Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
PASISZEMMEL

Mi a teendő, ha szeretnénk új szakmát tanulni?

Szerző:
Szabó Anna
Bármelyikünkkel előfordulhat életünk során, hogy egyszer csak – akár hosszú évek után – ráébredünk arra, hogy talán nem is a nekünk való pályán indultunk el.

Lehet, hogy a jelenlegi munkakörünk túlságosan megterhelő, vagy éppen ellenkezőleg, már nem tartogat igazi kihívásokat. De az is megtörténhet, hogy egyszerűen elegünk lesz, és úgy érezzük, hogy szeretnénk más területen is kipróbálni magunkat. Egy új szakma tanulása nemcsak a karrierünkben teremthet új lehetőségeket, de egyéni fejlődésünket is segítheti. 

De mi a teendő, ha az elhatározás már megszületett, de nem tudjuk merre induljunk? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Kezdjünk önvizsgálatba

Az első lépés legyen mindig önmagunk megismerése: ez egy olyan folyamat, ami csak akkor működik igazán, ha rendelkezünk egy kis önkritikával. Próbáljunk meg külső szemlélőként tekinteni a jelenlegi élethelyzetünkre, a munkahelyünkön felmerülő problémákra, és vizsgáljuk meg, hogy pontosan miért is szeretnénk váltani. Gondoljuk át, hogy mi az ami a legnagyobb gondot okozza: a feladataink, a munkatársaink, a munkakörnyezet, az ingázás, vagy egyszerűen az alacsony fizetés? Ha tudjuk már, hogy mi a probléma gyökere, akkor a hasonló helyzeteket a jövőben könnyebben elkerülhetjük. 

Vizsgáljuk meg azt is, hogy milyen készségekkel és képességekkel rendelkezünk. Kicsit olyan helyzet ez, mint amikor a középiskola utolsó évében el kellett dönteni, hogy hol tanuljunk tovább, most azonban sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen nagyobb élettapasztalattal rendelkezünk és saját határainkat is jobban ismerjük.

Határozzuk meg a céljainkat

A következő fontos feladat annak eldöntése, hogy mit is szeretnénk. A meglévő ismereteinket szeretnénk bővíteni? Esetleg szakmánkon belül egy másik ágat is megismerni? Vagy valóban teljesen új területen szeretnénk elhelyezkedni? Ha a célunk ez utóbbi, akkor ki kell találnunk azt, hogy mit tudunk, illetve mit vagyunk hajlandóak tenni a célért.

Ha van erre lehetőségünk, és képesek is vagyunk hosszabb időt szánni a változtatásra, akkor nézzünk szét az egyetemi képzések területén. Vegyük figyelembe, hogy az alapképzések 3 évesek, a tanuláshoz tehát valóban komoly elhatározás szükséges. Sosincs késő visszaülni az iskolapadba, így az életkorunk semmiképp ne tartson vissza minket, arra azonban készüljünk fel, hogy a tanulás mellett nem biztos, hogy lesz időnk teljes állásban dolgozni.  

Ha a tervünk az, hogy külföldön helyezkedjünk el, akkor természetesen elsőként a nyelvtanulásra kell ráfeküdni, egy konkrét szakma rejtelmeibe ráérünk ez után beleásni magunkat. Ha arra vágyunk, hogy ne kelljen minden nap bejárni az irodába, és szeretnénk otthonról dolgozni, akkor valószínűleg a számítástechnikai ismereteinket kell elsőként bővíteni: egy jó színvonalú rendszergazda képzés segíthet abban, hogy az egyes számítógépes programok működését jobban megismerjük.

De mi a helyzet akkor, ha tudjuk hogy változtatni szeretnénk, de fogalmunk sincs arról, hogy merre induljunk el?

Hogyan válasszunk új szakmát?

Van, aki egész életében ugyanarra vágyott, de korábban nem volt lehetősége tanulni, így idősebb korban próbálja meg valóra váltani az álmait. Sajnos azonban nem mindenki ilyen szerencsés, ilyenkor pedig egy komoly döntést kell meghozni. 

Ha nem tudjuk mi a nekünk való, jó ötlet lehet például a személyiségünkből kiindulni.

Munkalehetőség azoknak, akik kedvelik a társaságot

Az extrovertált, nyitott személyiségek általában szeretnek emberek között lenni. Az motiválja őket, ha másokkal közösen dolgozhatnak, kedvelik a csapatmunkát és az azonnali visszajelzéseket, élvezik, ha folyamatosan ingerek érik őket. Annak, aki jól kommunikál és szereti a pörgést, érdemes lehet a kereskedelem területén elhelyezkedni. Akik empatikusak, ugyanakkor erősek, és képesek mások problémáival foglalkozni, remek szociális munkások lehetnek, ha pedig a hosszabb tanulástól sem riadnak vissza, úgy a pszichológia területén is helyt állhatnak. 

Ha valaki egy kicsit kreatívabb beállítottságú, kipróbálhatja magát a rendezvényszervezés területén, aki pedig jól bírja az emberek társaságát és az egész napos szaladgálást, megtalálhatja önmagát egy étterem, szálloda vagy vendéglátó egység dolgozójaként.  

Mi a helyzet az introvertáltakkal?

Aki azért szeretne munkahelyet váltani, mert úgy gondolja, hogy egyedül jobban teljesít, esetleg nyomasztja az, amikor sokan dolgoznak egy helyiségben, vagy egyszerűen nem érzi jól magát nagyobb társaságban, az is megtalálhatja a neki való állást.  

Az informatika területét a magányos típusoknak találták ki, hiszen sok programozó, informatikus vagy szoftver-elemző dolgozik részben vagy egészben otthonról. Akit érdekel a téma, de nincs még benne kellő jártassága, az számos informatikai vagy rendszergazda képzés közül válogathat, ráadásul abban is biztos lehet, hogy a számítástechnika folyamatos fejlődésének hála ezen a területen mindig talál majd magának munkát. 

Szabadúszóként, egyéni vállalkozóként is számos állás közül lehet válogatni a készségektől, szaktudástól és érdeklődéstől függően, ilyen például a fotográfus, a grafikus vagy a fordító szakma.

Ne féljünk a változástól

Ha valaki régóta dolgozik ugyanazon a területen, sokszor nehezen dönt a váltás mellett. Ez érthető, hiszen mindannyian ragaszkodunk a megszokott dolgokhoz, ismerős helyzetekhez. Ahhoz azonban, hogy az életben előrelépjünk, sokszor komoly döntéseket kell hozni, hiszen az új kihívásokra időnként mindenkinek szüksége van. 

Legyünk tehát bátrak, amikor úgy érezzük, hogy megrekedtünk a munkánkban! Kérjük ki nyugodtan olyanok tanácsát, akik keresztülmentek már ezen a váltáson, biztosan kapunk majd néhány hasznos tippet. Ne felejtsük el, hogy tanulni soha nem késő, vágjunk tehát bele régi álmaink megvalósításába.

szakma tanfolyam képzés oktatás tanulás
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL