LELKIPATIKA

Utazás a hastánc világában

Már több, mint 15 éve hódít Magyarországon a hastánc. Szinte minden lány, asszony kipróbálta már: tudjuk, hogy önbizalom növelő, lehet vele fogyni, ha kitartóan űzzük, és nem elhanyagolható a gerincvédő, tartásjavító hatása sem.

 

Ma mégis inkább a kulturális oldaláról közelítjük meg ezt az ősi mozgásművészetet, hiszen a legtöbb néző még mindig tévesen egy felszínes, könnyen megfejthető táncnak gondolja, ahol a táncosnő csupán a csípőjét rázza és a cél a férfiak elbűvölése.

Mitagadás az erotika központú világunkban a közönség szeme sokszor akad meg az egzotikus, sejelmes ruhákba öltözött hölgyeken, ezért vált népszerűvé a férfiak és a nők körében is a hastánc... jobban szólva ez az eladhatóbb oldala, de ez romantikus misztikum csak a felszín! 

 

Az arab világ autentikus stílusai

Valójában - mint minden néptánc - hihetetlen sokrétű mozgásforma. Tájegységenként eltérő, meghatározott ritmusokkal, jellegzetes zenével és tánclépésekkel bír, nem is beszélve az előadásokhoz tartozó ruhadarabokról. A "klasszikus" kétrészes, hasat szabadon hagyó kosztüm valjában csak újkeletű viselet a színpadokon, a kairói utcákon pedig még ma is elképzelhetetlen. Észak-Afrika arab nyelvű országaiban és a Közel-Keleten többszáz variációja létezik a hasonló motívumokkal fűszerezett táncoknak.

A hastánc kulturális hazájának tartott Egyiptomban többszáz tánc lelhető fel! A klasszikus baladi néptáncot, ami a mai színpadi hastánc (a raqs sharqi) alapja a férfiak és nők ugyanazokkal a mozdulatokkal táncolják a maguk szórakoztatására.

Fotó: Kozár Edit, táncos: Sefirah

Itt találhatók meg a hastánc alapelemei: többek között a csípőkörök, nyolcasok, testhullámok, csípőemelések-, és ejtések. Ebből a táncból fejlődött ki a hastánc legtöbb stílusa: az észak-afrikai országok beduin törzseinek sajátos lépései, vagy például a táncosok körében népszerű saidi botos tánc, ami a Luxortól délre fekvő területek büszke férfitáncát és virtuóz botforgatás ötvözi a lágy, nőies mozdulatokkal. A baladi alapokra épül a Nílus torkolatvidékén élő nők jellegzetes mozgását, incselkedését ábrázoló alexandriai tánc is, amit egy speciális ruhadarabbal, a melayával táncolják. A fent említett néptáncok egyike sem mutatja tradícionálisan a hasat.

A Közel-Kelet felé vándorolva a Perzsa-öböl partvidékén fekvő arab országok közös tánca, a khalligy, amit szintén földig érő díszes thobe-ban táncolnak. A központi szerep itt nem is a csípőé, hanem a váll, a fej és a haj mozgatásáé, ami inkább hasonlítja a perzsa táncokhoz, de a különlges khalligy megtalálható a hastánc palettáján.

A közönség által legismertebb hastánc a raqs sharqi, amit díszes, két részes ruhában táncolnak, és sokszor fátyol hivatott kiemelni az előadó légiességét. Ezt a stílust a kairói szórakoztatóipar hozta létre az 1900-as évek elején: a néptáncokat balett elemekkel ötvözte. A megváltozott karakterű táncot immár színpadi show-műsorokba illeszthették. Az autentikus táncnál technikásabb és látványosabb stílus a mai napig a hastáncosok elsőszámú kedvence vonulata.

 

 


Fotók: Kozár Edit, táncos: Sefirah

Fúziós hastánc stílusok

Hogy mit keres a flamenco, a tango, a samba az arab táncokban? A hastáncon keresztül beutazható szinte az egész világ és a fúziók ihletik a koreográfusokat! A hastáncot a hasonló csípőmozgás eleve több néptánccal teszi összekapcsolhatóvá, például a polinéz szigetvilág hula táncával, a brazil sambával, a latin salsával és az afro táncokkal. Mint minden élő művészet, a hastánc is folyamatosan alakul, változik. Mivel improvizatív mozgásforma, nincsenek szigorú szabályok, kötöttségek, a lépések nem bírnak meghatározott jelentéssel, kiválóan alkalmas fúziók létrehozására és a kreatív táncosok ezt kihasználva szívesen ötvözik néha teljesen eltérő modern mozgásformákkal, például jazz-tánccal vagy az argentín tangóval.

A legnépszerűbb kapcsolódási formák pedig a történelmi találkozás folyamán alakultak ki: egyes népek táncai átvettek mozdulatokat, ezekbe a karaktertáncokba kitűnően vegyíthető a hastánc. A flamenco-oriental fúzió a mai napig a mór korszak kulturális kapcsolódását rejti magában.

 

 

Hastánc Akadémia

Sefirah, Áncsán Anikó a Hastánc Akadémia művészeti vezetője és koreográfusa előszeretettel használja előadásaiban a fúziók erejét és újdonságát, ami kiválóan színesíti az autentikus táncok sorát, és egyben megmutatjai a táncos szakmai kreatívitását. Kifejező stílusa, kreativitása miatt Sefirah az orientális tánc egyik legjelentősebb képviselője hazánkban. Nemritkán az ő workshopjain tanulják a magyar tanárok a legmodernebb irányzatokat, tőle lesik el a táncosok az innovatív eszközök használatát, valamint az ő nevéhez fűződik a hazai hastánc színpadokon az első Ízisz-szárny, legyezőfátyol, tango-oriental, és samba-oriental előadás is.

Az Egyiptomi Művészek Nemzetközi Egyesületének magyar tagja 15 éves színpadi tapasztalat, számos külföldi fellépés, valamint húsz sikeres nemzetközi workshop szervezése után létrehozta a hastánc tanulás akadémiaia színterét, a Hastánc Akadémiát! Sefirah központját az egyéni iskolák sorából a mögötte húzódó szakmai tudás és egy összetett képzési rendszer gondolata teszi kiemelkedővé, ahol a tanfolyami oktatások mellett a profi előadók továbbképzése, külföldi mesterek intenzív kurzusai, elméleti előadások, kölcsönözhető lemezek és táncos klubélet is segíti a táncosokat! A kezdőknek a biztos alapok megszerzését és a továbbfejlődés lehetőségét, a haladó táncosoknak pedig a folyamatos tanulást és fellépési lehetőséget biztosítanak.

Az órarend és sok más információ megtalálható az akadémia oldalán: http://www.orientaldance.hu/tanfolyamok.html  

 

 

Keleti Utazásra invitálunk

A Hastánc Akadémia táncosai a közel-keleti táncok sokszínűségét mutaják be nyári gálaestjükön, színpadra állítva több, mint 12 hastánc stílust: az autentikus vonal mellett lendületes koreográfiákkal ízelítőt adnak a ritkán látott jazz-fúziól és a tango-oriental irányzatokból is. Nem maradhat el az élő dobszóló, a látványos legyezőfátyol, az ujjcintányér, az egyiptomi botos tánc és a színpadi hastánc királynője, a raqs sharqi sem!

Vendégművészeink által az amerikai törzsi táncok, bollywood elevenedik meg a színpadon, körbejárja a Földet a hastánc nézőpontjából. A színes tánc-forgataggal reméljük ismét sikerül megmutatni milyen sokrétű művészeti ág a hastánc és sikerül újabb a rajongókat szerezni, akik eddig esetleg könnyelműen tekintettek a többezer éve alakuló és megújuló mozgás-művészetre! Az izgalmas stílus utazáson 2012. június 30-án, szombaton vehetnek részt az Eötvös10 Közösségi- és Kulturális Színtér színháztermében 19:00 órától. Jegyeket a Hastánc Akadémia belvárosi stúdiójában lehet vásárolni, az előadás részletei az alábbi oldalon találhatók:

Részletek a "Keleti Utazás" gálaelőadásról: http://www.orientaldance.hu/raqs-fanatiqs-keleti-utazas.html

 


Nyeremény: (a Hastánc Akadémia felajánlásában)

Játssz velünk a Női Portál és a Hastánc Akadémia közös játékában, és nyerd meg az 5 db exkluzív, egyenként 13.900 Ft értékű ajándékcsomag egyikét!

A Hastánc Akadémia Ajándékcsomag tartalma:
1 db 4 alkalmas névre szóló bérletet - felhasználható bármelyik szintű órán
1 db amerikai Bellydance Superstars oktató DVD
1 db "Keleti Utazás" gálajegy a Hastánc Akadémia június 30-i gálájára

Tovább a kérdőívhez >>

Info, elérhetőség:

Hastánc Akadémia - VII. Dohány u. 22-24. I/6.
www.OrientalDance.hu
info@OrientalDance.hu
06-20/329-1398

Részletek a "Keleti Utazás" gálaelőadásról:
http://www.orientaldance.hu/raqs-fanatiqs-keleti-utazas.html

Információ a Hastánc Akadémia tanfolyamaihoz:
http://www.orientaldance.hu/tanfolyamok.html

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL