a három méter vastag hóréteg, ami elsodorta és maga alá temette a csoport tagjait. A tudósok szerint a sérüléseiket a több tonnányi hó nyomása okozta, és súlyos töréseket szenvedtek.

Lezárták az ügyet

Most, hogy mindenre fény derült, az ügyészség lezárta az ügyet.

Az Urál északi részén fekvő Otortyen hegyet, ahol a turisták életüket vesztették, a csoport vezetőjéről Gyatlov-hágónak nevezték el.

Ugyanakkor egy valamire nem derült fény: Két túrázó ruházatán és testén közepes erősségű radioaktív sugárzást mértek. Erre mi a magyarázat? Valószínűleg az összeesküvés-elméletek hívei nem lesznek megelégedve a lavina magyarárzattal.
 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL