Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
LELKIPATIKA

Vezess hálanaplót! – Így szab gátat a negatív gondolatoknak

Szerző:
Szabó Anna
Mindannyiunknak vannak negatív gondolatai, de könnyebb látni a fényt az alagút végén, ha hálanaplót vezetsz.

Megeshet, hogy minden reggel rettegve kelsz, és már előre tartasz attól, hogy milyen kihívásokkal kell szembe nézned a nap folyamán. A gondolataid súlya kínozhat éjjel, nappal, melynek hatására nem élsz, csak létezel, és még az élet értelmét is megkérdőjelezed. Ismerős?

Ilyenkor többnyire felteszed magadnak a kérdést, „Miért velem történik mindez?” És általában minden érv használhatatlannak bizonyul. Ha eleged van abból, hogy gyötörnek a negatív gondolatok, és éjszakákat töltesz álmatlanul, valamin változtatnod kell. Húzz hát elő egy üres füzetet a fiók mélyéről, ülj le egy csendes sarokba, és kezdj el írni. „Hálás vagyok azért, mert...”

Tina, a 34 éves sales manager így írt a hálanaplója megszületéséről

Fogalmam sem volt, mit csinálok. Egy részem ellenállt, de az énem egészségesebb oldala kitartott, rávett, hogy írjam tovább az életem szerencsés történéseit. Minden reggel újra olvastam a naplót, és hozzáadtam még egy bejegyzést. Egy idő után elkezdtem magamnál tartani egész nap. Egy idő után pedig megváltozott körülöttem a világ. Nem az események lettek mások – sokkal inkább a hozzáállásom. A hálanaplóm segítségével képes voltam felülemelkedni a fájdalmaimon, hátra lépni és messzebbről szemlélni az életem. Gyakran a fájdalom elhiteti veled, hogy soha nem fog véget érni. Ha negatív gondolataim támadtak, volt erőm létrehozni pozitívakat is. 

Nincsen rá bizonyíték, hogy a hálanapló működik, de az én életemre hatalmas hatással volt. Idővel továbbfejlesztettem a könyvecskét – a hálát három részre osztottam: emberek, helyek és dolgok. 

Emberek: kit szeretsz? Kinek a létezéséért vagy hálás? Mit adott neked az elhunyt szeretted? 

Helyek: Ide írhatsz azokról a helyekről, amelyek valaha boldoggá tettek. Számomra például a nagymamám otthona rengeteg boldog emléket őriz. 

Dolgok: egy szeretett könyv, egy kisállat, egy dal. Ha szeretetet ébreszt benned, fontos, semmi sem értéktelen. 

Az internet hemzseg az ötletekről, ha hálanapló vezetésébe szeretnél belefogni. Nyomtass ki párat, használd kiinduló pontnak, vagy végy elő egy füzetet és állj neki, amint tudsz. Ha elkezdtél írni, ne állj meg addig, amíg egy oldalnál nem tartasz. Meglepődsz majd, hogy a legsötétebb órákba is képes vagy fényt vinni.

 

lelkipatika hálanapló
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL