REJTÉLY-MISZTIKA

10 tévhit a középkorból – A 3. és a 10. minket is meglepett!

Úgy tudjuk, hogy a középkorban alig fürödtek az emberek, gyerekcipőben járt az orvostudomány, Jeanne d’Arcot elégették boszorkányság vádjával és a vasszűz volt az egyik legfélelmetesebb kínzóeszköz. De vajon biztos így van? Most lerántjuk a leplet 10 középkori állításról.

Csupán tévhit ez a 10 középkori állítás, amiket sokáig tényként kezeltek:

3. mítosz: Megégették Jeanne d’Arc-ot, mert boszorkánynak tartották.

Ez a híres nő, részt vett a százéves háborúban, fontos szerepet játszott Európa történelmében. Jeanne Isten hírnökeként volt ismert, és egyfajta szimbólum volt, amely inspirálta az embereket és arra késztette őket, hogy higgyenek a győzelemben. A lány mindössze 19 éves volt, amikor a burgundiak elfogták. A király az érdemei ellenére megtagadta a megváltást, így az Orléans-i szüzet eladták az angoloknak 10 000 aranyérméért.

Eretneknek nyilvánították, mert férfiruhát viselt. Jeanne arra buzdították, hogy vallja be, hogy bűnös és akkor életfogytiglani börtönt kap, és beleegyezett. Néhány nap múlva, annak ürügyén, hogy ismét felvette a férfi nadrágját, halálra ítélték. 70 vádpontot hoztak fel ellene - a boszorkányságtól kezdve a lótolvajlásig -, amit végül 12-re csökkentették, tehát nem csak a boszorkányság miatt égették el.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL