REJTÉLY-MISZTIKA

Megfejtették a Loch Ness-i szörny több évszázados rejtélyét!

Már évszázadok óta találgatnak az emberek. Filmek százait inspirálta és évente milliók özönlenek a skóciai tóhoz. Vajon a Loch Ness-i szörny igazi? Vagy az emberi elme találta ki? Van valamiféle tudományos magyarázat a létezésére? Rendszeresen felröppennek hírek egyik-másik teória igazolásáról vagy épp cáfolásáról. De most tényleg úgy néz ki, hogy nyakon csípték a rejtélyt.

Ez az a rejtély, amit valószínűleg mindenki ismer a világ legismertebb fényképének köszönhetően. Legalább 1500 éve gondolják azt a Nessie hívők, hogy a tó mélyén egy óriási szörny él. Vannak, akik szerint egy dinoszaurusz vagy legalábbis azok leszármazottja. Olyan is volt, aki űrből jött lényre tippelt, míg mások inkább méretes halra vagy fatörzsre következettek a kép alapján.

De később született olyan magyarázat is az észlelésekre, hogy Nessie valójában nem más, mint néhány, a tóban úszkáló elefánt egyike. Neil Clark paleontológus elmondása szerint a vásárok és cirkuszok gyakran megfordultak arrafelé abban időben, pláne az 1930-as évek elejétől. Ha minden igaz, az elefántoknak sokszor megengedték, hogy pihenésképpen a tóban ússzanak.

Nessie-ről a legkorábbi ismert beszámoló Szent Kolumbától, a szentté avatott bencés apáttól származik a 6. századból, aki elvileg Krisztus után 656-ben találkozott a lénnyel. Ám a leghíresebb vele történt „találkozásnak” sokáig az 1934-es esetet hittük, mikor a brit sebész, Robert Wilson ezredes állítólag lencsevégre kapta a szörnyet. Ám később kiderült, hogy a felvétel hamis, mivel a szakértők szerint a „szörnyeteg” csupán egy játék tengeralattjáró volt. De addig és azután is – mivel sokan nem fogadták el azt, hogy a kép hamis – tovább ment a találgatás.

Az évszázadok alatt temérdek sikertelen kísérlet történt a szörny megtalálására. 2003-ban a BBC 600 hanglokátorral és műholdakkal kutatta át tó teljes területét. Az egyetlen alkalom, amikor valóban találtak is valamit, az 2016 volt, mikor egy tengeri drón meglelte a 1970-es Sherlock Holmes magánélete című film forgatásakor használt szörnyet, ami a tó mélyére süllyedt.

Gary Campbell, a Nessie-észlelések nyilvántartásának vezetője elmondta, hogy évente nagyjából 10 bejelentést kap arról, hogy valami megmagyarázhatatlant észleltek a tó vizén.

Most pedig kapaszkodjunk meg: a tudósok úgy gondolják, hogy egy gigantikus angolna a lehet a skóciai Loch Ness tóban állítólag élő hatalmas szörny. Persze nem hasraütésszerűen jutottak erre a következtetésre, hanem a tóból vett vízminták DNS-elemzését követően, amelynek eredményét múlthét csütörtökön publikálták. A nemzetközi kutatócsoport már 2018 júniusában mintákat vett a környezetből (eDNS-eket). Ugyanis ha egy élőlény mozog a környezetében, akkor a pikkelyében, tollában, szőrében, székletében, vizeletében található DNS-e kis részeit hagyja maga után. Ezeket a begyűjtött DNS-eket lehet utána összevetni a több százezernyi különböző organizmus DNS-ével.

Tény, hogy meglehetősen nagy az angolna-DNS előfordulási aránya, ám őshüllőhöz hasonló lényre, dinoszauruszra utaló nyomot nem találtak Neil Gemmell, az új-zélandi Otago Egyetem kutatója szerint. Ugyanakkor az adatok nem adnak pontos információt az állat méretére vonatkozóan, ám a DNS jelentős mennyisége alapján nem zárható ki, hogy mértes angolnák élhetnek a tóban.

Gemmel szerint már 1933-ban is sejtették a tudósok, hogy valójában egy angolna a szörny, mivel a búvárok "combnyi vastag" és akár négy métert is elérő angolnákról számoltak be. Bár az is igaz, hogy eddig soha, senki sem fogott ki jelentős méretű angolnát a tóból.

Egyébként Campbell szerint az új tanulmány nem érinti a szörny körül kialakult turizmust és rajongást. Azt mondta: „A Loch Ness-i szörny világméretű ikonná fejlődött.” Tehát, aki hisz benne, az a jelen cikk elolvasása után is hinni fogja, hogy Nessie ott rejtőzik valahol a tó mélyén.


 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL