LELKIPATIKA

Tedd rendbe szerelmi- és családi kapcsolataidat a tiszta szeretettel a keleti tanítások segítségével

Szerző:
Szabó Anna
Mindenki mély, örömteli szeretetre áhítozik. Szeretni akarunk és szeretve lenni. Ezeknek a szeretettel kapcsolatos keleti tanítások segítségével teljesülhet a vágyad, miközben az útmutatások segítségével egészségesebbé teszik a szerelmi- és családi kapcsolataidat, mert az együttélés művészetére tanítanak, de még önmagadat is megtanulod szeretni!

Csak akkor lehetünk igazán boldogak, ha szeretünk. Ha rájövünk, hogyan gyakoroljuk a szeretetet, az együttérzést, az örömöt és a lelki egyensúlyt, ezzel azt is megtanuljuk, hogy miként gyógyítsuk meg az olyan betegségeket, mint a harag, a bánat, a bizonytalanság, önbizalomhiány, a szomorúság, a gyűlölet és az egészségtelen kötődés.

A szeretet

Az igazi szeretet első velejárója a maitrí, az örömre és boldogságra való törekvés, képesség. Kifejlesztéséhez meg kell tanulnunk látni.

Megértés nélkül pedig a szereteted sem igazi. Mélyen bele kell látnunk kedveseinkbe, hogy megtudjuk, mire van szükségük, mire törekszenek, mi bántja őket.

Együttérzés

Az igazi szeretet második összetevője a karuná, az arra való képesség és szándék, hogy könnyítsünk a szenvedésen, és eloszlassuk azt.

Lelki egyensúly

Ha konzervdobozba zárjuk kedvesünket, megöljük. Megfosztják a szeretett lényt a szabadságtól, míg nem végül már rá sem ismer saját magára. Csupán önmagunknak kívánunk megelégedést okozni, s társunkat eszköznek használjuk vágyaink kielégítésére. Ez nem szeretet- ez rombolás.

Ha megtanuljuk, hogy a szeretet szemüvegén keresztül lássunk, megszabadulunk a harag és a gyűlölet indulatától.

Éberségünk birtokában mélyebben pillanthatunk testünk titkaiba, érzéseinkbe, észleleteinkbe, gondolatalakzataiba és tudatunkba. Így jobban ráébredünk majd valódi szükségleteinkre, s nem veszünk oda a szenvedés tengerén.

Amikor meditációnk eredményei kezdenek beérni, a szerető tudat jeleit is felfedezzük önmagunkban

1. Az igazak álmát alusszuk
2. Nincsenek lidérces álmaink
3. Ébrenlétünk kellemesebb
4. Megszűnik szorongásunk és lehangoltságunk
5. Környezetünkben mindenki szeret és védelmez bennünket

Önszeretet

Ahelyett, hogy általában rettegnénk minden balesettől, figyeljünk befelé, hogy miként sértjük meg önmagunkat napról napra, s tegyük meg a szükséges lépéseket a betegségek és sérülések elkerülésére.

A sértés visszaadása csak növeli a bajt.

Szeretet és megértés

Testbeszédünk –egy-egy pillantásunk, intésünk, vagy ahogyan állunk – szintén lelkiállapotunkról árulkodik.

Amikor fellobban bennünk a harag lángja, azokra támadunk, akik oltani próbálják.

Buddha azt tanította, ha megharagszunk, hunyjuk be a szemünket, csukjuk be a fülünket, nézzünk önmagunkba, s kutassuk fel a harag forrásait.

A harag elfojtása ezt teszi:

1. A harag elcsúfít
2. A harag gyötrelmet okoz
3. A haragvó ember nem képes a fejlődésre és kiteljesedésre
4. Sem anyagilag, sem szellemileg nem boldogul a haragvó ember. Minden, amit birtokolt elveszít
5. Hírhedté válik indulatosságáról
6. Elveszíti barátait
7. Éhes, űzött szellem lesz, aki nem tud elvegyülni a világban

Az a valaki, akinek mind a beszéde, mind a tettei, mind pedig a gondolatai ellenszenvet ébresztenek, minden bizonnyal boldogtalan.

A boldogság ápolása

„Megfogadom, hogy valakit megörvendezteti még ezen a napon, estére pedig lecsillapítom egy másik ember kínjait."

Mindenekelőtt azonban önmagunkat kell megörvendeztetünk.

Néha elég pár kedves szó és szemünk előtt virágzik ki.

Amikor valaki szavaival tűzre vet minket, csak mondjuk ki, hogy „Avalókitésvara bódhiszattva" nevét a tűz rögvest lótusszal benőtt, hűvös tóvá alakul. Mert az Ő neve a szeretet és az együttérzés erőit személyesíti meg.

Ne hasonlítgassuk közben magunkat másokhoz.

„Szabaduljak meg a kötöttségektől és ellenszenvektől, de ne legyek közönyös!" A közönyös ember semminek sem tud örülni, semmit se tart elég érdekesnek vagy küzdelemre méltónak.

Ha viszont szeretnek minket, azt várjuk el kedvesünktől, hogy egyedül ránk figyeljen. Ellenünkre van, hogy bármi vagy bárki mást szeressen. A kisajátító szeretet velejéig zsarnoki. Uralni akarjuk a szeretett lényt, megszabni, mi az, amit megtehet, és mi az, amit nem. Az egészséges párkapcsolatban mindig van egy csipetnyi kisajátító hajlam és ragaszkodás, ám ha ezt túlzásba visszük, mindkét fél szenved tőle.

Ha látjuk már, milyen mértékű benne a zsarnoki uralkodásvágy és kisajátítás, megkezdhetjük a kötél csomóinak szétfeszítését.

Thich Nhat Hanh: Tanítások a szeretetről

Szeretnél elsőként értesülni a legújabb írásainkról, angyal- és csillagüzenetekről, számmisztikai elemzésekről, ezoterikus írásokról, önismereti tesztekről, jóslatokról, misztikus előrejelzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre itt >>

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL